Δυσάρεστα νέα επιφυλάσουν για όσους βρίσκονται σε δίαιτα και έχουν αντικαταστήσει τα αγαπημένα τους αναψυκτικά με light, τα αποτελέσματα νέας έρευνας, από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The BMJ, τα χαμηλά σε θερμίδες γλυκαντικά, που χρησιμοποιούνται στα light αναψυκτικά, δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους και δεν έχουν σημαντικά μακροπρόθερμα οφέλη. Μάλιστα, οι Γερμανοί ερευνητές δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν ότι η μακροπρόθεσμη κατανάλωση τους θα μπορούσε να αποδειχθεί επιβλαβής για τον οργανισμό.

Η έξαρση της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες στρέφει όλο και περισσότερους στην κατανάλωση light προϊόντων, όπως τα αναψυκτικά, που αντί για ζάχαρη περιέχουν γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Γερμανοί επιστήμονες αυτά τα χαμηλά σε θερμίδες προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους τόσο όσο η ζάχαρη -δηλαδή καθόλου!

Από την άλλη, το πιο ανησυχητικό για τους ίδιους είναι η έλλειψη ερευνών που μελετούν τι συμβαίνει με την μακροπρόθεσμη κατανάλωση αυτών των προϊόντων. «Οι αποδείξεις για τις επιδράσεις στην υγεία από τη χρήση γλυκαντικών είναι αντικρουόμενες», δηλώνουν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι αφού αξιολόγησαν προηγούμενες σχετικές έρευνες δεν βρήκαν στοιχεία που να αποκλείουν πιθανές βλάβες στον οργανισμό.