Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πότε θα ξεκινήσει η εμμηνόπαυση στην κάθε γυναίκα: Από το πότε ξεκίνησε στη μητέρα της, το ΔΜΣ και το κατά πόσο καπνίζει μέχρι την έκθεση σε χημειοθεραπεία. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology and Community Health” πρόσθεσε και τη διατροφή στην παραπάνω λίστα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ ανέλυσαν στοιχεία από 914 γυναίκες που ξεκίνησαν την εμμηνόπαυση σε ηλικία 40 έως 65 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μια επιπλέον μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού τη μέρα, έφθαναν σε εμμηνόπαυση περίπου ενάμισι χρόνο νωρίτερα από το μέσο όρο. Επίσης τα πολλά σνακ συσχετίστηκαν με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας λιπαρού ψαριού με πολλά Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός, συσχετίστηκε με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης κατά τουλάχιστον τρία χρόνια. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πως μια διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια ή και βιταμίνη Β6 και ψευδάργυρο καθυστερεί την εμμηνόπαυση κατά περίπου ένα έτος. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος σχετίζεται με εμμηνόπαυση ένα έτος αργότερα σε σχέση με τη φυτοφαγική διατροφή που αποφεύγει το κρέας.

Σημειώνεται ότι οι γυναίκες που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιοπάθειας, ενώ από την άλλη η καθυστερημένη εμμηνόπαυση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.

Δείτε επίσης:
10 τροφές που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου εάν είσαι πάνω από 40