Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Louisville των ΗΠΑ ανακάλυψαν έναν μεταβολίτη, την ουρολιθίνη Α (UroA), που παράγεται από τις πολυφαινόλες του ροδιού και ο οποίος αλληλεπιδρά με τα βακτήρια του στομάχου προς όφελος των πασχόντων από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Οι πολυφαινόλες του ροδιού θεωρούνται πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Γενικότερα οι καρποί και οι σπόροι του ροδιού καθώς και τα άνθη και τα φύλλα της ροδιάς είναι πλούσια σε πολυάριθμες βιοδραστικές ενώσεις. Το θρεπτικό προφίλ των ροδιών είναι εντυπωσιακό και το επιστημονικό ενδιαφέρον για αυτό το φρούτο αυξάνεται διαρκώς. Τα περισσότερα από τα οφέλη του ροδιού αποδίδονται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι το ελλαγικό οξύ που περιέχεται στο ρόδι είναι αυτό το οποίο αλληλεπιδρά με στελέχη βακτηρίων του στομάχου απελευθερώνοντας την ουρολιθίνη Α κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ.Venkatakrishna Rao Jala αυτή η αλληλεπίδραση έχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη για το έντερο, γεγονός που θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στις μακροχρόνιες φλεγμονές του στομάχου, του οισοφάγου και του εντέρου σε πάσχοντες από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου περιλαμβάνονται η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος του Crohn. Πρόκειται για χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Οι δύο ασθένειες αναφέρονται συχνά ως Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ). Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτές τις νόσους ενώ εκτιμάται ότι εξαιτίας τους χάνονται περίπου ένα δισεκατομμύριο ημέρες εργασίας ετησίως.

Διάβασε τη συνέχεια στο ygeiamou.gr

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr