Τον σπουδαίο ρόλο των φυτικών ινών στην υγεία μας έρχεται να επιβεβαιώσει μία ακόμη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, όσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες), έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων μη μεταδοτικών ασθενειών και είναι γενικά πιο υγιείς. Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση 25γρ. φυτικών ινών τη μέρα σχετίζεται με μια μείωση 15% ως 30% στην πρόωρη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία (σε σχέση με όσους τρώνε μικρές ποσότητες τέτοιων διαιτητικών ινών).

Μάλιστα, οι φυτικές ίνες σχετίζονται με μια μείωση 16% ως 24% του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς και με μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο επίπεδο χοληστερίνης.

Επιπλέον, κάθε αύξηση κατά 8γρ. στην καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών μειώνει κατά 5% ως 27% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχει καλύτερη προστασία έναντι εγκεφαλικού και καρκίνου του μαστού. Από την άλλη, κάθε αύξηση κατά 15γρ. στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης οδηγεί σε μείωση 2% ως 19% της πρόωρης θνησιμότητας, της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν του Πανεπιστημίου του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, αξιολόγησαν όλες τις διαθέσιμες έρευνες (συνολικά 243) που έχουν γίνει έως σήμερα σε όλο τον κόσμο, σχετικά με τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά. Όπως σημειώνουν, μέχρι σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς καταναλώνουν λιγότερα από 20γρ. φυτικών ινών τη μέρα. Η νέα νέα αυτή μελέτη όμως, που αναμένεται να οδηγήσει σε νέες συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμβουλεύει να τρώμε 25-30γρ. καθημερινά, με την όσο μεγαλύτερη ποσότητα να προσφέρει έξτρα όφελος για την υγεία. «Τα οφέλη των ινών για την υγεία υποστηρίζονται από έρευνες τουλάχιστον 100 ετών», δήλωσε ο Μαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