Συμπυκνωμένες εικόνες από καλοκαίρι, εστιασμένες σε δυο φέτες καρπούζι και πεπόνι που μοιάζουν βαρκούλες σωτηρίας από τη ζέστη. Όμως τα αρωματικά φρούτα της εποχής γίνονται υπέροχα γλυκά και όχι μόνο…

Λέγεται ότι το καρπούζι κατάγεται από την Αφρική. Εμφανίζεται στα ιερογλυφικά των αρχαίων Αιγυπτίων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το απολάμβαναν, όχι μόνο σαν φρούτο, αλλά το μετέφεραν και μαζί τους σαν μια επιπρόσθετη αποθήκη νερού. Στην Ευρώπη έγινε γνωστό μόλις τον 13ο αιώνα. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ήρθε στην Ελλάδα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το αξιοποιήσαμε ολόκληρο για να δροσιστούμε.

Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και Β-καροτίνης, ΒΑ, κάλιο, λυκοπένιο (με ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις) και φυτικές ίνες. Ακόμα και τα σποράκια του περιέχουν μια ουσία ωφέλιμη, αφού οι ειδικοί λένε ότι βοηθά στη μείωση της πίεσης και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία… Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρη ανέρχεται στο 5%, τη μισή δηλαδή από αυτή που περιέχει ένα μήλο! «Το τερπνόν μετά του ωφελίμου» στο καρπούζι βρίσκει την πλήρη δικαίωσή του…

Όσο για το πεπόνι, λένε ότι κατάγεται από την Ασία και ότι ήταν γνωστό στην Κίνα εδώ και 3.000 χρόνια. Τα πρώτα πεπόνια ήταν πικρά, έμοιαζαν περισσότερο με αγγούρια και δεν μπορούσαν να φαγωθούν ωμά. Τα γλυκά πεπόνια είναι αποτέλεσμα διασταυρώσεων. Τα πρώτα πεπόνια κατέφθασαν στην Ευρώπη από την Περσία με πρώτο σταθμό την Ισπανία. Από εκεί ταξίδεψαν στη Γαλλία, αργότερα στην Ιταλία και ίσως από τη γειτονική χώρα έφτασαν και στην Ελλάδα. Το πότε, δεν είναι γνωστό.

Τα καλύτερα πεπόνια είναι της ποικιλίας «γκάλλια». Είναι μικρά και στρογγυλά, με σάρκα πρασινωπή και ζουμερή. Γίνονται στη Θράκη και στην Κρήτη. Γνωστά και αρωματικά είναι και τα αργείτικα, με σάρκα λευκοπράσινη ή κιτρινοπράσινη, γλυκιά και σχετικά σκληρή, όπως και η ποικιλία «κανταλούπε» από εισαγόμενο σπόρο, από την περιοχή Κανταλούπο της Ιταλίας. Πολύ νόστιμα είναι τα ζακυνθινά πεπόνια, αλλά και των Δωδεκανήσων, που δύσκολα βρίσκονται στην Αθήνα.

Για να διαλέξετε το πιο νόστιμο και ωφέλιμο, μυρίστε το! Όπως και το καρπούζι, έτσι και το πεπόνι είναι φτωχό σε θερμίδες (34 θερμίδες στα 100γρ.) και περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και Β-καροτίνης, καθώς και μικρές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου. Η βιταμίνη C όμως καταστρέφεται όταν εκτίθεται στον αέρα γι αυτό καταναλώστε το γρήγορα! Το πεπόνι ταιριάζει με γλυκές και αλμυρές γεύσεις. Συνδυάζεται θαυμάσια με άσπρα και μπλε τυριά ή ντρέσινγκ γιαουρτιού, καθώς και με αλλαντικά (όπως το προσούτο), με κρύο κοτόπουλο, γαρίδες και με άλλα θαλασσινά σε ελαφριά μαγιονέζα. Γίνεται μαρμελάδα, παγωτό, σορμπέ, μους, ζελέ. Χρησιμοποιήστε το ακόμη και σαν κούπα για να σερβίρετε παγωτό, ή πολτοποιείστε το για να φτιάξετε μια πρωτότυπη σούπα…

Και 7 ξεχωριστές συνταγές με καρπούζι και πεπόνι
Κυκλαδίτικη καρπουζόπιτα

Σούπα με πεπόνι

Το καρπούζι, μπολ για φρουτοσαλάτα

Τάρτα με πεπόνι

Δροσερό ποτό από καρπούζι

Ζελέ από πεπόνι

Το καρπούζι τουρσί