Ο Εθνικός Σύνδεσμος Εστιατορίων Αμερικής δημοσίευσε μια έρευνα με τίτλο «Η Βιομηχανία των Εστιατορίων το 2030: Πραγματοποιήσιμες Μελλοντικές Προβλέψεις», η οποία εξετάζει πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον που μπορούν να εφαρμοστούν στην εστίαση.

Η έρευνα αναφέρεται εκτεταμένα στο θέμα της βιωσιμότητας που τα τελευταία χρόνια έρχεται στο προσκήνιο και από επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν το κομμάτι της βιωσιμότητας μέσω της γαστρονομίας. Είναι λοιπόν προφανές ότι κάνουμε λόγο για πολλά περισσότερα από ένα trend. Είναι στάση ζωής που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας σε όλους τους τομείς. Σε περίπου 10 χρόνια υπολογίζεται ότι οι πρακτικές που θα ακολουθούνται για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά μας, θα έχουν εξελιχθεί σημαντικά επηρεάζοντας σχεδόν κάθε πτυχή της εστίασης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εν λόγω πρακτικές έχουν αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται και περαιτέρω αύξησή τους στα εστιατόρια. Επίσης, τονίζει ότι η βιωσιμότητα είναι θέμα μείζονος σημασίας και για να διατηρηθεί απαραίτητη είναι εστιάτορες και σεφ να υιοθετήσουν συγκεκριμένη νοοτροπία για να βάλουν το δικό τους στίγμα στη σωτηρία του πλανήτη. Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να εξελιχθεί σε προτεραιότητα και θα ενσωματωθεί σχεδόν παντού από την κατανάλωση ενέργειας μέχρι τη σπατάλη των προμηθειών και την ανακύκλωση ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Η ψηφιακή τεχνολογία θα ενταχθεί σταθερά στην εστίαση και τη γαστρονομική εμπειρία, ενώ οι λεγόμενες «Cloud Kitchens», δηλαδή πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες όπου θα ετοιμάζεται φαγητό μόνο για διανομή, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Επίσης αναφέρεται ότι τα μενού θα πρέπει να εξελιχθούν ώστε να εκφράζουν την ολοένα αυξανόμενη τάση της συνειδητοποιημένης κατανάλωσης φαγητού με οικολογική συνείδηση. Αυτό σημαίνει και το τέλος των συσκευασιών μιας χρήσης. Ακόμη, η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί και στην εστίαση και εκτός από ευεργετικά για το περιβάλλον αποτελέσματα θα αναβαθμίσει απρόσμενα και τη μορφή της εμπειρίας στο φαγητό και το ποτό.
Λόγω των λανθασμένων διατροφικών επιλογών που προκαλούν παντός τύπου προβλήματα στην υγεία, πιθανόν να σημειωθούν δραστικές αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, κάτι που θα επηρεάσει και τον τρόπο που διαμορφώνονται τα μενού στα εστιατόρια. Ήδη τα τελευταία χρόνια αρκετά εστιατόρια έχουν μενού ειδικά για άτομα που ακολουθούν συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα όπως οι vegans. Δείτε την έκθεση εδώ 

Δείτε επίσης

Πώς θα είναι τα γεύματα του μέλλοντος στα αεροπλάνα;

Το φαγητό του μέλλοντος: Οι ανατρεπτικές αλλαγές στο καθημερινό τραπέζι

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr