Δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος; Μήπως θεωρείς πως έχεις την τάση να αυξάνεις το βάρος σου χωρίς να το θέλεις; Απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα και ανακάλυψε αν έχεις ή όχι προδιάθεση να γίνεις υπέρβαρος.

Είσαι μεταξύ 25-35 ετών;
Οι έρευνες δείχνουν ότι τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες αυξάνουν το βάρος τους μεταξύ αυτού του ορίου ηλικίας, ενώ και οι δύο αρχίζουν να το χάνουν μετά την ηλικία των 55 ετών. Οι γυναίκες είναι σε ακόμα πιο δυσμενή θέση, καθώς όπως φαίνεται το βάρος του συχνά συνεχίζει να αυξάνεται και πέρα από την ηλικία των 35 ετών, αφού η περίοδος της εμμηνόπαυσης αποτελεί ένα ακόμη στάδιο που το βάρος αυξάνεται. Επίσης, σε αυτό στάδιο φαίνεται ότι οι γυναίκες αρχίζουν να παίρνουν βάρος κυρίως στην περιφέρεια της μέσης, συγκεντρώνοντας έτσι περισσότερο σπλαγχνικό λίπος απ’ ότι σε νεότερη ηλικία.

spase-th-zygaria--diaita

Αντιμετώπιζε ποτέ κάποιος από τους γονείς πρόβλημα με το βάρος του;
Τα υιοθετημένα παιδιά αποδεικνύουν ότι η κληρονομικότητα ευθύνεται μόνο κατά 33% για το βάρος ενός παιδιού. Περιβαλλοντικοί, όμως, παράγοντες μέσα σε μια οικογένεια, όπως ο γενικότερος τρόπος ζωής και διατροφής αποτελεί το κύριο αίτιο. Ένα παιδί που γεννιέται από έναν ή δύο παχύσαρκους γονείς ωστόσο, έχει πιθανότητες να γεννηθεί και αυτό υπέρβαρο αλλά και να μεγαλώσει και να γίνει στη πορεία ένας παχύσαρκος ενήλικας.

Κατά τη γέννηση, το βάρος σου ήταν πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό;
Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, τα μεγάλα βρέφη αλλά και τα ελλιποβαρή, έχει φανεί ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι έφηβοι ή και υπέρβαροι ενήλικες στην πορεία της ζωής τους.

trww-ton-aglaiwra--fagitoedited

Ήσουν υπέρβαρος έφηβος/η;
Το 30% των παχύσαρκων γυναικών ήταν παχύσαρκες και στην αρχή της εφηβείας τους. Γενικά έχει φανεί ότι περίπου το 80% των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.

Καταναλώνεις τρόφιμα χαμηλών ή 0% λιπαρών χωρίς να ελέγχεις τις ποσότητες;
Σύμφωνα με έρευνες συχνά τα υπέρβαρα άτομα καταναλώνουν σε μεγαλύτερες ποσότητες τρόφιμα χαμηλών λιπαρών απ’ ότι τρόφιμα με κανονικά λιπαρά. Έτσι, χάνουν το πλεονέκτημα που τους δίνουν αυτές οι τροφές έναντι των θερμίδων που καταναλώνουν σε μια μέρα. Μάλιστα, πολλές κρέμες έχουν τις ίδιες θερμίδες είτε είναι χαμηλών λιπαρών είτε πλήρεις. Η διαφορά των θερμίδων είναι από 20 έως 60 θερμίδες το πολύ.

gymnastiki

Κάνεις κάποια φυσική δραστηριότητα ή προτιμάς να χαλαρώνεις μπροστά από την τηλεόραση;
Σύμφωνα με έρευνες το 37% των υπέρβαρων δεν κάνει καμία φυσική δραστηριότητα. Κάποιος που αθλείται εντατικά και συστηματικά μπορεί να καίει μέχρι και 4.000 θερμίδες τη μέρα, ενώ ένα άτομο που βρίσκεται σε σωματική αδράνεια ακόμα και αν τρώει 1.800 θερμίδες μόνο, μπορεί να παίρνει βάρος.

Έκοψες πρόσφατα το κάπνισμα;
Είναι φυσιολογικό να πάρεις βάρος όταν κόψεις το κάπνισμα, όμως σύμφωνα με έρευνες οι περισσότεροι επανέρχονται στο βάρος τους στο τέλος της χρονιάς. Το τσιμπολόγημα τις ώρες που αναζητάς ένα τσιγάρο αυξάνει τις θερμίδες που καταναλώνεις μέσα στη μέρα. Η λύση είναι να προσθέσεις ασχολίες στην καθημερινότητά σου και διορθώσεις γρήγορα το αυξημένο βάρος.

burgers

Τρως συχνά φαστ φουντ;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων καταναλώνουν πολλές θερμίδες χωρίς στην πραγματικότητα να τρώνε πολύ περισσότερο από τους άλλους. Απλά, συνήθως τα τρόφιμα που καταναλώνουν περιέχουν διπλάσιες και τριπλάσιες θερμίδες. Το γρήγορο φαγητό στο δρόμο, στο αυτοκίνητο, στο εστιατόριο δεν αφήνει τον οργανισμό να καταγράψει ότι χόρτασε και έτσι, καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από αυτές που χρειάζεσαι. Ένα τυπικό γεύμα σε ταχυφαγείο περιέχει κατά μέσο όρο 700-1.500 θερμίδες και μιλάμε μόνο για ένα σάντουιτς ή ένα μεγάλο μπέργκερ με πατάτες και ένα μεγάλο ποτήρι κόκα κόλα!

Συνοπτικά, θα λέγαμε ότι το σίγουρο είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση τροφής και η σωματική αδράνεια, μας οδηγούν στην παχυσαρκία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επιτείνουν την αύξηση του βάρους και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις προβληματικές διατροφικές συνήθειες. Απαντώντας τις παραπάνω ερωτήσεις μάθεις ποιες αφορούν κυρίως σε εσένα και αν δεν μπορείς να τις διαχειριστείς μόνος σου, ζήτησε βοήθεια από διαιτολόγο.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr