Μήπως ήθελες και εσύ πάντα να μάθεις το ποσοστό λίπους σου αλλά ποτέ δεν ήξερες πώς ή δεν είχες όρεξη να πας στο γιατρό; Για καλή σου τύχη είναι πανεύκολο να το υπολογίσεις από το σπίτι χάρη στην παρακάτω φόρμουλα που ανέπτυξε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Πάτησε ΕΔΩ για να ξεκινήσεις τη διαδικασία. Στο πεδίο “Weight” συμπληρώστε το βάρος σας σε κιλά, στο πεδίο “Waist” συμπληρώστε την περιφέρεια της μέσης σας σε εκατοστά, στο πεδίο “Wrist” συμπληρώστε την περιφέρεια του καρπού σας σε εκατοστά (μόνο εάν είστε γυναίκα), στο πεδίο “Hips” συμπληρώστε την περιφέρεια των γοφών σας σε εκατοστά (μόνο εάν είστε γυναίκα) και στο πεδίο “Forearm” συμπληρώστε το μήκος του χεριού σας από τον αγκώνα μέχρι τις άκρες των δακτύλων σας (μόνο εάν είστε γυναίκα). Στη συνέχεια επιλέξτε “Female” αν είστε γυναίκα, ή “Male” αν είστε άντρας και έπειτα πατήστε “Calculate Body Fat” για να δείτε το αποτέλεσμα.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα:
Γυναίκες
Απαραίτητο (ελάχιστο αποδεκτό) λίπος: 10-12%
Αθλήτριες: 14-20%
Κανονικό: 21-24%
Αποδεκτό όριο: 25-31%
Παχυσαρκία: 32% και πάνω

Άντρες
Απαραίτητο (ελάχιστο αποδεκτό) λίπος: 2-4%
Αθλήτριες: 6-13%
Κανονικό: 14-17%
Αποδεκτό όριο: 18-25%
Παχυσαρκία: 26% και πάνω

Προσοχή! Θα πρέπει πάντα να υπολογίζεις το λίπος σου πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις κάποια δίαιτα, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην είναι ρεαλιστική. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια γυναίκα που είναι 60 κιλά με 23% ποσοστό λίπους και θέλει να χάσει 9 κιλά. Το αρχικό λίπος στο σώμα της είναι 13,8 κιλά (60 κιλά x 0,23 ποσοστό λίπους) και η καθαρή μάζα του σώματός της 46,2 κιλά (60 κιλά – 13,8 κιλά λίπους). Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να θέλει να μείνει 51 κιλά, καθώς μια και θα εξακολουθεί να χρειάζεται 46,2 κιλά καθαρής μάζας σώματος, το λίπος της θα είναι μόλις 4,8 κιλά, δηλαδή 9% σε ποσοστό, που όπως βλέπουμε από πάνω είναι κάτω από το ελάχιστο αποδεκτό ποσοστό λίπους για την υγεία της. Ένας πιο υγιής στόχος θα ήταν να ρίξει το ποσοστό λίπους από το 23% στο 18%.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr