Θέλετε να βάζετε πάντα στο πιάτο σας αυστηρά φυσικές τροφές και ανησυχείτε για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που κατακλύζουν την αγορά; Υπάρχουν τρεις απλοί τρόποι για να είσαστε σίγουροι ότι κάνετε τη σωστή επιλογή.

Μπορεί να μην αποδεικνύεται ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ανθυγιεινά, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που τα στηρίζουν σθεναρά όπως ο Μπιλ Γκέιτς που έχει δηλώσει ότι «αυτά τα τρόφιμα είναι απολύτως υγιεινά», ωστόσο ο καθένας έχει δικαίωμα να προτιμάει τα οργανικά. Για να τα αποφύγετε, λοιπόν:

1. Διαβάστε την ετικέτα
Τα βιολογικά προϊόντα επισημαίνονται με ιδιαίτερο τρόπο. Αναζητήστε στις ετικέτες τα εξής: «100% βιολογικό», «Βιολογικό» ή «Κατασκευασμένα με βιολογικά συστατικά». Έτσι εξασφαλίζετε ότι το προϊόν που επιλέξατε δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Προσέξτε τις επισημάνσεις «Χωρίς ΓΤΟ», «Μη ΓΤΟ» ή «Παρασκευασμένα χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά». Τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, αλλά όχι περισσότερο από 0,9%. Στις ΗΠΑ, τα φρούτα και τα λαχανικά επισημαίνονται σε μια ετικέτα με έναν κωδικό PLU με 5 αριθμούς. Ο κώδικας για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα αρχίζει με το 8.

2. Δώστε προσοχή στο πώς φαίνεται το προϊόν
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα φαίνονται τέλεια. Έχουν το σωστό σχήμα, το ίδιο μέγεθος και μεγάλη διάρκεια ζωής, επειδή τα νέα γονίδια τους επιτρέπουν να αντιστέκονται σε αρνητικές εξωτερικές συνθήκες. Για παράδειγμα, το γονίδιο Βάκιλος της Θουριγγίας που προστίθεται στα γενετικά τροποποιημένα φυτά, παράγει μια τοξίνη που δηλητηριάζει τα παράσιτα. Αν τα λαχανικά ελκύουν τα έντομα, πιθανώς είναι οργανικά.

3. Να θυμάστε τον παρακάτω κατάλογο:
Το 78% των σπόρων σόγιας, το 33% από το καλαμπόκι, το 64% από το βαμβάκι και το 24% από το κραμβέλαιο στον κόσμο είναι διαγονιδιακά. Προστίθενται σε τρόφιμα όπως:
*Λουκάνικα
* Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα
* Αποξηραμένα προϊόντα και μείγματα αλεύρων
* Δημητριακά και στιγμιαίο κουάκερ
* Ψωμί και είδη ζαχαροπλαστικής
* Γλυκά ποτά
* Βαμβακόσπορος και φυστικοβούτυρο
* Μαγιονέζα
* Σιρόπι σοκολάτας

Για να ξέρετε, ΓΤΟ σημαίνει γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (φυτά, ζώα, μικροοργανισμοί), με μεταμοσχευμένα γονίδια από άλλους οργανισμούς. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ανθεκτικά στα παράσιτα, τα ζιζανιοκτόνα, τους μύκητες και τους ιούς. Έχουν καλύτερη γεύση και μεγαλώνουν γρηγορότερα από τα βιολογικά προϊόντα. Ως τώρα, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα τροποποιημένα προϊόντα είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Πολυάριθμα διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και επιστημονικές οργανώσεις το αποδεικνύουν.

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα βέβαια, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, αν είστε αλλεργικοί στα φουντούκια και καταναλώσετε ένα προϊόν με γονίδια φουντουκιών, μπορεί να δημιουργηθεί αλλεργική αντίδραση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις πληροφορίες στις ετικέτες.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr