Ο αστικός μύθος θέλει το καρότο να βοηθά τους ανθρώπους να βλέπουν στο σκοτάδι. Μπορεί σε αυτή τη θεωρία να υπάρχει μια μικρή υπερβολή, η αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτό το λαχανικό και μερικά άλλα τρόφιμα έχουν θετική επίδραση στη γενικότερη υγεία των ματιών μας.

Η διατροφολόγος Sophie Bertrand, που εργάζεται στο Oφθαλμολογικό Nοσοκομείο Optegra στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησε μια λίστα με τα κορυφαία τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα μάτια σας υγιή. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Σολομός
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ακολουθούν μία μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας αποτελεί μια πάθηση των ματιών που επιτείνεται από παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και η διατροφή φτωχή σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ συνιστά και κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω. Τα ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι ωφέλιμα για τη διατήρηση της υγρασίας και της γενικότερης υγείας των ματιών. Αποτελούν πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν ώστε να αποτραπεί η ξηρότητα στα μάτια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ακόμη και ο καταρράκτης.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες λουτεΐνη και ζεαξενθίνη, οι οποίες μειώνουν την ποσότητα του φωτός που φτάνει στα μάτια και δημιουργεί βλάβες, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωράς κηλίδας και εμφάνισης καταρράκτη. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που σύμφωνα με την κ. Bertrand είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, καθώς μπορεί να προστατεύσει από τις βλάβες λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), στην οποία οφείλεται περίπου το 20% των περιστατικών καταρράκτη.

Διάβασε τη συνέχεια στο ygeiamou.gr

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr