Μήπως η ιδέα του να μην τρώτε τίποτα μετά το μεσημέρι σας φαίνεται αποκρουστική; Δεν σας αδικούμε. Αν η απώλεια βάρους (και η διατήρησή της) είναι όμως ένας από τους στόχους σας, τότε ίσως αξίζει να προσπαθήσετε να τρώτε πιο νωρίς το τελευταίο γεύμα της μέρας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα Μπέρμιγχαμ.

Οι ερευνητές εξέτασαν 11 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 20 έως 45 ετών. Οι συμμετέχοντες δοκίμασαν δύο διαφορετικά πλάνα διατροφής, καθένα από τα οποία διεξήχθη σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Στο πρώτο, έτρωγαν τρία γεύματα σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, ενώ στο δεύτερο, κατανάλωναν τρία γεύματα σε μια περίοδο έξι ωρών, δηλαδή το πρωινό στις 8 το πρωί, το μεσημεριανό γεύμα στις 10 και το δείπνο στις 2. Και στις δύο δοκιμές, οι συμμετέχοντες έτρωγαν τις ίδιες ποσότητες και τα ίδια είδη τροφίμων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το δεύτερο πλάνο διατροφής, κατά το οποίο έτρωγαν όλα τα γεύματά τους μέσα σε 6 ώρες, οδήγησε σε αυξημένο ρυθμό καύσης του λίπους. «Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας είναι καλύτερος το πρωί, ειδικά προς το μεσημέρι, γι ‘αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική η κατανάλωση του τελευταίου γεύματος νωρίς μέσα στη μέρα», δήλωσε η Δρ. Courtney Peterson, συν-συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Διατροφής.