Μπορεί ο χειμώνας να είναι φτωχός σε λαχανικά, μας χαρίζει όμως μια απίθανη ποικιλία από υπέροχους βολβούς, τα υπόγεια δώρα της γης για την κουζίνα μας. Μην τους αγνοείς, λοιπόν, καθώς έχουν να προσφέρουν απίστευτες γαστρονομικές απολαύσεις!

Ποιοι βολβοί;
Πατάτες, γλυκοπατάτες, ρέβες, γουλιά, γογγύλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, σελινόριζες, κολοκάσια! Η ποικιλία είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζεις…

rapanakia

Διάλεξε βιολογικούς
Αν και τους εντοπίζεις πιο δύσκολα και μόνο σε βιολογικές λαϊκές αγορές και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, να τους προτιμάς γιατί οι συμβατικοί βολβοί, καθώς βρίσκονται μέσα στο χώμα, απορροφούν τεράστιες ποσότητες από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Συμβουλές για την αγορά και τη συντήρηση
• Όλοι ανεξαιρέτως οι βολβοί πρέπει να είναι τραγανοί, σκληροί και με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που αρμόζει για το μέγεθός τους.
• Πρέπει να είναι ελαφρά νοτισμένοι στην αφή. Οι στεγνοί, ελαστικοί και μαλακοί είναι συνήθως μπαγιάτικοι.
• Απέφυγε όσους έχουν λεκέδες, στίγματα και πολλά υγρά, ζουληγμένα σημεία γιατί εκεί έχουν χτυπηθεί και θα σαπίσουν γρήγορα.
• Οι περισσότεροι έχουν μια ευχάριστη μυρωδιά από βρεγμένο χώμα, σημάδι φρεσκάδας.
• Τους συντηρείς για λίγες μέρες στο ψυγείο, καλά τυλιγμένους σε εφημερίδα ή χαρτί κουζίνας.
• Διατηρούνται καλά στο μπαλκόνι ή στην αυλή, στο κρύο της εποχής, σε σημείο που να μην τα βλέπει απευθείας το φως του ήλιου και καλυμμένοι με ύφασμα, για προστασία από μικρά ζώα και έντομα.

rizes

Πριν το μαγείρεμα
• Τους πλένεις πολύ καλά με νερό και τους βουρτσίζεις με σφουγγαράκι για να απομακρύνεις κάθε ίχνος χώματος.
• Κάποιοι τρώγονται και με τη φλούδα, ανάλογα με τις απαιτήσεις της συνταγής (π.χ. πατάτες, καρότα, ρέβες), αρκεί να είναι βιολογικοί.
• Αν χρειάζονται ξεφλούδισμα, τους καθαρίζεις με το πίλερ, το εργαλείο δηλαδή που ξεφλουδίζεις τις πατάτες. Οι φρέσκοι και τραγανοί ξεφλουδίζονται πανεύκολα. Οι μαλακοί και πιο μπαγιάτικοι, πολύ δύσκολα.
• Πάντα με ένα μαχαιράκι αφαιρείς τις κορυφές τους (εκεί που βγαίνει το κοτσάνι τους) και τις σκληρές βάσεις τους.
• Όταν κοπούν πρέπει να μαγειρευτούν το συντομότερο, γιατί οι κομμένες επιφάνειές τους χαλάνε γρήγορα και απορροφούν μυρωδιές από το ψυγείο.

rizes5

Πώς μαγειρεύονται
• Η σοφία της φύσης μάς τους προσφέρει στο καταχείμωνο, ακριβώς δηλαδή όταν χρειαζόμαστε τροφές θερμαντικές, θρεπτικές, χορταστικές, αγαπησιάρικες!
• Άσε που η εποχή τους πέφτει πάντα στη Σαρακοστή, οπότε είναι ιδανικοί για τη νηστεία.
• Δίνουν εκπληκτικές σούπες, πλούσιες, πυκνές και βελουτέ, γιατί οι βολβοί είναι πλούσιοι σε άμυλο.
• Μπορούν να αντικαταστήσουν την πατάτα σε πολλά χειμωνιάτικα μαγειρευτά.
• Δίνουν «σώμα» σε σούπες, κρεμώδεις σάλτσες και πουρέδες.
• Μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, ψήνονται τέλεια στο φούρνο ή στο γκριλ κομμένοι σε μεγάλες, μέτριες φέτες, τηγανίζονται σαν τσιπς αν τους κόψετε σε λεπτότατες φέτες στο “μαντολίνο”, αλλά κάποιοι από αυτούς τρώγονται και ωμοί, τριμμένοι στον τρίφτη, σε σαλάτες και συνοδευτικά.
• Τρώγονται τόσο ξεχωριστά ο καθένας όσο και σε συνδυασμούς μεταξύ τους (π.χ. πουρές από πατάτα και σελινόριζα ή βελουτέ σούπα με καρότο και ρέβα).

pantzari

6 συνταγές για να παίρνεις νόστιμες ιδέες:

Πατάτες ψημένες σε κρούστα αλατιού

Καρότα σοτέ με πορτοκάλι και κύμινο

Παντζαροσαλάτα με καρύδια

Κολοκάσι γιαχνιστό με χοιρινό

Ανάμικτα λαχανικά τουρσί

Ρώσικη σαλάτα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr