Ολοι απαντούν καταφατικά σε ερώτηση για αφράτους, μυρωδάτους κεφτέδες που δεν τηγανίζονται, αλλά ψήνονται στον φούρνο και γεμίζουν σάντουιτς, βουτάνε σε ντοματένια σάλτσα, κάνουν παρέα σε τυριά που λιώνουν. Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος μας δίνει τρεις πεντανόστιμες συνταγές.

Σάντουιτς με κεφτεδάκια και λαχανικά τουρσί

40΄

Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. χοιρινό κιμά
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κομμάτια τζίντζερ μικρού μεγέθους, λεπτοτριμμένα
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 αυγά
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Για τα λαχανικά τουρσί
1 αγγούρι μικρό, χωρίς φλούδα, σε ροδέλες
1 καρότο μικρό, ξεφλουδισμένο, σε ροδέλες
3 κουτ. σούπας ξίδι ρυζιού
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη

Για το σερβίρισμα
4 μικρές μπαγκέτες, ανοιγμένες ση μέση οριζόντια
8 κουτ. σούπας μαγιονέζα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές φέτες
1 μικρή χούφτα φύλλα κόλιανδρου
1 μικρή χούφτα φύλλα μέντας ή δυόσμου

Εκτέλεση
Λαχανικά τουρσί: Βάζουμε τα αγγούρια και τα καρότα σε ένα μπολ μαζί με το ξίδι ρυζιού, την καστανή ζάχαρη, την πιπεριά τσίλι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 ́ να μαριναριστούν.

Κεφτεδάκια: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πλάθουμε 20 κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20́-25 ́.

Ανοίγουμε τις μπαγκέτες στη μέση οριζόντια, τις αλείφουμε εσωτερικά με μαγιονέζα, γεμίζουμε με όσα κεφτεδάκια θέλουμε, λαχανικά τουρσί, μυρωδικά και σερβίρουμε.

Κεφτεδάκια κοκκινιστά με μοτσαρέλα και μασκαρπόνε

1 ώρα και 10 ́

Υλικά για 4 άτομα
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
250 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
100 γρ. τυρί μασκαρπόνε
6 αυγά
αλάτι

Για τη σάλτσα
3 φύλλα δάφνης
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
400 γρ. ντοματοχυμό συμπυκνωμένο
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Για τους κεφτέδες
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
125 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
1 κουτ. σούπας ρίγανη αποξηραμένη
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 αυγό
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα σκόρδα και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Βγάζουμε τη μισή ποσότητα σοταρισμένων κρεμμυδιών και σκόρδων σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σάλτσα: Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο επιπλέον από το ελαιόλαδο, τη δάφνη, όλη την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξίδι, αλατοπίπερο και ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, κλείνουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 25 ́ ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Κεφτέδες: Στο μπολ με τα σοταρισμένα κρεμμύδια και σκόρδα που κρατήσαμε προσθέτουμε τον κιμά, τη φρυγανιά, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το αυγό, 3-4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Πλάθουμε 20 κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε 4-5 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 200 γρ. της τριμμένης μοτσαρέλας, το μασκαρπόνε και μια πρέζα αλάτι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις ή στους 160οC στον αέρα. Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα κεφτεδάκια και το μείγμα τυριών. Πασπαλίζουμε από πάνω τα υπόλοιπα 50 γρ. τριμμένης μοτσαρέλας, κάνουμε 6 μικρές τρύπες και εκεί σπάμε από ένα αυγό, καλύπτουμε το πιρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 ́. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 ́ .

Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφήνουμε για 10 ́ και σερβίρουμε συνοδεύοντας με πουρέ, πατάτες τηγανητές, ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό.

Κεφτεδάκια κοκκινιστά με τσένταρ και ρύζι μπασμάτι

1 ώρα και 10΄

Υλικά για 4 άτομα
Για τους κεφτέδες
60 γρ. τυρί τσένταρ
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
700 γρ. κιμά ανάμεικτο (χοιρινό & μοσχαρίσιο)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
3/4 φλιτζ. φρυγανιά, τριμμένη
30 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
1 κλωνάρι με 3-4 φρέσκα φυλλαράκια δεντρολίβανο
1 ½ φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου, φρέσκο ή ψυγείου
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 ½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
τριμμένη παρμεζάνα, για το πασπάλισμα
600 γρ. ρύζι μπασμάτι, βρασμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.

Κόβουμε το τσένταρ σε 8 ίδια κομμάτια. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες εκτός από το τσένταρ. Ζυμώνουμε καλά και χωρίζουμε τον κιμά σε 8 μέρη. Τα πλάθουμε μπαλάκια, τα πατάμε ελαφρώς να γίνουν επίπεδα, βάζουμε στο κέντρο από ένα κομματάκι τσένταρ, κλείνουμε και τα πλάθουμε ξανά σε μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 10 ́-15 ́ μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο. Αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο.

Σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνει. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε για 1 ́. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου, τα ντοματάκια και τον ντοματοπελτέ με τη ζάχαρη διαλυμένη σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Μόλις βράσει αφαιρούμε το κλαδάκι δεντρολίβανου.

Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μικρό πιρέξ ή ταψί, προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 30 ́ ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τριμμένη παρμεζάνα και συνοδεύοντας με ρύζι μπασμάτι και μαϊντανό ανακατεμένο με ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Φωτογραφίες: Olive

Δείτε επίσης:

Κεφτέδες σαν της μαμάς: Πώς να φτιάξετε τους πιο αφράτους κεφτέδες

Γουντούρ κοφτέσια: οι ποντιακοί πατατοκεφτέδες που τρώγονται και «ωμοί»

Σεφαραδίτικους πρασοκεφτέδες έχετε δοκιμάσει;

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr