Εάν έχεις διαβήτη, ξέρεις πολύ καλά πόσο μεγάλη ταλαιπωρία είναι να βγεις έξω για φαγητό ή να μαγειρέψεις, καθώς εκ των πραγμάτων ακολουθείς μια πολύ αυστηρή διατροφή προκειμένου να μην επιδεινώσεις την κατάστασή σου. Μέσα στη πληθώρα των τροφών που απαγορεύεται να καταναλώσεις είναι και τα τυριά, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες,. Ή μήπως όχι;

gallika-tyria

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας κάποιων ειδών τυριού όχι μόνο δεν είναι εκτός ορίων, αλλά μπορεί και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 12%. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η ημερήσια κατανάλωση 55 γραμμαρίων τυριού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους διαβητικούς, καθώς το γαλακτοκομικό αυτό προϊόν έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι απελευθερώνει αργά τη γλυκόζη στο αίμα. Επιπλέον, το τυρί περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης που κρατά το άτομο χορτασμένο, μειώνοντας την πιθανότητα να καταναλώσει πολλούς υδατάνθρακες ζάχαρης.

TYRI

Η έρευνα καταλήγει πως τα ιδανικά τυριά για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι εκείνα που περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως το έμενταλ, η μοτσαρέλα και το τυρί κρέμα. Ο λόγος είναι ότι δεν αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και δεν επιδεινώνουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα έχουν η φέτα, το ένταμ και το χαλούμι εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αλατιού που περιέχουν. Παλαιότερες μελέτες βέβαια δείχνουν πως τα επεξεργασμένα τυριά είναι αυτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Όλοι οι ερευνητές όμως συμφωνούν πως όποιο είδος τυριού και αν επιλέξεις, θα πρέπει να το καταναλώνεις με μέτρο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής πλούσια σε θρεπτικές τροφές. Όπως και να έχει, επειδή οι απόψεις διίστανται σχετικά με το κατά πόσο υγιεινά είναι τελικά τα τυριά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν από οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στη διατροφή σου.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr