Τσακώνικη, φλάσκα ή λευκή, με τη γλυκιά, νόστιμη σάρκα της, η μελιτζάνα γίνεται πρωταγωνίστρια σε σαλάτες, σάλτσες και κυρίως πιάτα με πλούσια γεύση.

Σαλάτα με μελιτζάνες, απάκι κοτόπουλου & τσαλαφούτι

25 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
2 μελιτζάνες τσακώνικες
2 ματσάκια γλιστρίδα
60 ml ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για τις μελιτζάνες
100 γρ. απάκι κοτόπουλου
4 ντοματίνια
15 ml παλαιωμένο ξίδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
150 γρ. τυρί τσαλαφούτι
8 φύλλα κάππαρης
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα φύλλα της γλιστρίδας. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες με πάχος 1 εκ. Τις ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε στους 180°C στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για 12΄-13΄.

Κόβουμε το απάκι σε λεπτές φέτες και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά με λίγο από το ελαιόλαδο για 1΄ στο τηγάνι. Το κρατάμε στην άκρη.

Σε μια μπασίνα μαρινάρουμε τη γλιστρίδα και τα ντοματίνια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Σερβίρουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα μαζί με τη σαλάτα γλιστρίδας, το απάκι, μεγάλες κουταλιές τσαλαφούτι και φύλλα κάππαρης.

Τσιπς μελιτζάνας με κρέμα αβοκάντο, λάιμ & μέντα

30 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
4 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
300 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
1 πρέζα καπνιστή πάπρικα
1 πρέζα κουρκουμά
1 πρέζα θυμάρι ξερό
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για την κρέμα αβοκάντο
300 γρ. αβοκάντο
20 ml ε.π. ελαιόλαδο
20 ml χυμό λάιμ
3 φύλλα μέντα ή δυόσμο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες όσο το δυνατόν πιο λεπτές. Τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις αφήνουμε για 15΄ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Τις στύβουμε στις παλάμες μας να βγουν τυχόν υγρά και τις τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις πασπαλίζουμε με το μείγμα από τα μπαχαρικά που έχουμε φτιάξει νωρίτερα σε ένα μικρό μπολάκι.

Κρέμα αβοκάντο: Σε ένα μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Σερβίρουμε τα τσιπς ζεστά και συνοδεύουμε με την κρέμα αβοκάντο.

Ψητές τσακώνικες μελιτζάνες & κρέμα λιαστής ντομάτας με μυρώνια

30 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
10 μελιτζάνες τσακώνικες
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
50 ml χυμό πορτοκάλι
2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
1/3 κουτ. γλυκού. κύμινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την κρέμα λιαστής ντομάτας
10 λιαστές ντομάτες
1 μικρό ματσάκι μυρώνια + λίγα φύλλα για τη διακόσμηση
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
30 ml νερό

Διαδικασία
Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος κυδωνάτες.

Τις ρίχνουμε σε μια μπασίνα μαζί με το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκάλι, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα απλώνουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 16΄-18΄.

Κρέμα λιαστής ντομάτας: Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες με τα μυρώνια, το ελαιόλαδο και το νερό και χτυπάμε για να γίνουν κρέμα (μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό ακόμη για να γίνει πιο αραιή η κρέμα μας).

Σερβίρουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα, γαρνίρουμε με φυλλαράκια από μυρώνια και συνοδεύουμε με την κρέμα λιαστής ντομάτας.

Ανοιχτή μελιτζανόπιτα με πρόβειο γιαούρτι

30 λεπτά + 2 ώρες αναμονή

Υλικά για 4 άτομα
Για τη ζύμη
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 ml νερό
10 γρ. μαγιά ξερή
20 ml ε.π. ελαιόλαδο
5 γρ. αλάτι

Για τη γέμιση
5 μελιτζάνες φλάσκες, σε μκρούς κύβους
20 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 ml λευκό ξηρό κρασί
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
7 κλωνάρια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
20 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
2 αυγά
300 γρ. πρόβειο γιαούρτι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ετοιμάζουμε το ζυμάρι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί και πλάθοντας με τα χέρια μας να ομογενοποιηθούν. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 2 ώρες να ξεκουραστεί. Κόβουμε το ζυμάρι σε 2 μπαλάκια των 130 γρ.

Γέμιση: Σε μια ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε τις μελιτζάνες σε λίγο ελαιόλαδο για 3΄. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν χωρίς να καεί το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα. Μαγειρεύουμε για 5΄-6΄ μέχρι να δέσει η γέμιση. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, τα 2 αυγά, 50 γρ. από το πρόβειο γιαούρτι και ανακατεύουμε.

Ανοίγουμε τα δύο ζυμαράκια σε πάχος 2 εκ. το καθένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 4΄. Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τους τη γέμιση και ψήνουμε για 7΄-9΄.

Σερβίρουμε τις μελιτζανόπιτες χλιαρές με κουταλιές από πρόβειο γιαούρτι (από πάνω αν θέλουμε) και ραντίζοντας με ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food Styling: Μ. Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: STUDIO M

Δείτε επίσης:

Παπουτσάκια ή αλλιώς «βαρκούλες στο ταψί»

Το top 10 της μελιτζάνας: 10 συνταγές με το απόλυτο καλοκαιρινό λαχανικό

7 τρόποι με τους οποίους σε ωφελεί η μελιτζάνα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr