Μεταμορφώνεται σε κεμπάπ, ψήνεται με πρασοσέλινα ή τέλεια μαριναρισμένο σε μπαχαρικά, παντρεύεται με ζυμαρικά. Όπως κι αν το απολαύσετε, θυμηθείτε ότι αγαπάει ένα καλό τσίπουρο ή κρασί.

Κεμπάπ θράψαλο
1 ΩΡΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά

3 θράψαλα μέγεθος large
1 μέτριο κρεμμύδι
5 ντοματίνια
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 πρέζες κύμινο
2 πρέζες καπνιστή πάπρικα
100 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
2 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα θράψαλα και τα κεφάλια, κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση και το κάθε μισό το κόβουμε σταυρωτά στα 4. Κόβουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια στη μέση.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κύμινο και την πάπρικα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα σώματα και τα κεφάλια από τα θράψαλα. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και από τις δύο πλευρές και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά μέχρι να μειωθεί το κρασί και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστή κατσαρόλα μέχρι τα θράψαλα να γίνουν τρυφερά και να έχει μείνει περίπου 1 φλιτζάνι υγρά. Αφαιρούμε τα θράψαλα και τα κρεμμύδια και σουρώνουμε τα υγρά, πιέζοντας τα ντοματίνια να σπάσουν.

Κρατάμε τα θράψαλα καλυμμένα με ένα πιάτο μέχρι να κρυώσουν και σε ένα μικρό τηγανάκι κατεβάζουμε τα υγρά στη μέση. Κόβουμε τα θράψαλα σε τετράγωνα κομμάτια 3×3 εκ. και τα ανακατεύουμε με τα συμπυκνωμένο ζουμάκι. Περνάμε τα θράψαλα με τα κρεμμύδια σε ξυλάκια για σουβλάκι και τα ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή σε δυνατό γκριλ και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

Θράψαλα πρασοσέλινο στον φούρνο
1 ΩΡΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά

3 θράψαλα μέγεθος large
6 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 μέτρια πράσα, κομμένα κατά μήκος και σε τετράγωνα κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στη μέση
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα θράψαλα και ψιλοκόβουμε τα κεφάλια. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το πράσο και το σκόρδο μέχρι να μυρίσουν ωραία, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερι, αλατοπιπερώνουμε, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια από τα θράψαλα.

Μόλις κατεβάσουν τα υγρά τους, προσθέτουμε το κρασί και το λεμόνι, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε τον άνηθο και 300 ml νερό. Βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Σουρώνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας κρατώντας τα υγρά. Γεμίζουμε τα θράψαλα με το μείγμα, στρώνουμε σε πυρέξ και ρίχνουμε από πάνω τα υγρά, ραντίζοντας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20-30 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα θράψαλα.

Γρήγορη θραψαλομακαρονάδα
20 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά

250 γρ. λιγκουίνι
1 θράψαλο μεγέθους large
χυμό από 1/2 λεμόνι
50 ml λευκό ξηρό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
½ μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε το θράψαλο σε πολύ λεπτές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το κεφάλι. Βράζουμε το λιγκουίνι σε μπόλικο αλατισμένο νερό και σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό του.

Στην ίδια στεγνή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο και μόλις κάψει το λάδι και πάρει ένα βαθύ καφέ χρώμα το σκόρδο ρίχνουμε το θράψαλο. Ανακατεύουμε για 10-15 δευτερόλεπτα και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 10 δευτερόλεπτα και σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι. Αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα ακόμα και προσθέτουμε τα βρασμένα λιγκουίνι και τον μαϊντανό. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών. Αφαιρούμε το σκόρδο και σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι.

Θράψαλο πολίτικο ψητό
30 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά

Για το πολίτικο μιξ μπαχαρικών
25 γρ. τσιμένι
25 γρ. πάπρικα καπνιστή
6 γρ. σκόρδο, σκόνη
8 γρ. αλάτι
2 γρ. κύμινο, σκόνη
2 γρ. κανέλλα, σκόνη
1 γρ. γαρίφαλο, σκόνη
1 γρ. μοσχοκάρυδο, σκόνη
0,5 γρ. μπαχάρι, σκόνη

Για τα θράψαλα
3 θράψαλα μέγεθος large
πελτέ ντομάτας
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Μετράμε 1 κουτ. του γλυκού πελτέ ντομάτας και ½ κουτ. γλυκού από το πολίτικο mix μπαχαρικών ανά θράψαλο. Αλείφουμε εσωτερικά με το μείγμα κάθε θράψαλο, τα λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και ψήνουμε σε σχαροτήγανο, στο γκριλ του φούρνου ή ακόμα και στα κάρβουνα.

Styling: Κ. Λυκουρέση Food styling: Μ. Γεωργιάδης Φωτογραφίες: STUDIO Μ.

Δείτε επίσης: 

Επιχείρηση θράψαλο: Τι είναι και πώς μαγειρεύεται

Γιουβαρλάκια θράψαλο

Γρηγόρης Χέλμης: Ανατομία ενός μεζέ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr