Οι παγωμένοι καφέδες είναι μονόδρομος τους ζεστούς μήνες. Από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των τελευταίων χρόνων ο cold brew και ο παγωμένος καφές φίλτρου και επειδή συχνά κάποιοι τους μπερδεύουν, ας δούμε ποιες είναι οι διαφορές τους.

Μπορεί και για τα δύο να χρησιμοποιούνται κόκκοι καφέ, αλλά η παρασκευή τους είναι διαφορετική, καθιστώντας τον cold brew και τον παγωμένο καφέ φίλτρου (θα τον συναντήσετε και ως iced coffee), δύο διαφορετικούς καφέδες. Ειδικότερα, για την παρασκευή του cold brew οι κόκκοι καφέ μουλιάζουν σε κρύο νερό για τουλάχιστον 8-12 ώρες. Ο χρόνος του immersion, δηλαδή της παραμονής του καφέ στο νερό, είναι και αυτός που καθορίζει την τελική ένταση του ροφήματος, γι αυτό και μερικοί επιλέγουν να τον επιμηκύνουν, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θέλουν να πάρουν. Δεν απαιτείται κάποιο ειδικό σκεύος αλλά ούτε και κάποιος εξειδικευμένος καφές φίλτρου γι’ αυτή τη διαδικασία και είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε εύκολα και στο σπίτι. Στα καφέ και στα μπαρ πάλι, χρησιμοποιούν και το εντυπωσιακό γυάλινο Cold Drip Tower, όπου το νερό τοποθετείται στο πάνω μέρος του πύργου, ο καφές στο αμέσως επόμενο επίπεδο και στο μέσο ένα σταγονόμετρο, η ταχύτητα του οποίου ρυθμίζεται, που καταβρέχει τους κόκκους καφέ και το τελικό αποτέλεσμα συλλέγεται στη βάση του.

Ο παγωμένος καφές φίλτρου από την άλλη, παρασκευάζεται κλασικά στην καφετιέρα, άρα με ζεστό νερό και στο τέλος, σερβίρεται με παγάκια. Αυτό και αν είναι εύκολο να γίνει στο σπίτι ή ακόμη και στο γραφείο!

Έχουν διαφορά στη γεύση;
Η αργή εκχείλιση στον cold brew δίνει καφέ χωρίς οξύτητες, γλυκό τις περισσότερες φορές -τουλάχιστον πιο γλυκό σε σχέση με τον παγωμένο καφέ φίλτρου-, με γεμάτο σώμα και πλούσιο σε αρώματα και γεύση. Αυτό οφείλεται στο ότι το κρύο νερό διατηρεί τα ευαίσθητα γευστικά συστατικά του καφέ, ενώ παράλληλα δεν αφήνει να ελευθερωθούν τα έλαια και τα οξέα, κάτι που συμβαίνει με τον παγωμένο καφέ φίλτρου που η απόσταξη του γίνεται σε πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Διαφέρουν διατροφικά;
Ο cold brew είναι περίπου 65% λιγότερο όξινος από τον καφέ που παρασκευάζεται με ζεστό νερό, γεγονός που τον καθιστά πιο φιλικό προς το έντερο. Ωστόσο, ο καφές που παρασκευάζεται με ζεστό νερό περιέχει χλωρογενικό οξύ, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, επειδή στην περίπτωση του cold brew χρησιμοποιούνται περισσότεροι κόκκοι καφέ, που μένουν για περισσότερο χρόνο στο νερό, μπορεί να περιέχει περισσότερη καφεΐνη ανά φλιτζάνι.

Ποιος καφές είναι η καλύτερη επιλογή;
Με βάση και τα παραπάνω, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων οξύτητας, όσοι έχουν πιο ευαίσθητο στομάχι ή υποφέρουν από παλινδρόμηση, καλό είναι να επιλέγουν τον cold brew. Από την άλλη, όσοι θέλουν να μειώσουν την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνουν καθημερινά, θα ήταν καλύτερο να προτιμήσουν τον παγωμένο καφέ φίλτρου.

Σε κάθε περίπτωση, όποιον καφέ και αν επιλέγετε, καλό θα ήταν να τον πίνετε σκέτο, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος, αφενός για να γλιτώνετε παραπανίσιες θερμίδες και αφετέρου γιατί ειδικά το γάλα στον καφέ μπορεί να προκαλέσει στομαχόπονο και κοιλιακές διαταραχές.

Δείτε επίσης:
Εσπρέσο, φραπέ και 14 ακόμη καφέδες του κόσμου

Γλυκός καφές χωρίς θερμίδες και τεχνητά γλυκαντικά!

#olivetips: Το μυστικό για να μη νερώνει ο καφές