Τα απόλυτα γλυκά ταψιού που αγαπάει πολύ το ελληνικό τραπέζι μάς συστήνονται στην κλασική εκδοχή τους αποκαλύπτοντας όμως και μερικές άλλες, εξίσου γευστικές εκδοχές τους. Οι σεφ του Olivemagazine.gr σε μεγάλα -και γλυκά- κέφια!

Γαλακτομπούρεκο έτσι…
Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιού, που αποτελείται κυρίως από φύλλο και κρέμα. Υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι παρασκευής, καθώς και μεγέθη κομματιών. Η κρέμα μπορεί να έχει άρωμα λεμόνι ή βανίλια, ενώ το σιρόπι παρασκευάζεται από ζάχαρη και νερό. Το όνομά του προκύπτει από την ελληνική λέξη γάλα και την τουρκική bourek που σημαίνει πίτα.

Κλασικό γαλακτομπούρεκο
Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό είναι το ευ της γεύσης! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Και αλλιώς….

Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα – πορτοκάλι
Το «αμαρτωλό» γαλακτομπούρεκο σε μια… κολασμένη παραλλαγή, με το αχτύπητο δίδυμο σοκολάτα πορτοκάλι να του δίνει νέα διάσταση. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Γαλακτομπούρεκο αρωματισμένο με λεμονόχορτο
Το αγαπημένο γλυκό ταψιού περιχύνεται με σιρόπι αρωματισμένο με λεμονόχορτο και το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι
Μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής που δεν αλλάζει την κρέμα αλλά το φύλλο. Το φύλλο κανταΐφι εδώ κάνει το αγαπημένο, παραδοσιακό γλυκό ακόμη πιο λαχταριστό. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Μπουγάτσα έτσι…
Η μπουγάτσα είναι πίτα από φύλλο, με γέμιση συνήθως κρέμα ή τυρί, αν και συναντάται και σε άλλες γεύσεις, όπως με κιμά, σπανάκι ή με κρέμα κακάο. Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό focaccia (τύπος ψωμιού – παραφθορά η αντίστοιχη τουρκική λέξη πογάτσα = ζύμη). Στην Ελλάδα την έφεραν μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντάς την ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη, που θεωρούνται φημισμένες για τη μπουγάτσα τους.

Μπουγάτσα με κρέμα
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια μπουγάτσα με πλούσια κρέμα και πασπαλισμένη με άφθονη άχνη ζάχαρη και κανέλα; Φτιάξτε την πρωί πρωί για το πρωινό και το κολατσιό στο σχολείο και το γραφείο και δε θα το μετανιώσετε. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Και αλλιώς…

Μπουγάτσα γλυκιά με κρέμα και τυρί
Κλασική και αγαπημένη πίτα που λατρεύουν φανατικά μικροί και μεγάλοι. Τρώγεται ιδανικά χλιαρή προς ζεστή, πασπαλισμένη φυσικά με άφθονη άχνη ζάχαρη και κανέλα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Μπουγάτσα με ρόδι
Μια μπουγάτσα με βελούδινη κρέμα και ξεχωριστό χαρακτήρα που ταιριάζει με τον πρωινό καφέ αλλά σερβίρεται άνετα και μετά από ένα επίσημο γεύμα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Μπουγάτσα με κρέμα πορτοκαλιού
Η μπουγάτσα σε μια πιο φρουτένια εκδοχή, αρωματισμένη με πορτοκάλι, που της πάει πολύ. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Μπουγάτσα με ανθότυρο και αχλάδια ποσέ με μυρωδικά
Γλυκιά ή αλμυρή, η μπουγάτσα είναι από τις επιλογές που αγαπάμε πολύ. Εδώ τη φτιάχνουμε σε μια συνταγή που στέκεται πολύ ωραία και στο γιορτινό τραπέζι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Τρίγωνα γαλακτομπούρεκα με σιρόπι κρασιού
Το αγαπημένο γλυκό ταψιού σε τρίγωνες μπουκιές και με μια ωραία παραλλαγή σιροπιού. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr