Tο γιορτινό τραπέζι με πρωταγωνιστή το κρέας αποζητά τη δροσιά μιας σαλάτας με φρέσκα λαχανικά, με τα κόκκινα αυγά του τσουγκρίσματος, με μπόλικα μυρωδικά, με φρούτα. Η Εύα Μονοχάρη μας τις ετοιμάζει σε επτά ιδιαίτερες και χορταστικές παραλλαγές για να συντροφέψουν ιδανικά το μακρόσυρτο φαγοπότι.

Σαλάτα με αγκινάρες Τήνου και λαδοτύρι
1 ώρα | Για 4-6 άτομα

Υλικά
4 τρυφερές αγκινάρες Τήνου
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μέντα, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουτ. σούπας σέλερι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σαλάτα
5-6 φύλλα μαρουλιού
100 γρ. φλοίδες λαδοτύρι
2 βαμμένα βραστά αυγά, κομμένα στα 4
1 λεμόνι

Διαδικασία
Με ένα ψαλίδι κόβουμε και αφαιρούμε τα σκληρά φύλλα από τις αγκινάρες, αφήνοντας ολόκληρα τα τρυφερά μέρη και την καρδιά. Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αλάτι βράζουμε τις αγκινάρες για 40΄ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση (εναλλακτικά τις ψήνουμε στα κάρβουνα). Τις σουρώνουμε και μόλις κρυώσουν ελαφρώς τις κόβουμε κάθετα στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους στήμονες και τα φύλλα που δεν τρώγονται.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη το ελαιόλαδο με τη μέντα, τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού, το σέλερι, το σκόρδο και πιπέρι. Ρίχνουμε μέσα τις ζεστές αγκινάρες, ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 3-4 ώρες εκτός ψυγείου. Σε μια πιατέλα απλώνουμε τα φύλλα του μαρουλιού και γαρνίρουμε από πάνω με τις αγκινάρες, το λαδοτύρι, τα αυγά, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σερβίρουμε.

Πατατοσαλάτα με αυγά, κάππαρη και αγιολί
25 λεπτά | Για 4-6 άτομα

Υλικά
Για τις πατάτες
500 γρ. πατάτες baby, με τη φλούδα
½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
1/4 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το αγιολί
1 κρόκο αυγού
2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο
250 ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
αλάτι

Για τη σαλάτα
2-3 πασχαλινά αυγά, κομμένα
1 κουτ. σούπας κάππαρη
2 κουτ. σούπας αγγουράκια τουρσί
1 κουτ. σούπας άνηθο
λίγο θυμάρι φρέσκο

Διαδικασία
Αγιολί: Στο γουδί πολτοποιούμε το σκόρδο με 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι. Στο μπλέντερ βάζουμε τον κρόκο, το ξίδι και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το λάδι σε συνεχή λεπτή ροή μέχρι να πάρουμε μια αφράτη μαγιονέζα.

Πατάτες: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο νερό και αλάτι μαζί με τις πατάτες. Μόλις πάρουν βράση, μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και όπως είναι ζεστές τις κόβουμε στη μέση μέσα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τον κουρκουμά, πιπέρι κόκκινο και μαύρο, το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τις πατάτες.

Σε μια πιατέλα σερβίρουμε τις πατάτες και γαρνίρουμε με την κάππαρη, τα αγγουράκια, τα αυγά και αγιολί. Πασπαλίζουμε με άνηθο, θυμάρι και σερβίρουμε.

Σαλάτα με πλιγούρι και ψιλοκομμένα λαχανικά
1 ώρα και 30 λεπτά | Για 4-6 άτομα

Υλικά
150 γρ. πλιγούρι
2 λεμόνια
400 γρ. λαχανικά (κολοκυθάκια, πολύχρωμες πιπεριές, ραπανάκια, αβοκάντο κ.ά.)
2 ντομάτες, σε κύβους
1 αγγούρι, σε κύβους
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
60 ml ε.π. ελαιόλαδο
20 ml ξίδι βαλσαμικό λευκό
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε πλιγούρι με 300 ml ζεστό νερό και τον χυμό ενός λεμονιού και το μουλιάζουμε για 30΄.Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε ομοιόμορφα κομμάτια και τα ανακατεύουμε με το πλιγούρι.

Προσθέτουμε την ντομάτα, το αγγούρι, τα φρέσκα μυρωδικά, το τζίντζερ το ελαιόλαδο, το ξίδι και ανάλογο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστεί και να αναμειχθούν οι γεύσεις προτού τη σερβίρουμε.

Παραλλαγή: Τολμήστε να προσθέσετε στη σαλάτα σας μπρόκολο ή φρούτα, όπως φέτες πορτοκαλιού χωρίς τη λευκή μεμβράνη και φράουλες, για ακόμα πιο δροσερό και χορταστικό αποτέλεσμα.

Σαλάτα με μαρούλι, μαραθόριζα και dressing μυρωδικών
10 λεπτά | Για 4-6 άτομα

Υλικα για 4-6 άτομα
250 γρ. διάφορα μαρούλια, κομμένα
100 γρ. φύλλα ρόκας
1 μαραθόριζα, σε λεπτές λωρίδες
4-5 ραπανάκια, σε λεπτές φέτες
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το dressing
1 κουτ. σούπας μάραθο
1 κουτ. σούπας άνηθο
1 κουτ. σούπας κόλιανδρο
4 φύλλα δυόσμο
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας μηλόξιδο χυμό από 1 λάιμ
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Dressing: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται διορθώνουμε την οξύτητά του με λάιμ ή μηλόξιδο.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μαρούλια και τη ρόκα, περιχύνουμε με το dressing, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα, προσθέτουμε τη μαραθόριζα, τα ραπανάκια και σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα με πορτοκάλι, Μεσσηνίας
1 ώρα | Για 4-6 άτομα

Υλικά
2 πορτοκάλια
4 πατάτες, βρασμένες, κομμένες
6-8 ελιές καλαμών
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας ξίδι
λίγο θρούμπι
2 βρασμένα βραστά αυγά, κομμένα
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο θυμάρι
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε φιλέτα, αφαιρώντας τη λευκή μεμβράνη τους.

Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τις πατάτες, προσθέτουμε τις ελιές, τα κρεμμυδάκια, το ξίδι, το θρούμπι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε τη σαλάτα με τα αυγά και τις φέτες του πορτοκαλιού, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το θυμάρι και σερβίρουμε.

Αυγοσαλάτα με αβοκάντο
10 λεπτά | Για 4-6 άτομα

Υλικά
2 μεγάλα αβοκάντο ώριμα
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
4 κουτ. σούπας χυμό λάιμ 2
κουτ. σούπας ξίδι λευκό
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 καυτερή πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 μικρό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 βαμμένα βραστά αυγά, ψιλοκομμένα
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ πολτοποιούμε τα αβοκάντο με ένα πιρούνι. Περιχύνουμε με τους χυμούς του λεμονιού και του λάιμ, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε το αβοκάντο με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, τον κόλιανδρο και τα αυγά. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα και σερβίρουμε.

Νόστιμη συμβουλή: Αν σας αρέσει, προσθέστε στη σαλάτα και μία σκελίδα σκόρδου τριμμένη. Ταιριάζει πολύ.

Συριανή μαϊντανοσαλάτα
15 λεπτά | Για 4-6 άτομα

Υλικά
100 γρ. φύλλα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
30 γρ. κάππαρη
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, κομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο
2 κουτ. σούπας ξίδι
100 γρ. πατάτες βρασμένες
150 ml ε.π. ελαιόλαδο
1-2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τον μαϊντανό από τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φυλλαράκια. Σε ένα μπολ ρίχνουμε νερό και μουλιάζουμε το ψωμί. Στο μπλέντερ χτυπάμε τον
μαϊντανό, την κάπαρη, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξίδι, τα 50 ml από το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι πάρουμε μια πάστα.

Προσθέτουμε το ψωμί, αφού το στύψουμε καλά, τις πατάτες και σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αν είναι σφιχτή, την αραιώνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος, προσθέτουμε χυμό λεμονιού (όσο θέλουμε), αλάτι, πιπέρι, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση. Σρβίρουμε τη μαϊντανοσαλάτα δροσερή περιχύνοντας με επιπλέον ελαιόλαδο και κάππαρη.

Φωτογραφία – Food styling: Εύα Μονάχη – Funky Cook

Δείτε επίσης:

Η τριλογία ενός κεφτέ

Ζεστές σαλάτες με όσπρια

Αρνί στη σούβλα, η ιστορία του

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr