Μία τροφή που ακούμε συχνά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στο Masterchef, είναι η παστινάκη. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι αυτό το ξακουστό λαχανικό που μοιάζει με καρότο, τόσο στην όψη όσο και στη γεύση, αλλά είναι λευκό και λίγο πιο γλυκό. Συχνά μάλιστα συγχέεται με τη ρίζα του μαϊντανού.

Λίγη ιστορία
Η παστινάκη -και όχι το παστινάκι όπως συχνά γράφεται λανθασμένα- χρησιμοποιείται ως λαχανικό από την αρχαιότητα, ενώ αργότερα καλλιεργήθηκε από τους Ρωμαίους. Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε ως πηγή ζάχαρης πριν το ζαχαροκάλαμο. Εισήχθη στη Βόρεια Αμερική ταυτόχρονα από τους Γάλλους αποίκους στον Καναδά και τους Βρετανούς στις Δεκατρείς Αποικίες (ΗΠΑ) για χρήση του ως ριζώδες λαχανικό. Ωστόσο, στα μέσα του 19ου αιώνα, αντικαταστάθηκε ως κύρια πηγή αμύλου από την πατάτα και κατά συνέπεια καλλιεργήθηκε σε μικρότερη κλίμακα.

Διατροφική αξία
Η παστινάκη είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο. Αξιοσημείωτο είναι πως όταν έχει κρύο μέρος του αμύλου της μετατρέπεται σε ζάχαρη και η ρίζα της αποκτά πιο γλυκιά γεύση.

Η κατανάλωση του συγκεκριμένου λαχανικού έχει διάφορα οφέλη για την υγεία. Περιέχει αντι-οξειδωτικά, που έχουν αντικαρκινικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-μυκητιακές ιδιότητες, λιπαρά οξέα και φλαβονοειδή. Έχει διουρητικές ιδιότητες, βοηθάει στην αποτοξίνωση και διεγείρει την όρεξη. Φαίνεται ακόμη πως βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και κρατά τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katy Cassady (@katylovesfresh_food) on

Μαγειρικές χρήσεις
Μπορεί να τη φάει κάποιος, όπως το καρότο, δηλαδή, ωμή, όχι όμως τα φύλλα της. Τρώγεται ακόμη βραστή, γίνεται πουρές ή σούπα. Η παστινάκη δίνει στη μαγειρική μια κρεμώδη και πλούσια γεύση, ενώ είναι τέλεια και ψητή στο φούρνο ως συνοδευτικό.

Επιπλέον, μπορεί να μπει στο τηγάνι, ενώ οι πιο απαιτητικοί την κάνουν και κρασί, το οποίο μοιάζει αρκετά με το κρασί Μαδέρα. Ακόμη μπορεί να μπει σε ζωμούς, ενώ στην Αγγλία και στην Αμερική συχνά τη χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό ψητό και στις χριστουγεννιάτικες συνταγές. Στην Κίνα, τέλος, είναι γνωστή για τη χρήση της και στη φαρμακευτική.

Διαβάστε ακόμη:
Ψωμί ή φρυγανιά, ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

Η τροφή που περιέχει διπλάσιο κάλιο από μία μπανάνα

Πόσο σημαντικό είναι το γιαούρτι για την καλή υγεία του εντέρου