Αυτός ήταν ο τίτλος του περιοδικού Saveur για το πορτογαλέζικο σάντουιτς που σερβίρεται σε όλα τα καφέ της πόλης με τηγανητές πατάτες…

Αφράτο ψωμί, στρώσεις αλλαντικών, λιωμένο τυρί από πάνω και όλα αυτά μέσα σε μια παχιά σάλτσα ντομάτας και μπύρας. «Το Francesinha είναι απενοχοποιημένη απόλαυση», δήλωσε το Saveur που το ανέδειξε ως σάντουιτς της χρονιάς.

Γιατί το Francesinha, το λαϊκό σάντουιτς που τρώνε στις εργατικές γειτονιές του Πόρτο είναι αυτό ακριβώς: ένα εύκολο, δυναμωτικό, θρεπτικό και φτηνό φαγητό του δρόμου. Ένα σάντουιτς που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον αφού εμφανίστηκε πρώτη φορά στα καφέ της πόλης το 1953 από έναν Πορτογάλο μετανάστη που επέστρεψε από το Βέλγιο και προσπάθησε να αντιγράψει τη χάρη του croque monsieur φέρνοντας το στα πορτογαλικά μέτρα.

Σύντομα, έγινε τόσο διάσημο που θεωρείται ύβρις να ταξιδέψεις στο Πόρτο και να μην το δοκιμάσεις ενώ κάθε καφέ έχει τη δική του μυστική συνταγή για τη σάλτσα που φυλάει ως κόρην οφθαλμού με μάχες αιωνίων για το ποιος φτιάχνει την καλύτερη. Πορτογαλέζικα λουκάνικα, αλλαντικά και κρέατα χρησιμοποιούνται σε στρώσεις ενώ οι παραλλαγές για εφαρμογή κατ΄ οίκον είναι άπειρες. Άλλωστε, η ιδέα έχει σημασία. Σάς δίνουμε τη δική μας εκδοχή…

Τηγανίστε 2 φέτες μπέικον και τοποθετήστε σε απορροφητικό χαρτί. Στο λίπος του μπέικον –ε, ναι, κανείς δεν είπε ότι το Francesinha είναι για δίαιτα!- τηγανίστε ένα χωριάτικο λουκάνικο κομμένο κατά μήκος και τοποθετήστε το και αυτό σε απορροφητικό χαρτί. Το ίδιο επαναλάβετε και με λεπτές φέτες κρέατος από τρυφερό μέρος. Στο τηγάνι με το λίπος των κρεάτων ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, προσθέστε 1 φύλλο δάφνης, 1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας και όταν αρχίζει να σκουραίνει ρίξτε 1 κουτί μπύρα ή λίγο ουίσκι. Αφήστε να εξατμιστεί και να γίνει μια παχιά σάλτσα. Περάστε από το μπλέντερ και αφήστε στην άκρη. Συνθέστε το σάντουιτς με μια φέτα ψωμί, μια φέτα τυρί τσένταρ, μπέικον, λουκάνικο, κρέας, τσένταρ, ψωμί. Τοποθετήστε από πάνω δύο φέτες τσένταρ και βάλτε λίγο στο φούρνο να λιώσει. Σερβίρετε περιχύνοντας με την παχιά σάλτσα από πάνω, ένα τηγανητό αβγό αν θέλετε πάνω από το λιωμένο τυρί και μπόλικες τηγανητές πατάτες ή τσιπς.

Δείτε επίσης:

Ρολά σάντουιτς και κριτσίνια

Σάντουιτς σε αραβικές πίτες με φαβοτηγανίτες και αλοιφή ντομάτας

Το μυστικό για να γίνει το σάντουιτς τραγανό για ώρες

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr