Κοιλίτσα, σωσίβιο, παχάκια, όπως και να πεις την συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, το σίγουρο είναι ότι δεν είναι καλή, τόσο από αισθητικής άποψης όσο και γιατί εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Για να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά άμεσα, δες τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις.

Πες ναι…

ginger

* Στο τσάι με τζίντζερ: 1 φλιτζάνι αρκεί για να βελτιώσει την πέψη και να βάλει φρένο στην επιθυμία σου για τσιμπολογήματα. Το πρωί λοιπόν ή στο ενδιάμεσο με το φρούτο σου, ετοίμασε το αγαπημένο σου ζεστό τσάι προσθέτοντας μέσα και ένα μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ.

* Στις μπανάνες: Μπορεί κάποιοι να φοβούνται τις θερμίδες της, ωστόσο η μπανάνα που είναι πλούσια σε κάλιο εξισορροπεί τα επίπεδα νατρίου στο σώμα, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ελαφριά την κοιλιά σου. Ιδανικά τρως μπανάνα το πρωί, μέσα στο smoothie σου, μετά το γυμναστήριο ή ως δεκατιανό.

* Στον κόλιανδρο: Σύμφωνα με μελέτες τα έλαια που προέρχονται από τον κόλιανδρο συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πρηξίματος στην κοιλιά και αυτό, γιατί ανακουφίζουν και χαλαρώνουν το πεπτικό σύστημα. Ο φρέσκος κόλιανδρος ταιριάζει πολύ στις πράσινες σαλάτες.

kopela-sokolata

* Στην μαύρη σοκολάτα: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «International Archives of Medicine», όταν η σοκολάτα συνδυάζεται με άσκηση και μείωση των υδατανθράκων, μπορεί να δράσει ως επιταχυντής απώλειας βάρους. Ιδανικά προτίμησε σοκολάτες με περιεκτικότητα σε κακάο μεγαλύτερη του 70%.

* Στις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες εκτός του ότι σε χορταίνουν και σε βοηθούν να διατηρείς το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα, βάζοντας φρένο στα τσιμπολογήματα, βοηθούν και στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Και μάντεψε, όταν το πεπτικό σου σύστημα δουλεύει ρολόι τόσο πιο εύκολη είναι η απώλεια κιλών. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, η βρόμη, το κριθάρι, η σίκαλη, τα όσπρια, τα φρούτα (με τη φλούδα τους), τα αποξηραμένα φρούτα, το μαύρο ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, ο αρακάς, τα καρότα, το μαρούλι, το λάχανο, οι ξηροί καρποί, τα χόρτα, το αβοκάντο κ.ά.

* Στις πικραλίδες: Η πικραλίδα ή ταραξάκο χρησιμοποιείται στη θεραπεία πεπτικών διαταραχών και επιπλέον έχει και ήπια διουρητική δράση και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών. Ωμή γίνεται ωραία σαλάτα, ενώ στην αποξηραμένη μορφή το ταραξάκο (που βρίσκετε σε καταστήματα με βότανα) γίνεται ωραίο αφέψημα.

* Στα μικρά και συχνά γεύματα: Για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός σου όλη μέρα καλό είναι να προτιμάς τα μικρά, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες γεύματα, ιδανικά κάθε 3 με 4 ώρες. Έτσι, μπορείς να “κάψεις” περισσότερες θερμίδες και να μειώσεις την μεγάλη κατανάλωση φαγητού στο τέλος της μέρας.

KOPELA-POU-TRWEI

* Στο αργό μάσημα των τροφών: Δεν είναι τυχαίο ότι οι διατροφολόγοι συστήνουν να καταναλώνεις αργά το φαγητό, αφιερώνοντας περί τα 20 λεπτά σε μεγάλα γεύματα, καθώς όταν τρως λαίμαργα καταπίνεις και αέρα, που αργότερα ευθύνεται για το πρήξιμο στην κοιλιά.

