Γιορτές, οικογενειακά τραπέζια, επισκέψεις φίλων, οι ευκαιρίες να το παρακάνεις με το φαγητό δεν είναι και λίγες. Η συνέχεια γνωστή, κάθεσαι στον καναπέ φουσκωμένος από το πολύ φαγητό και υπόσχεσαι στον εαυτό σου ότι ποτέ ξανά δεν θα φας τόσο. Αλλά επειδή αυτή την υπόσχεση δεν την τηρεί ποτέ κανείς, δες τι μπορείς να κάνεις μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα για να επανέλθεις άμεσα στα κιλά σου.

Μην «αυτομαστιγώνεσαι»
Εντάξει, το παράκανες και το έχεις καταλάβει. Αρκεί. Δεν χρειάζεται να βασανίζεσαι από ενοχές, γιατί να ξέρεις, είναι πιο πιθανό να πνίξεις τον πόνο σου σε ακόμη περισσότερο φαγητό παρά να αποκτήσεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μπορείς απλά να βάλεις στόχο να ξεκινήσεις να τρέφεσαι πιο υγιεινά από εδώ και στο εξής.

Πήγαινε μία βόλτα
Τίποτα δεν θα σε βοηθήσει να χωνέψεις καλύτερα από έναν ωραίο, μεγάλο περίπατο. Επιπλέον, έρευνα έχει δείξει ότι όταν κάποιος κάνει ένα περίπατο μετά από γεύμα με λιπαρά φαγητά, μειώνεται η (μετά το γεύμα) συγκέντρωση τριγλυκεριδίων κατά περίπου 70%, σε σύγκριση με κάποιον που δεν περπατά. Άσε που σου δημιουργείται και η ψευδαίσθηση ότι έχεις γυμναστεί, οπότε σίγουρα αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου μετά.

Εξαφάνισε τα απομεινάρια του φαγητού
Δεν εννοούμε να τα φας, φυσικά! Μπορείς να τα βάλεις σε τάπερ και να τα μοιράσεις στους καλεσμένους σου, ώστε να φύγουν από το σπίτι όλοι οι «πειρασμοί» ή να τα βάλεις στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση, αποφεύγοντας τα τουλάχιστον για τις επόμενες λίγες μέρες. Αν προτιμήσεις την κατάψυξη, φρόντισε να χωρίσεις το φαγητό σε μικρές, ατομικές μερίδες για να μην ξεπαγώνεις πολύ κάθε φορά και αναγκάζεσαι να το φας όλο για να μην χαλάσει, διαφορετικά επιστρέφεις ξανά στο ίδιο σημείο.

burger

Απόφυγε να ζυγιστείς την επόμενη μέρα
Αν το νούμερο που θα δεις στη ζυγαριά σου την επομένη ενός πραγματικά πλούσιου γεύματος (και σου εγγυόμαστε ότι θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες) σε βοηθήσει να αφυπνιστείς και να ξεκινήσεις αμέσως μια πιο υγιεινή διατροφή, τότε τόλμησε να ζυγιστείς. Αν όχι και το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πάθεις κατάθλιψη και να το ρίξεις στο φαγητό για να παρηγορηθείς, τότε πρέπει σίγουρα να το αποφύγεις. Ο λόγος που η ζυγαριά σου θα δείχνει σίγουρα περισσότερα κιλά είναι η κατακράτηση υγρών που ακολουθεί ένα τέτοιο γεύμα. Δοκίμασε να πιεις περισσότερα υγρά τις επόμενες μέρες και δοκίμασε να ζυγιστείς 5-6 μέρες μετά.

Φρόντισε να εξισορροπήσεις την κατάσταση στο επόμενο γεύμα σου
Εάν το ένα γεύμα ήταν πολύ φορτωμένο θερμιδικά, τότε φρόντισε το επόμενο να είναι πιο ελαφρύ, αλλά πάντα χορταστικό και υγιεινό. Βάλε στο πιάτο σου περισσότερα λαχανικά και μην ξεχνάς την πρωτεΐνη, ιδανικά άπαχη, όπως κοτόπουλο και ψάρι.

Επίλεξε μία μορφή άσκησης που σε χαλαρώνει
Ήξερες ότι η yoga μπορεί να ενεργοποιήσει το σημείο του νευρικού συστήματος που μεταξύ άλλων χαλαρώνει και τα νεύρα του στομάχου; Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ωκυτοκίνης που σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο χαρούμενος και χαλαρός, ώστε να ακολουθήσεις πιστά το στόχο για μια πιο υγιεινή διατροφή.

Αλλά μην ξεχνάς και τις ασκήσεις που σε βοηθούν να κάψεις λίπος
Η έντονη σωματική άσκηση θα αυξήσει το μεταβολισμό σου για 12 έως 24 ώρες μετά, άρα φρόντισε να επισκεφτείς άμεσα το γυμναστήριο σου για μία καλή προπόνηση. Κάνε πολλές επαναλήψεις γυμνάζοντας διάφορα μέρη του σώματος σου και το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

Δείτε επίσης:
10 τρόποι για να επανέλθεις στα κιλά σου μετά τις γιορτές