Η ερώτηση μπορεί να φαίνεται άτοπη ωστόσο έχει επιστημονική βάση.

Το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων του οποίου η φήμη έχει ξεπεράσει προ πολλού τα ιταλικά σύνορα, λανσάρεται πλέον σε μία άκρως υγιεινή εκδοχή η οποία δημιουργήθηκε πού αλλού; Σε ιταλικά εργαστήρια.

Οι Ιταλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι παρασκεύασαν μία πίτσα της οποίας τα υλικά έχουν ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες και πιο συγκεκριμένα, αντικαρκινικές. Όσο και αν κάτι τέτοιο είναι άκρως αντιφατικό με το γενικό προφίλ του συγκεκριμένου σνακ, τα επιχειρήματα που έχουν κατατεθεί έχουν επιστημονική βάση. Η ιταλική επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε την παρασκευή της εν λόγω πίτσας υποστηρίζει ότι θωρακίζει τον οργανισμό από τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει ότι το βασικό σκεπτικό της επιστημονικής ομάδας ήταν να παρουσιάσουν μια υγιεινή εκδοχή της πίτσας βασιζόμενοι στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στη Νάπολη, λοιπόν, βάζουν στο πιάτο μας την «Pizza Pascalina», που δεν έχει κρέας και τυρί, αλλά ελιές, μπρόκολο, ντομάτες και σκόρδο, υλικά με αντικαρκινικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, η αντικαρκινική δράση της πίτσας οφείλεται στη σάλτσα ντομάτας και στο λυκοπένιο που αυτή περιέχει, το οποίο έχει συσχετιστεί με τη μείωση κινδύνου προσβολής από αρκετές μορφές καρκίνου. Το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που εμπεριέχουν οι ντομάτες και σε αυτό χρωστούν το κόκκινο χρώμα τους, μπορεί να αναστείλει ή και να αναστρέψει την ανάπτυξη όγκων.

«Επιστήμονες, εστιάτορες, παραγωγοί τροφίμων ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρασκευάσουν την πίτσα», σύμφωνα με την ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Affar Italiani. Η ζύμη είναι φτιαγμένη από σιτάλευρο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η πίτσα Pascalina δεν περιλαμβάνει τυρί και κρέας. Και τα δύο είναι πεντανόστιμα, όμως, είναι αρκετά λιπαρά ευνοώντας την εμφάνιση των καρδιακών νοσημάτων. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017 έδειξε ότι η ντομάτα μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του στομάχου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε στους καταναλωτές να καταναλώνουν μια διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά.

Όσοι μάλιστα παραβρεθούν στο φεστιβάλ πίτσας που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Νάπολη θα μπορούν να τη δοκιμάσουν, όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr