Πώς μπορεί να αντισταθεί κανείς στα λαχταριστά και πολυθερμιδικά ορεκτικά του εστιατορίου, τα πιάτα υπερπαραγωγή και ένα ή δύο μπουκάλια καλό κρασί; Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να απολαύσετε την έξοδό σας χωρίς να υποπέσετε σε διατροφικές παρασπονδίες…

Έχει υπολογιστεί ότι ως και τα 2/3 των θερμίδων που προσλαμβάνουμε σ’ ένα γεύμα εκτός σπιτιού μπορεί να προέρχονται από τα ορεκτικά. Σκοπός τους είναι ουσιαστικά να προετοιμάσουν το πεπτικό σύστημα αλλά και τις αισθήσεις μας για το κυρίως πιάτο και πολλές φορές ξεπερνούν σε ποσότητα και θερμιδικό πλούτο το κυρίως γεύμα! Βλέπετε, μια μικρή ποσότητα τυριού με ένα κριτσίνι ή ένα παξιμαδάκι με δύο τρεις ελιές δεν μας αρκούν ως ορεκτικά όταν προσδοκάμε μέσα από την τροφή να βρούμε όχι απλώς τέρψη και ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών μας, αλλά κυριολεκτικά διέξοδο και εκτόνωση από το στρες της ημέρας… Έτσι, συχνά καταφεύγουμε σε απίστευτες ποσότητες προκαταρκτικών εδεσμάτων, που με την πλούσια περιεκτικότητά τους σε λίπος επιφορτίζουν τον οργανισμό με περιττή ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα μας αποτρέπουν από το να απολαύσουμε το κυρίως γεύμα. Γι’ αυτό, λοιπόν, χρειάζεται προσοχή στα ορεκτικά που παραγγέλνουμε και που τελικά καταντούν να ανοίγουν αλλά και να κλείνουν την όρεξή μας…

Οι «χρυσοί» κανόνες
1. Το «τέχνασμα» με την κατανάλωση σαλάτας πριν το κυρίως γεύμα (και όχι ταυτόχρονα με αυτό) είναι πράγματι αποδοτικό στον έλεγχο της προσλαμβανομένης ποσότητας φαγητού. Η πλούσια περιεκτικότητα των λαχανικών σε φυτικές ίνες προσδίδουν μια σχετική ικανοποίηση της διαδικασίας του κορεσμού. Αν, μάλιστα, συνδυαστούν με την καλή συνήθεια του αργού μασήματος, μεταφέροντας έτσι θετικά μηνύματα κορεσμού στον εγκέφαλο, μπορούν να μας αποτρέψουν από την κατανάλωση περιττής τροφής.

2. Συνδυάστε κάποια γεύματα εκτός σπιτιού με ψαροφαγία. Στις ημέρες μας, η έξοδος για ψάρι δεν είναι συχνή και ιδιαίτερα όσον αφορά στις μικρές ηλικίες. Όμως το ψάρι, πέρα από τα ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία του, είναι μια γευστικότατη επιλογή για όλους μας, ενώ ακόμα και η μεγάλη κατανάλωσή του δεν προκαλεί δυσφορία. Πρέπει σαφέστατα, λοιπόν, να το ταυτίζουμε με κάποιες εξόδους μας.

3. Προσοχή στην υπερκατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ δίνει πολλές θερμίδες, ενώ η υπερβολική κατανάλωσή του αφυδατώνει τον οργανισμό και ανοίγει την όρεξη. Ένα με δύο ποτηράκια καλό κρασί αρκούν για να προσδώσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα σ’ ένα ρομαντικό δείπνο… Δεν χρειάζονται, λοιπόν, παραπάνω. Προσοχή, όμως, και στα ηδύποτα μετά το τέλος ενός γεύματος, που μας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες, ενώ η δράση τους σχετικά με την ενίσχυση της διαδικασίας της πέψης είναι αμφιλεγόμενη… Τέλος, μην ξεχνάτε ότι όπου κι αν βρίσκεστε, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιλογής για μια υγιεινή και απολαυστική διατροφή, που δεν θα επιφέρει αναταραχή στο πεπτικό σύστημα (γεγονός που πολλοί βιώνουν μετά από ένα ασύδοτο –βραδινό κυρίως– φαγοπότι):

* Στο κινεζικό εστιατόριο προτιμήστε sushi, σαλάτα επιλογής, πάπια Πεκίνου για κυρίως γεύμα και, βέβαια, ρύζι ατμού.
* Στο ιταλικό, η μοτσαρέλα με ντομάτα, μια σαλάτα επιλογής και ένα πιάτο ζυμαρικών επιλογής με φρέσκια σάλτσα ντομάτας ή λάδι και σκόρδο συνθέτουν ένα πλήρες γεύμα.
* Στο πολίτικο, ενδώστε σε χούμους με πίτα, σαλάτα ταμπουλέ και κεμπάπ ή γύρο χωρίς σος, αλλά με συνοδευτικό πλιγούρι.