Ελληνικά και ξένα, πλούσια σε λιπαρά, με απαλή ή πιο πικάντικη γεύση, λιώνουν υπέροχα καθώς ψήνονται σε πίτες, σαγανάκια και τοστ ή γίνονται η καλύτερη συντροφιά μιας φέτας ζυμωτού ψωμιού κι ενός τσαμπιού σταφύλι…

Υπάρχουν πάρα πολλά κίτρινα τυριά, κάποια με πάρα πολλά λιπαρά και κάποια, με λιγότερα. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα λιπαρά που περιέχονται στα κίτρινα τυριά επί μιας ξηράς βάσης είναι -κατά μέσο όρο- γύρω στο 40%-45%. Δεν τα προτιμάμε για τη δίαιτά μας, τα προτιμάμε για τη γεύση τους καθώς λιώνουν ωραία στο φαγητό, στο τοστ, στο σαγανάκι, επειδή συνδυάζονται ωραία με τα υπόλοιπα υλικά π.χ. πατάτες, λαχανικά, αλλά και με κρέας. Βέβαια, οι πραγματικοί ρέκτες τα προτιμούν ωμά, με μια απλή συνοδεία από ζυμωτό ψωμί ή και φρούτα.

TYRI2

Κασέρι Μυτιλήνης
Ένα ημίσκληρο τυρί απαλού, κίτρινου χρώματος, μαλακιάς υφής και υπέροχης γεύσης. Αν μείνει για λίγη ώρα εκτός ψυγείου, εκπέμπει ένα βουτυράτο άρωμα, σχεδόν μεθυστικό. Λιώνει ομοιόμορφα στη φωτιά και είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά κασέρια. Παρασκευάζεται σε στρογγυλά κεφαλάκια, περιβάλλεται από κρούστα παραφίνης και φυλάσσεται στο ψυγείο από 6-10°C. Δοκιμάστε το μαζί με σταφύλια, πεπόνι ή βάλτε το στο τοστ του παιδιού σας, για να πετύχετε την κορυφαία γεύση.

Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
Η Αμφιλοχία, στην άκρη του Αμβρακικού Κόλπου και με μικρούς ορεινούς όγκους στο Νότο της, δίνει άφθονη τροφή στα αιγοπρόβατα της περιοχής. Με το πλούσιο γάλα, όχι μόνο σε λιπαρά αλλά και σε αρώματα, φτιάχνονται μια σειρά από σκληρά τυριά, εκ των οποίων ένα από τα καλύτερα είναι η κεφαλογραβιέρα. Όπως μαρτυρά και το όνομα του τυριού, πρόκειται για μια μικτή παρασκευή γραβιέρας και κεφαλοτυριού, που σημαίνει ότι ως γραβιέρα είναι λίγο τσιμπημένη στο αλάτι. Ένα πραγματικά νόστιμο τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, ώριμο, κατάλληλο και για αυτούσια κατανάλωση σε σάντουιτς ή συνοδεία φρούτων, συμμετέχει επίσης και στο μαγείρεμα, όπου λιώνει ομοιόμορφα αποδίδοντας το μάξιμουμ της γεύσης του.

TYRI1

Λαδοτύρι Μυτιλήνης
Ένα από τα κορυφαία τυριά της Ελλάδας. Είναι τυρί προστατευμένης ονομασίας προέλευσης, παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο στο νησί της Λέσβου και, πιο ειδικά, στους ορεινούς όγκους του. Παρασκευάζεται σε μικρά κεφαλάκια που ζυγίζουν 1-1½ κιλό. Τα παλαιότερα χρόνια το συντηρούσαν αποκλειστικά και μόνο μέσα σε ελαιόλαδο, για να προφυλάσσεται από μικροβιακές αλλοιώσεις, ενώ παράλληλα δεχόταν τα κύματα ζέστης και κρύου το καλοκαίρι και το χειμώνα αντίστοιχα, πράγμα που του έδινε μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση (νόμιζε κανείς ότι το είχαν φτιάξει βάζοντάς του πολλά πιπέρια). Η μέθοδος συντήρησης στο λάδι είναι εξαιρετικά ακριβή και, σύμφωνα με το νόμο, τα τελευταία χρόνια το λαδοτύρι Μυτιλήνης δεν συντηρείται πλέον στο λάδι, αλλά σε στρώμα παραφίνης. Προσομοιάζει πολύ στη γεύση της γραβιέρας, είναι εξαιρετικά αρωματικό και πιθανότατα ένα από τα καλύτερα τυριά της Ελλάδας. Εάν ταξιδέψετε στη Μυτιλήνη, υπάρχει περίπτωση να βρείτε στα χωριά -αν τα ζητήσετε- λαδοτύρια συντηρημένα στο λάδι. Προτιμήστε τα, αξίζει τον κόπο!

Γκούντα Ολλανδίας
Πολλοί έχουν κατηγορήσει το γκούντα ότι είναι ένα άνοστο τυρί. Πόσο άδικο έχουν! Οι Ολλανδοί με την πείρα που έχουν εδώ και δεκάδες χρόνια έφτιαξαν ένα τυρί κίτρινο, ημίσκληρο, συμπαγούς υφής, απαλής γεύσης και ακόμα απαλότερου αρώματος, που είναι αποδεκτό στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Ιδιαίτερα αγαπητό σε παιδιά και ηλικιωμένους, τρώγεται στην Ελλάδα κυρίως σαν τυρί του τοστ, μπαίνει στα φουσκωμένα σουφλέ που φτιάχνονται στα σπίτια, σε σαλάτες του σεφ, αλλά και στις πατάτες au gratin. Σπάνια στα ελληνικά καταστήματα μπορείτε να βρείτε την ώριμη εκδοχή του, όπου πραγματικά η ένταση της γεύσης και του αρώματος ξεπερνούν κάθε όριο.

TYRI

Έμενταλ Γαλλίας
Το αυθεντικό έμενταλ είναι ένα από τα κορυφαία τυριά του κόσμου. Παρασκευάζεται σε συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας, έχει ημίσκληρη υφή, απαλό βουτυράτο άρωμα και γεύση που θυμίζει φρέσκο ψωμί και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Λιώνει πολύ εύκολα κάνοντας κόρδες που δεν σπάνε εύκολα, «συμμετέχει» στα σουφλέ και στις περίτεχνες σαλάτες με τυριά, αλλά το καλύτερο είναι να το απολαύσει κανείς ως έχει, συνοδεία ψωμιού ή και φρούτων (ξερά σύκα, δαμάσκηνα, σταφύλια, αλλά και καρύδια).

Και 5 τυρένιες συνταγές από τους σεφ μας που θα σας αρέσουν πολύ:

Αλμυρό γαλακτομπούρεκο με κασέρι και καπνιστό χοιρινό

Ναξιώτικος καλόγηρος με μοσχαρίσιο κιμά και γραβιέρα

Αμπελοφάσουλα με λαδοτύρι Ζακύνθου και αβγοτάραχο τρίμμα

Τυρόπιτα με 2 υλικά

Πατάτες au gratin με κρεμμύδι και 3 τυριά

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr