Όπως και να πούμε τη γαλοπούλα, η αλήθεια είναι ότι μετρά αρκετούς αιώνες ζωής στη χώρα μας.

Πώς γίνεται στην Αμερική, απ’ οπου καταγεται, να τη λενε «τούρκο» (turkey), στη Γαλλία dinde (poule d’Inde – κότα από την Ινδία), στα
πορτογαλικά perú (από το Περού δηλαδή) και στα κροατικά puran; Στη γειτονική Βουλγαρία τη λένε μισίρκα, από το Μισίρι, την Αίγυπτο δηλαδή, ενώ στα αραβικά λέγεται ντικ ρουμί, δηλαδή «Ρωμιός πετεινός». Στην Ελλάδα, πάλι, τη λέμε γαλοπούλα ή γάλο για τα αρσενικά, αλλά και διάνο ή ινδιάνο, κούρκο και μισίρκα στις Σέρρες, κούβο στην Κρήτη, κάκνο στη Λέσβο.

Πάντως, η γαλοπούλα βρισκόταν στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο και οι πρώτοι εξερευνητές έκαναν λόγο για τεράστια κοπάδια που φώλιαζαν σε δάση από μανόλιες. Γιατί όμως οι γαλοπούλες πήραν το όνομά τους από την Τουρκία; Κάποτε τα γεύματα των Βρετανών ήταν εξαιρετικά φτωχά. Δεν υπήρχαν καν πατάτες, πόσο μάλλον γαλοπούλες. Κάποια στιγμή, οι αστοί άρχισαν να τρώνε τις εισαγόμενες φραγκόκοτες που ταξίδευαν από τη Μαδαγασκάρη και στην Ευρώπη τις εισήγαγαν Τούρκοι έμποροι. Όταν οι Ισπανοί
έφτασαν στον Νέο Κόσμο, ανακάλυψαν ένα πτηνό που είχε υπέροχη γεύση, έμοιαζε με αυτή της γνωστής τους φραγκόκοτας, αλλά ήταν πολύ καλύτερη. Κάπως έτσι, η γαλοπούλα γρήγορα άρχισε να αποκαλείται turkey.

Τα πιο παλιά στοιχεία για γαλοπούλες στην Ευρώπη χρονολογούνται στον 16ο αιώνα. Ο Ραμπελέ στον «Γαργαντούα» του (1534) αναφέρεται σε «εξ Ινδιών πουλάδες». Γνωρίζουμε επίσης ότι σε ένα επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν της Αικατερίνης
των Μεδίκων το 1549 στο Παρίσι, σερβιρίστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 70 γαλοπούλες! Το 1555 ο Γάλλος φυσιοδίφης Pierre Belon, περιηγητής Ελλάδας, Αιγύπτου, Παλαιστίνης και Μικράς Ασίας, γράφει για τη γαλοπούλα ότι είναι «από τους συνήθεις κατοίκους των αγρών».

Δείτε επίσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις τη γαλοπούλα των Χριστουγέννων

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεπαγώνεις κοτόπουλο και γαλοπούλα με ζεστό νερό

Κοτόπουλο και γαλοπούλα: Οι πρωταγωνιστές του γιορτινού τραπεζιού

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr