Ένα περίεργο πράγμα με τις ρυτίδες: Δεν έχεις ούτε μία και κάποια στιγμή κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και έχεις δέκα. Πριν καν έρθεις αντιμέτωπος με τη ζαρωμένη σου όψη, ρίξε μια ματιά στη διατροφή σου. Κι όμως, με μια μικρή αλλαγή μπορείς να προλάβεις τα σημάδια του χρόνου.

manitaria

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, καλό θα είναι να προσθέσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μανιτάρια, τα οποία αποτελούν τις υψηλότερες πηγές από δύο αντιοξειδωτικά, την εργοθεϊνηίνη και τη γλουταθειόνη, που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αποτελούν τις κύριες αιτίες εμφάνισης ρυτίδων. “Το σώμα διαθέτει μηχανισμούς για τον έλεγχο των περισσότερων ελεύθερων ριζών, αλλά τελικά αρκετές προκαλούν βλάβες, οι οποίες έχουν συσχετιστεί με πολλές από τις ασθένειες της γήρανσης, όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και η νόσος του Alzheimer.”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Robert Beelman.

manitari rizoto

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες ποικίλουν ανάλογα με τα είδη των μανιταριών, αλλά τα πορτσίνι περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Ποικιλίες που βρίσκουμε πιο εύκολα στα σούπερ μάρκετ, όπως τα λευκά μανιτάρια, περιέχουν μικρότερες ποσότητες, αλλά και πάλι συνεχίζουν να περιέχουν μεγαλύτερη από άλλες τροφές, ακόμα και όταν είναι μαγειρεμένα. Η απόδειξη; “Χώρες που έχουν περισσότερη εργοθεϊνηίνη στο διαιτολόγιό τους, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν επίσης χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ενώ άτομα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή κατανάλωση ερυθροθειονίνης, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ “, δήλωσε ο Δρ. Beelman.

Μην νομίζεις όμως ότι για να απολαύσεις τα πλεονεκτήματά του μύκητα αυτού θα πρέπει να τρέφεσαι όλη μέρα με μανιτάρια. Πέντε είναι αρκετά για να καθυστερήσεις τα σημάδια του χρόνου. Δες ΕΔΩ τις αγαπημένες μας συνταγές.

Δείτε ακόμα:
9 τροφές που “κόβουν” χρόνια