Μπορεί ένας μάγειρας να γίνει ένας ήρωας της καθημερινότητάς μας; Τρανή απόδειξη, ο Νταν Τζούστι μιας και από το αστέρι της Michelin στο Noma, μαγειρεύει τώρα για τις καντίνες των δημόσιων σχολείων των ΗΠΑ. Ο Νταν Τζούστι είναι ένας καταξιωμένος σεφ και πρώην επικεφαλής στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο της Δανίας, –Noma– το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα στον κόσμο. Εκεί, εργάστηκε για τρία χρόνια, ωστόσο αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό.

Ο Τζούστι τώρα μαγειρεύει για χιλιάδες φτωχούς μαθητές στα  δημόσια σχολεία των ΗΠΑ, προσφέροντάς τους υγιεινά γεύματα στην τιμή του μόλις ενός δολαρίου για το καθένα μέσω της εταιρείας που έχει ιδρύσει και διευθύνει με την επωνυμία Brigaid. «Οι μαθητές δεν τρώνε πολύ, ίσως και καθόλου, εκτός σχολείου…επομένως τα γεύματα αυτά είναι απολύτως σημαντικά», όπως δήλωσε ο Τζούστι. «Έχουμε δει παιδιά να προσπαθούν να κλέψουν σάντουιτς για να τα πάνε στο σπίτι τους να ταΐσουν τις οικογένειές τους».

Ο Τζούστι με την Brigaid επιδιώκει να διδάξει τους Αμερικανούς, από μικρή ηλικία τι είναι ένα γευστικό, υγιεινό πιάτο. Όπως λέει ο ίδιος: «Πρόκειται για παιδιά που αντιμετωπίζουν πραγματικά δύσκολες καταστάσεις εκτός και εντός του σχολείου. Το να πηγαίνουν στη σχολική καφετέρια και να στρεσάρονται ακόμη περισσότερο επειδή πιέζονται να φάνε κάτι με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένα ή το οποίο δεν θέλουν να δοκιμάσουν, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ξαναφάνε μέχρι την επόμενη ημέρα, είναι πράγματι τρελό. Στο κάτω-κάτω, τα προετοιμάζουμε για εκείνα. Δεν είναι για εσάς. Δεν είναι για εμένα. Δεν είναι για το Instagram».

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr