Θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους γύρω σου που έχουν ανάγκη; Υπάρχουν 2 εύκολοι τρόποι να τους προσφέρεις 2 σημαντικά και όχι τόσο αυτονόητα γι’ αυτούς αγαθά: ένα πιάτο φαγητό και ένα φλιτζάνι καφέ.

Εμείς που δεν ξεκινάμε τη μέρα μας χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ, που θεωρούμε αυτονόητο ότι θα έχουμε φαγητό στο τραπέζι μας κάθε μέρα ή που παραλείπουμε γεύματα από επιλογή, μερικές φορές ξεχνάμε ότι κάποιοι άνθρωποι αυτά τα απολύτως αυτονόητα τα στερούνται. Και όχι σε χώρες μακρινές και τριτοκοσμικές, αλλά δίπλα μας, στην πόλη μας, ακόμα και στη γειτονιά μας.

12249733_1652049948409842_2402857439125044901_n

Ευτυχώς, όμως, κάποιοι όχι απλά δεν ξεχνούν αλλά κάνουν και ενέργειες για να βοηθήσουν αυτούς που το έχουν ανάγκη και, παράλληλα, να ευαισθητοποιήσουν όλους όσους μπορούν να βοηθήσουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο “καφές σε αναμονή” και οι πιο πρόσφατοι “τοίχοι της καλοσύνης” που σταδιακά εξαπλώνονται σε όλες τις πόλεις.

Ο “Καφές σε αναμονή”
Η ιστορία του ξεκίνησε πριν από περίπου 100 χρόνια στα εργατικά καφέ της Νάπολης, όπου έγινε γνωστός με το όνομα “caffé sospeso”, με κάποιους εργάτες να προπληρώνουν ουσιαστικά καφέδες για όσους δεν είχαν να πληρώσουν. Μεταπολεμικά, η παράδοση του “καφέ που περιμένει” αποδυναμώθηκε, ωστόσο, η οικονομική κρίση την έφερε ξανά στο προσκήνιο την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, πλέον έχει βγει και εκτός ιταλικών συνόρων κατακτώντας πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Στη χώρα μας συγκεκριμένα, το περιοδικό Σχεδία έχει έρθει σε επαφή με ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, δημιουργώντας ένα “δίκτυο” επιχειρήσεων που προσφέρουν “καφέ που περιμένει”. Δες τον χάρτη του δικτύου εδώ. Παράλληλα, στο Facebook υπάρχει και η ομάδα “Καφές σε Αναμονή”, μια πρωτοβουλία των φοιτητών του 3ου έτους της Δραματικής Σχολής Δήλος, που σκοπό έχει τη δημιουργία ενός κινήματος αλληλεγγύης σε όλες τις γειτονιές της χώρας, ώστε όσοι το έχουν ανάγκη να βρίσκουν καφέ, αλλά και ψωμί, γάλα, κρέας, φρούτα ή ό,τι άλλα προϊόντα χρειάζονται. Μάλιστα, έχουν ετοιμάσει και ένα φοβερό βίντεο για τον καφέ σε αναμονή, που με τον πιο παραστατικό τρόπο σου λύνει τις απορίες για το πώς μπορείς να τον προσφέρεις και εσύ:

Και οι “Τοίχοι της καλοσύνης”
Η ιδέα ξεκίνησε πριν λίγους μήνες από το Ιράν, ενώ στη χώρα μας την αρχή έκανε η Λάρισα. Ο λόγος για την ομάδα “Ο τοίχος της καλοσύνης” που έβαλε σε διάφορους τοίχους της πόλης ξύλινες κρεμάστρες, όπου μπορείς να κρεμάσεις μια σακούλα με τρόφιμα για τους αστέγους. Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι στη σελίδα τους στο facebook, στόχος της ομάδας είναι να φύγουν οι σακούλες με καθαρό φαγητό από τους κάδους των σκουπιδιών (όπου συχνά κρεμάνε πολύ για να τις βρίσκουν όσοι αναζητούν τροφή στα σκουπίδια) και να τοποθετούνται σε πιο ασφαλές και καθαρό μέρος, δηλαδή στις κρεμάστρες. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο ευαισθητοποιούνται οι περίοικοι ώστε να στηρίξουν και να συνδράμουν περισσότερο.

12662451_1685113821756446_8257769310044809312_nedited

12705220_1685113795089782_5043703264192361677_nedited

Πλέον, οι τοίχοι της καλοσύνης έχουν στηθεί και σε άλλες πόλεις, όπως το Ηράκλειο, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Πάτρα και η Κόρινθος, ενώ τη δράση έχουν ξεκινήσει και γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας, στο Μαρούσι, την Καισαριανή, το Περιστέρι, το Παλαιό Φάληρο και τον Πειραιά. Εσύ απλά αναζήτησε τις ανάλογες σελίδες στο Facebook, βρες που υπάρχουν οι κρεμάστρες και διέθεσε λίγα λεπτά από το χρόνο σου και μια μερίδα από το φαγητό σου για κάποιον που το έχει ανάγκη.

Και να θυμάστε: Η αλληλεγγύη δεν είναι μόδα, είναι τρόπος ζωής!

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr