Με ντελικάτο αρωματικό χαρακτήρα, το φουντουκέλαιο είναι λάδι που παράγεται από ψυχρή έκθλιψη καρπών φουντουκιού δίνοντας άρωμα σε γλυκές και αλμυρές δημιουργίες.

Αρχαιολογικά ευρήματα έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φουντουκιών χρονολογείται τουλάχιστον στα 8.000 έτη. Ο θρεπτικός αυτός καρπός έχει υψηλή διατροφική αξία αφού περιέχει μεταξύ άλλων βιταμίνη Ε, μαγγάνιο και χαλκό, λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6 που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλη και την εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης. Βέβαια, δεν τα καταναλώνουμε μόνο για τα παραπάνω οφέλη αφού έχουν επίσης υπέροχη γλυκιά, ξηροκαρπάτη γεύση και είναι πολύ αρωματικά, χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη ένταση στο φουντουκέλαιο.

Φημίζεται επίσης για τις καλλυντικές του ιδιότητες αφού είναι βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης προσώπου και μαλλιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Ε αλλά και του αντιοξειδωτικού Q-10, στο οποίο προσδίδονται αντιγηραντικές ιδιοτητες.

Μερικές νόστιμες προτάσεις

Στην κουζίνα χρησιμοποιείται για να δώσει έντονη, ξηροκαρπάτη γεύση σε ντρέσινγκ, βινεγκρέτ και αρτοποιήματα. Δοκιμάστε το και στο μαγείρεμα, έχει πιο πλούσια γεύση από το ελαιόλαδο ενώ επίσης δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο. Ραντίστε με μερικές σταγόνες ψητά κρέατα, ψάρι ή λαχανικά ή τολμήστε να το δοκιμάσετε σε δημιουργικές εκδοχές της κλασικής πέστο βασιλικού όπου αντί για κουκουνάρια θα προσθέσετε τριμμένα φουντούκια και φουντουκέλαιο, είναι μια παραλλαγή που θα λατρέψετε! Λόγω του αρωματικού του χαρακτήρα, το φουντουκέλαιο είναι ιδανικό για να κάνετε μια απλή σαλάτα πιο ενδιαφέρουσα και γευστική. Δοκιμάστε το με σπανάκι, τυρί ρικότα και μήλο κομμένο σε κύβους ή σε μια ωραία μαρουλοσαλάτα με λόλα, τριμμένη παρμεζάνα, ραπανάκι σε λεπτοκομμένες ροδέλες, αγγούρι και φρέσκο κρεμμυδάκι. Ταιριάζει υπέροχα και σε γλυκά, όπως μπισκότα και κέικ. Δοκιμάστε να προσθέσετε σε σοκολατένια cookies με κομματάκια ζαχαρόπηκτων φρούτων, λίγες σταγόνες φουντουκέλαιου, το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο και θα γίνουν η καλύτερη παρέα του καφέ σας. Αντίστοιχα, σε γλάσα σε τούρτες, δίνει διαφορετικό άρωμα και γεύση. Πασπαλίστε από πάνω και τριμμένα καρύδια και έχετε μια ντελικάτη προσθήκη σε κλασικές γεύσεις και ένα ωραίο παιχνίδι με τις υφές.

Είναι ακριβότερο από άλλα έλαια και οξειδώνεται ταχύτερα οπότε μετά το άνοιγμα της φιάλης διατηρείται στο ψυγείο, για χρόνο που συνήθως αναγράφεται στη συσκευασία.

Δείτε επίσης

Είναι το έλαιο κολοκύθας το νέο λάδι καρύδας;

Ένας ακόμα λόγος που το λάδι καρύδας δεν είναι όσο υγιεινό νομίζαμε

Οι πιο υγιεινές επιλογές λαδιού για μαγείρεμα