* Στο βραδινό πριν τις 8: Για να λειτουργήσει σωστά το πεπτικό σου σύστημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 12 ώρες μεταξύ του βραδινού και του πρωινού. Γι αυτό φρόντισε να τρως το βραδινό σου το αργότερο μέχρι τις 20:00.

* Στο περπάτημα μετά από ένα πλούσιο γεύμα: Μετά από ένα πλούσιο γεύμα το πρώτο που σκέφτεσαι είναι να πάρεις έναν υπνάκο για να χωνέψεις; Μέγα λάθος! Το καλύτερο είναι να κάνεις έναν μικρό περίπατο 15 λεπτών περίπου, που θα βοηθήσει στην χώνεψη και θα επιτρέψει στην κοιλιά σου να ξεφουσκώσει.

Πες ένα μεγάλο όχι…

poto

* Στο αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει άμεσα το πεπτικό σύστημα και μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες επηρεάζει αρνητικά τα καλά βακτήρια του εντέρου. Όσο για τις βραδινές εξόδους όπου το ποτό επιβάλλεται, η λύση είναι να πίνεις και 1 ποτήρι νερό για κάθε ποτό που καταναλώνεις.

* Στα γαλακτοκομικά προϊόντα: Αν καταναλώνεις πολλά γαλακτομικά προϊόντα αυτά σου προκαλούν φούσκωμα ακόμα και αν δεν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη. Κι ενώ μπορεί όλη μέρα να μην τρως τίποτα, ένα πρωινό με γάλα και δημητριακά αρκεί για να κάνει την κοιλιά σου σαν μπαλόνι!

* Στα έτοιμα γεύματα: Burger, σάντουιτς, πίτσες, σουβλάκια και γενικά ό,τι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως fast food είναι λιχουδιές στις οποίες δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κάποιος. Βέβαια, καλό είναι να θυμάσαι ότι σε φορτώνουν με πολλές και περιττές θερμίδες και επιπλέον, μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Καθόλου καλά νέα για την κοιλίτσα σου!

TSIHLA

* Στις τσίχλες: Κι όμως, οι τσίχλες -έχουν δεν έχουν ζάχαρη- μπορούν να σε φουσκώσουν. Ο λόγος; Όπως είπαμε πριν, όταν τρως λαίμαργα καταπίνεις αέρα και φουσκώνεις και το μάσημα της τσίχλας έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

* Σε συγκεκριμένα λαχανικά: Μπορεί όπως είπαμε τα λαχανικά να περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και κατά συνέπεια σε βοηθούν να έχεις επίπεδη κοιλιά, ωστόσο κάποια λαχανικά προκαλούν ενοχλητικό φούσκωμα στην κοιλιά. Μερικά από αυτά είναι: τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι, το μπρόκολο, το ωμό σπανάκι, οι αγκινάρες, το κουνουπίδι και το λάχανο.

* Στις πρωτεϊνούχες μπάρες δημητριακών: Μπορεί στα γυμναστήρια να κυκλοφορούν πολύ, όμως κάποιες από αυτές τις μπάρες περιλαμβάνουν μια απομονωμένη πρωτεΐνη που προέρχεται από σόγια και η οποία περιέχει ολιγοσακχαρίτες που προκαλούν φούσκωμα.

anoigma-anapsiktika

* Στον καφέ και τα αναψυκτικά με ανθρακικό: Το νερό, όπως και ένα φλιτζάνι τσάι σκέτο χωρίς ζάχαρη είναι ό,τι πρέπει για την καταπολέμηση του πρηξίματος. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον καφέ και τα ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη, που μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και να σε φορτώσουν με περιττές θερμίδες.

* Στο καλαμάκι στα ροφήματα: Και επειδή μπορεί να μην σε έπεισε το παραπάνω και να συνεχίσεις να πίνεις αναψυκτικά, να ξέρεις ότι και το καλαμάκι δεν είναι αθώο. Συγκεκριμένα, όταν πίνεις ρόφημα με καλαμάκι και όχι απευθείας από το ποτήρι, τότε καταπίνεις μαζί και αέρα, που όπως είπαμε προκαλεί φουσκώματα.