Με έμβλημα το κρινάκι της θάλασσας, χαρακτηριστικό της χλωρίδας της Λήμνου, η οικογένεια Χρυσάφη αναβιώνει παραδοσιακές συνταγές αξιοποιώντας τις μοναδικές πρώτες ύλες του νησιού.

Μια οικογενειακή επιχείρηση, η εταιρεία Χρυσάφη, με ιστορία 40 και πλέον ετών, αξιοποιεί το σιτάρι και το γάλα του νησιού, και με εργαλείο τις παραδοσιακές τεχνικές -προγονική κληρονομιά-παράγει εξαιρετικά προϊόντα αρτοποιείου και τυροκομείου. Για τα χειροποίητα ζυμαρικά του νησιού, τα Φλωμάρια, για το περίφημο Καλαθάκι Λήμνου ΠΟΠ, το Μελίχλωρο, αλλά και το αρωματικό και βουτυράτο Κασκαβάλι, ένα από τα πιο παλιά τυριά του νησιού που αναβίωσε η εταιρεία, μας μιλάει ο Παναγιώτης Χρυσάφης, ο οποίος εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά της οικογένειας.

Με δύναμη από το παρελθόν
«Το Μαυραγάνι Λήμνου είναι μία εξαιρετική ποικιλία σιταριού που είχε εξαφανιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από το νησί. Μετά από έρευνες και μεγάλη προσπάθεια, είχαμε την τύχη να βρούμε τον σπόρο που φύλαγε ένας μοναχός στο Αγιον Ορος και την αναβιώσαμε. Πλέον διαχειριζόμαστε το 100% της παραγωγής με συμβολαιακές καλλιέργειες σε συνεργασία με την Σαλαμουσάς Agrifood, παράγοντας το μοναδικό ψωμί από Μαυραγάνι που διατίθεται μόνο στα καταστήματά μας στο νησί, δεδομένου ότι είναι ένα προζυμένιο ψωμί clean label που ζυμώνεται καθημερινά. Παράγουμε όμως και πολλά προϊόντα σίτου και άλλων δημητριακών, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, μπάρες, μπισκότα, αλλά και τα περίφημα ζυμαρικά Φλωμάρια με την παραδοσιακή συνταγή και ντόπια βιολογικά αβγά. Χρησιμοποιούμε βεβαίως και άλλα άλευρα, ενώ είμαστε σε στάδιο ερευνών παραγωγής προϊόντων με το περίφημο επίσης αλεύρι από τον σπόρο “Λήμνος”. Σκοπός μας είναι να φέρουμε στην καθημερινότητα γεύσεις από το χθες, γι’ αυτό και στο εργαστήριό μας φτιάχνουμε καθημερινά παραδοσιακά “τυροπτούδια”, κολοκυθόπιτες και πίτες με χειροποίητο φύλλο, Kαλαθάκι ΠΟΠ, κίτρινη κολοκύθα από το νησί, παραδοσιακό λημνιό καβουρμά και άλλα ντόπια υλικά».

Προϊόντα με ευρύτερη αποδοχή
Ίσως να κρύβεται κάποιο μυστικό στο ότι τα τυριά της εταιρείας λαμβάνουν συνεχώς διακρίσεις για την ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση τους, και μάλιστα σε πολύ απαιτητικές αγορές όπως αυτή της Γαλλίας, όπου θα τα βρει κανείς στις καλύτερες fromageries (ντελικατέσεν τυριών). «Το μυστικό είναι η εξαιρετική πρώτη ύλη (γάλα από τις αυτόχθονες φυλές προβάτων και αιγών του νησιού που βόσκουν στο μοναδικό μικροκλίμα της Λήμνου) και οι παραδοσιακές χειροποίητες μέθοδοι τυροκόμησης, σε υπερσύγχρονη όμως παραγωγική μονάδα. Κάθε κομμάτι τους κλείνει μέσα τα άνθη, τα βότανα και την αλμύρα του Βορείου Αιγαίου».

Ιδανικά ταιριάσματα
«Το Κασκαβάλι, ένα πολύπλοκο τυρί με συμπυκνωμένη γεύση, είναι ψημένο ελαφρά. Είναι εξαιρετικό σερβιρισμένο με σουσάμι και θυμαρίσιο λημνιό μέλι, αλλά και ωμό σε συνδυασμό με ένα παλαιωμένο τσίπουρο ή με ένα αιγαιοπελαγίτικο κρασί από ασύρτικο περασμένο από βαρέλι. Για τη χωριάτικη σαλάτα δεν μπορώ να βρω καλύτερο τυρί από το Καλαθάκι με την πλούσια γεύση. Το Μελίχλωρο, που ουσιαστικά είναι το Kαλαθάκι μετά από αποξήρανση-αφυδάτωση στις εξωτερικές συνθήκες του νησιού και ωρίμανση τουλάχιστον 3 μηνών, ταιριάζει άριστα με τα ελληνικά μαγειρευτά του καλοκαιριού, ενώ είναι ιδανικός σύντροφος με το Μοσχάτο Λήμνου στη γλυκιά αλλά και στην ξηρή εκδοχή του.

info
Εταιρεία Χρυσάφη, Καρπάσι, Λήμνος, τηλ.: 22540 31330, 22540 31690, xrisafi.gr. Θα βρείτε τα προϊόντα σε επιλεγμένα καταστήματα (στο site θα βρείτε συγκεκριμένα σημεία πώλησης).

Δείτε επίσης

Το γάλα του Μοριά

Begas Agro: Στους Ορυζώνες της Χαλάστρας

Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου: Ελαιοπροϊόντα limited edition

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr