Στο πιο όμορφο χωριό της Οινόης, λίγο έξω από την Κοζάνη στη Δυτική Μακεδονία, βρίσκεται η οικογενειακή Φάρμα Τσιχουρίδη. Ο Ισαάκ και ο Γιώργος Τσιχουρίδης γνωρίζοντας τις μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του γάλακτος γαϊδούρας έστησαν την τελευταία δεκαετία μια ξεχωριστή φάρμα σε μια καταπράσινη έκταση 250 στρεμμάτων, στην οποία εκτρέφουν όνους (γαϊδούρες) με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή βιολογικού γάλακτος γαϊδούρας. Το γάλα υπόκειται σε κατεργασία και διατίθεται παστεριωμένο για ανθρώπινη κατανάλωση και απαστερίωτο για βιομηχανική-βιοτεχνική χρήση.

Τα γαϊδουράκια, όταν δεν είναι σταβλισμένα, κινούνται ελεύθερα σε βοσκοτόπους και τρέφονται με βιολογικές τροφές που παράγoνται από τους ίδιους και είναι απαλλαγμένες από χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, ελεγμένες από οργανισμό πιστοποίησης.

Η φάρμα είναι ανοιχτή στο κοινό σε όλη τη διάρκεια του έτους. Μπορείτε να την επισκεφθείτε, για να γνωρίσετε από κοντά τα πανέμορφα, καλοσυνάτα και ευγενικά γαϊδουράκια, που, αν και έχουν κατασυκοφαντηθεί, θα σας καταπλήξουν με τη συμπεριφορά τους.
Το γάλα της γαϊδούρας, το πλησιέστερο στο ανθρώπινο, είναι πολύ θρεπτικό. Περιέχει λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό, έχει γλυκιά, ελαφριά γεύση και είναι πολύ πιο εύπεπτο από τα άλλα είδη γάλακτος.

Δείτε επίσης:
Γάλα όνου, το εναλλακτικό superfood

Γάλα φράουλας με πέρλες ταπιόκας, το πιο γευστικό φρουτένιο ρόφημα

Γάλα αρακά: Ένα φυτικό γάλα που αξίζει να δοκιμάσεις

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr