Βλέπετε μαύρη γάτα και αλλάζετε δρόμο; Πιθανόν ήδη να έχετε ακούσει προλήψεις του τύπου ότι είναι γρουσουζιά να χυθεί το αλάτι, αλλά με τη ζάχαρη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, ότι αν χυθεί ο καφές θα πάρετε χρήματα, ότι δεν πρέπει να δίνετε στο χέρι ένα μαχαίρι και άλλα τέτοια… Όσοι λοιπόν είστε προληπτικοί και είστε στην κουζίνα, σύμφωνα με τις παρακάτω δεισιδαιμονίες θα καταλήξετε χωρίς φίλους, ανύπαντροι, άτεκνοι ή και πολλά χειρότερα. Θα μπορούσε να είναι απλά ένα πρωταπριλιάτικο αστείο ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που τις πιστεύουν. Εμείς πάντως όχι.

«Φτου σκόρδα…»
Όλοι γνωρίζουν ότι τα σκόρδα διώχνουν στις ταινίες τα βαμπίρ ωστόσο λένε ότι διώχνουν και το κακό μάτι. Κρεμάστε τα παντού.

Σιγά τα ωά
Τα αβγά συμβολίζουν τη γονιμότητα και παλαιότερες γενιές αγροτών σκόρπιζαν σπασμένα κελύφη αβγών στα χωράφια τους προκειμένου να έχουν καλύτερη σοδειά. Επίσης, λέγεται ότι αν σπάσετε ένα αβγό και είναι δίκροκο, κάποιος που γνωρίζετε θα παντρευτεί ή θα κάνει δίδυμα.

Προσοχή στο αλάτι
Εάν ρίξετε αλάτι κάτω, αυτό συνεπάγεται κακοτυχία. Για αναστροφή της κακής τύχης, ρίχνετε αλάτι στον δεξιό σας ώμο με το αριστερό χέρι για να «τυφλώσετε» το κακό. Ρίσκο το να αλατίσετε το φαγητό… Στη ρωσική μάλιστα παράδοση, εάν μια γυναίκα χρησιμοποιεί περισσότερο αλάτι στην κουζίνα της, σημαίνει ότι είναι ερωτευμένη, γι’ αυτό και οι παντρεμένες ρίχνουν λίγο παραπάνω αλάτι στο φαγητό της πεθεράς τους προκειμένου να τους δείξουν ότι είναι ερωτευμένες με το γιο τους.

Τα σταφύλια της τύχης
Στη νότια Αμερική το βράδυ της πρωτοχρονιάς βάζουν στα ποτήρια τους δώδεκα σταφύλια, ένα για κάθε μήνα του χρόνου. Τα τρώνε ένα ένα και η γεύση τους είναι ενδεικτική του πόσο καλός (γλυκός) ή όχι θα είναι ο αντίστοιχος μήνας.

Ρούφα τα noodles σου
Στην Κίνα τα noodles συμβολίζουν τη μακροζωία οπότε δεν πρέπει ποτέ να τα κόβετε γιατί έτσι μειώνετε και τα χρόνια ζωή σας. Αντίθετα, πρέπει να ρουφάτε τα μακριά noodles χωρίς να τα σπάζετε. Σλουρπ!

Ώρα για τσάι. Ή μήπως όχι;
Το τσάι συνδέεται με πολλές προλήψεις. Για παράδειγμα, εάν προσθέσετε γάλα στο τσάι σας πριν τη ζάχαρη, ίσως δεν παντρευτείτε ποτέ. Επίσης, λέγεται ότι η ζάχαρη που δεν έχει διαλυθεί και έχει μείνει στο ποτήρι σας σημαίνει ότι κάποιος είναι ερωτευμένος μαζί σας. Εάν χυθεί το τσάι σας σημαίνει ότι ότι κάποιος άγνωστος θα σάς επισκεφτεί. Επίσης, το τσάι πρέπει να το σερβίρει μόνο ένας γιατί είναι γρουσουζιά αυτό το «καθήκον» να μοιράζεται.

Ο καφές ο μερακλίδικος
Εάν ο καφές σας έχει φουσκάλες, πιάστε τες με ένα κουταλάκι και φάτε τες γιατί έτσι θα έρθουν απρόσμενα χρήματα (με το τσουβάλι;). Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και αν χυθεί ο καφές σας κατά λάθος. Έναν πολλά βαρύ και όχι με πολλές φουσκάλες παρακαλώ. Μία για κάθε πενηντάευρο.

Ρύζι για βίον ανθόσπαρτον
Ρίχνοντας ρύζι σε ένα νιόπαντρο ζευγάρι λέγεται ότι θα τους φέρει υγεία, πλούτο, ευημερία και ευτυχία. Άντε και καλούς απογόνους!

Πορτοκάλι αγάπη μου
Δίνοντας πορτοκάλια σε κάποιον θα τον κάνετε να σάς ερωτευτεί (το δοκιμάσαμε, δεν έπιασε…)

Πισώπλατα… μαχαιρώματα
Εάν πέσει ένα πιρούνι στο πάτωμα, μια γυναίκα θα σάς επισκεφτεί. Εάν πέσει μαχαίρι, ένας άντρας θα σάς επισκεφτεί. Εάν πέσει κουτάλι, αντίστοιχα ένα παιδί. Ακόμα, οι προληπτικοί δε δίνουν ποτέ στο χέρι ένα μαχαίρι γιατί θεωρείται ότι θα προκαλέσει τσακωμό. Έπεσαν τα μαχαιροπίρουνα από το καλάθι του πλυντηρίου πιάτων και σπεύσατε να τα πιάσετε μαζί; Φορέστε για καλό και για κακό και γάντια του μποξ.

Μαϊντανός: Το γρουσούζικο μυρωδικό
Το συγκεκριμένο μυρωδικό έχει πολλές προλήψεις που το αφορούν. Λένε ότι το να φυτέψει τους σπόρους του θα βοηθήσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Επίσης, όσο αμετανόητοι foodies και αν είστε, σε καμιά περίπτωση μην φέρετε δώρο που να έχει μαϊντανό γιατί θεωρείται ότι φέρνει κακή τύχη.

Η τούρτα και τα κεράκια της
Λέγεται ότι η παράδοση των κεριών πάνω σε τούρτα όταν κάποιος έχει γενέθλια ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και ότι οι αρχαίοι έφτιαχναν κάποιου τύπου τούρτες σε σχήμα φεγγαριού για να τιμήσουν τη γέννηση της θεάς Άρτεμις. Λέγοντας «χαρούμενη ημέρα γέννησης» -αυτολεξί η μετάφραση του «χρόνια πολλά»-, τα κακά πνεύματα διώχνονταν μακριά. Σήμερα, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι φυσώντας όλα τα κεράκια της τούρτας και κάνοντας μια ευχή, αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Chopsticks: Μπορεί να είναι η αιτία να χάσεις την πτήση σου
Εάν επισκεφθείτε χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, ποτέ μην αφήσετε τα ξυλάκια που τρώτε στο πάνω δεξιά του μπολ σας. Θεωρείται οιωνός θανάτου. Επίσης, αν στο τραπέζι σας έχετε ένα ζευγάρι από chopsticks που δεν είναι ίδια αυτό ίσως να σημαίνει ότι θα χάσετε το πλοίο, το τρένο ή την πτήση σας.

Το 13 το κακό
Πολλοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των 13 ατόμων σε ένα τραπέζι είναι γρουσούζικος και θα φέρει κακή τύχη στους θαμώνες ή ακόμα και ότι είναι προάγγελος ενός θανάσιμου γεγονότος. Αυτή η δεισιδαιμονία προέρχεται από το Μυστικό Δείπνο, όπου ο Ιησούς δείπνησε μαζί με τους 12 Αποστόλους και ακολούθησε η προδοσία του από τον Ιούδα και η σταύρωση. Για να το διακωμωδήσουμε, μάς θύμισε την ταινία με τον Κώστα Βουτσά και το Διονύση Παπαγιαννόπουλο «Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά» όπου ο Παπαγιαννόπουλος πείθει το Βουτσά να μείνει για φαγητό για να μην είναι 13 στο τραπέζι και χαλάσει η συμφωνία με Αμερικανό επιχειρηματία.