Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα ντόνατς; Μικροί και μεγάλοι ορκίζονται στην αφράτη ζύμη τους και αν είναι και γεμιστά, δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν στο πιάτο. Δες βήμα βήμα πώς θα φτιάξεις τα δικά σου ντόνατς, με γέμιση μαρμελάδας παρακαλώ!

Υλικά (για 12 ντόνατς)
175ml γάλα πλήρες
75γρ. ζάχαρη ψιλή
2 κουτ. γλυκού μαγιά ξερή
425γρ. αλεύρι σκληρό
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2 αβγά μέτρια ελαφρώς χτυπημένα
75γρ. βούτυρο ανάλατο πολύ μαλακωμένο
μαρμελάδα φράουλα χωρίς σπόρους ή άλλη της αρεσκείας σας, για τη γέμιση
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Διαδικασία

vima-1

Βήμα 1
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα να κάψει και, πριν πάρει βράση, το τραβάτε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέτετε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύετε με σύρμα και αφήνετε το γάλα σε ζεστό μέρος για 5 λεπτά μέχρι η μαγιά να κάνει ένα πηχτό αφρό από πάνω.

vima-2

Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε μέσα το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε τα αβγά, το βούτυρο και το γάλα με το προζύμι. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη.

vima-3

Βήμα 3
Γυρίζετε τη ζύμη στον πάγκο σας και ζυμώνετε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Της δίνετε σχήμα μπάλας και τη βάζετε σε καθαρό μπολ. Την καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και την αφήνετε για 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

vima-4

Βήμα 4
Γυρίζετε τη ζύμη ξανά στον πάγκο και τη ζυμώνετε για 30 δευτερόλεπτα. Μετά την ανοίγετε με πλάστη σε φύλλο πάχους 1εκ.

vima-5

Βήμα 5
Με ένα απλό, στρογγυλό κουπ πατ διαμέτρου 6εκ. περίπου, κόβετε δίσκους ζύμης και τους ακουμπάτε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν. Καλύπτετε καλά με λαδωμένο αλουμινόχαρτο και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος.

vima-6

Βήμα 6
Γεμίζετε με λάδι ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ μέχρι να καλυφθεί το ⅓ του σκεύους. Το αφήνετε να κάψει και να φτάσει τους 180°C (κάνετε τεστ ρίχνοντας ένα κομματάκι ψωμί μέσα, θα πρέπει σκουρύνει σε 45 δευτερόλεπτα). Προσθέτετε τα ντόνατ 3 ή 4 κάθε φορά, για να μη στριμωχτούν. Τηγανίζετε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα σκούρο, χρυσό χρώμα. Τα ακουμπάτε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το λάδι τους.

vima-7

Βήμα 7
Στο πλάι του κάθε ντόνατ κάνετε μια τρύπα με ένα ξυλάκι για σουβλάκια.

vima-8

Βήμα 8
Με λεπτό κορνέ ή σύριγγα ζαχαροπλαστικής γεμίζετε κάθε ντόνατ με τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας.

vima-9

Βήμα 9
Ακουμπάτε τα ντόνατς σε μια πιατέλα, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη περασμένη από σουρωτήρι και τα σερβίρετε φρέσκα.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr