Καλοκαίρι χωρίς κοκτέιλ δεν γίνεται. Και πάνω που ονειρευόμασταν τα κοκτέιλ που θα απολαύσουμε στις διακοπές μας, να σου η πιο ανησυχητική είδηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου υποστηρίζουν ότι οι μεταλλικές κούπες όπου σερβίρονται πολλά κοκτέιλ μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Οι διάσημες χάλκινες κούπες μέσα στις οποίες σερβίρονται κάποια κοκτέιλ (και είναι και από τις πλέον φωτογραφημένες στα social media) μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες, υποστηρίζει η αρχή ελέγχου αλκοολούχων ποτών της Αϊόβα (Iowa Alcoholic Beverages Division), καθώς τόσο ο χαλκός όσο και το κράμα χαλκού μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση όταν καταναλώνονται.

cocktail

Και μπορεί εσύ τώρα να πεις -και σωστά- ότι δεν καταναλώνεις την κούπα αλλά το κοκτέιλ, ωστόσο το παραπάνω ισχύει και για τις όξινες τροφές που έρχονται σε επαφή με τον χαλκό και συγκεκριμένα για τροφές με pH κάτω από 6.0. Για να καταλάβεις, ένα από τα πιο δημοφιλή cocktail που σερβίρονται σε τέτοιες κούπες είναι και το Moscow Mule που φτιάχνεται με βότκα, ginger beer και χυμό λάιμ και το οποίο (δυστυχώς) έχει pH κάτω από 6.0, άρα καταναλώνοντας το μπορεί να πάθεις τροφική δηλητηρίαση, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν εμετό, στομαχόπονο, σύγχυση, υπνηλία και λιποθυμία -καθόλου καλή κατάληξη σε μία έξοδο.

Στα καλά νέα, στο εμπόριο κυκλοφορούν ευρέως χάλκινες κούπες που εσωτερικά δεν είναι επενδυμένες με χαλκό αλλά με άλλα υλικά, όπως νικέλιο ή ανοξείδωτο χάλυβα και είναι συνεπώς ασφαλείς. Πριν πιεις το επόμενο κοκτέιλ λοιπόν, βεβαιώσου ότι η κούπα που θα στο σερβίρουν είναι η σωστή.

Δείτε επίσης:
Απίστευτο! Αυτές οι 5 συνηθισμένες τροφές μπορεί να σε σκοτώσουν

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr