Η Εύα Μονοχάρη μπαίνει στην κουζίνα της και ετοιμάζει ένα πεντανόστιμο και οικονομικό μενού που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

Σαλάτα με ξηρούς καρπούς και dressing μανταρινιού

10 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Στα γιορτινά τραπέζια η σαλάτα πρέπει να είναι δροσερή, ευχάριστη και να ταιριάζει με όλες τις γεύσεις. Ετοιμάζουμε λοιπόν μια ψιλοκομμένη σαλάτα με υπέροχο dressing μανταρίνι που θα κάνει τη διαφορά!

Υλικά για 4-6 άτομα

Για τη σαλάτα
200γρ. πράσινα μαρούλια
100γρ. σπανάκι baby
100γρ. ραντίτσιο
100γρ. μαραθόριζα, σε πολύ λεπτές φέτες
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
30 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας σπόρους ροδιού
2 κουτ. σούπας ξηρούς καρπούς ανάμεικτους
Για το dressing
3 μανταρίνια
1 κoυτ. σούπας κόλιανδρο ή μαϊντανό φρέσκο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κουτ. γλυκού ξύσμα μανταρίνι
30γρ. μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού μηλόξιδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Dressing: Καθαρίζουμε τα μανταρίνια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, ολόκληρα. Τα περνάμε από σουρωτήρι κρατώντας τον χυμό. Στο μπλέντερ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Σαλάτα: Ψιλοκόβουμε ομοιόμορφα όλα τα μαρούλια και τα υπόλοιπα λαχανικά, τα τοποθετούμε σε μια σαλατιέρα, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ρόδι και τους ξηρούς καρπούς. Περιχύνουμε με το dressing και σερβίρουμε.

Μανιταρόπιτα με σφολιάτα

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΕΥΚΟΛΟ

Αυτή η μανιταρόπιτα σε σφολιάτα μπορεί να γίνει και σαν ανοιχτή τάρτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγει ζουμερή και η οικογένεια θα την τιμήσει ιδιαίτερα.

Υλικά για 6-8 άτομα

800γρ. διάφορα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 πράσα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κύβους
5 λωρίδες μπέικον, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
100ml ντοματοχυμό
1 κουτ. γλυκού καπνιστό πιπέρι
200γρ. τυρί ρεγκάτο, τριμμένο
100γρ. γραβιέρα, τριμμένο
2 φύλλα σφολιάτας
1 ασπράδι αβγού
λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC στον αέρα. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια με 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε με άλλες 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο τα πράσα, το σκόρδο, την πιπεριά και το μπέικον (αν προσθέσουμε) για 2-3 λεπτά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα μανιτάρια. Προσθέτουμε στο μπολ το θυμάρι, τον ντοματοχυμό, το καπνιστό πιπέρι, αλάτι, μαύρο πιπέρι, ανακατεύουμε, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα. Ανοίγουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το ένα φύλλο σφολιάτας, απλώνουμε ομοιόμορφα τη τη γέμιση και κλείνουμε  με το άλλο φύλλο σφολιάτας γυρνώντας τις άκρες να σφραγίσουν τη γέμιση. Αλείφουμε τη μανιταρόπιτα με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά στην κάτω θέση του φούρνου και τη σερβίρουμε ζεστή.

Λουκάνικα με φιρίκια

20 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Αν ψάχνετε ένα διαφορετικό πιάτο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σίγουρα τα λουκάνικα με φιρίκια και μπίρα είναι μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά για 4 άτομα

500γρ. λουκάνικα ανάμεικτα, κομμένα σε ροδέλες
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
5 φιρίκια, κομμένα κυδωνάτα
1 πράσο, χοντροκομμένο
½ κουτ. γλυκού θυμάρι
1½ κουτ. σούπας μέλι
2 δαφνόφυλλα
2-3 κόκκους μπαχάρι
250ml ξανθιά μπίρα ή μηλίτη
40γρ. βούτυρο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα με ολόκληρο σινάπι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα λουκάνικα με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα φιρίκια και το πράσο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε το θυμάρι, το μέλι, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με την μπίρα και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί, για περίπου 8-10 λεπτά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, τη μουστάρδα και σερβίρουμε.

Γιορτινό ρολό κιμά

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15΄ | ΕΥΚΟΛΟ

Μπορεί το κλασικό ρολό κιμά να είναι ένα αγαπημένο κυριακάτικο φαγητό αλλά με λίγες πινελιές μπορούμε να το κάνουμε πιο γιορτινό και να το σερβίρουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.

Υλικά για 6 άτομα
Για το ρολό
800γρ. ανάμεικτο κιμά
3 φέτες λευκό ψωμί του τοστ, αλεσμένο
2 κρεμμύδια, πολτοποιημένα
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
20γρ. μουστάρδα
20ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
50ml γάλα φρέσκο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη γέμιση
4 φέτες καπνιστό ζαμπόν
1 κουτ.γλυκού μουστάρδα
150 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, κομμένο σε μπαστουνάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
Για το ψήσιμο
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για ψητό

Εκτέλεση

Ρολό: Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά και το αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Ανοίγουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Απλώνουμε επάνω τον κιμά σε ορθογώνιο σχήμα, επάνω του τοποθετούμε το ζαμπόν, το αλείφουμε με τη μουστάρδα, προσθέτουμε το τυρί και την πιπεριά. Ανασηκώνουμε το χαρτί και τυλίγουμε σε ρολό σφιχτά, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C. Κατόπιν ανοίγουμε το χαρτί, αλείφουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μίγμα μπαχαρικών, συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 20 λεπτά μέχρι να πάρει το ρολό χρώμα. Σερβίρουμε με πουρέ από ψητά λαχανικά και σάλτσα ψητού.

Κυκλαδίτικο χοιρινό ρόστο

3 ΩΡΕΣ ΚΑΙ 15΄ | ΕΥΚΟΛΟ

Ενα καταπληκτικό γιορτινό φαγητό, αργοψημένο, που θα το ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλοι!

Υλικά για 6 άτομα

1.500γρ. χοιρινό κόντρα φιλέτο (ενιαίο κομμάτι)
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
250ml λευκό ξηρό κρασί
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
100γρ. ντοματοχυμό
30γρ. παγωμένο βούτυρο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε διάσπαρτα τρύπες στο κρέας και βάζουμε μέσα σε καθεμία από μία σκελίδα σκόρδο. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να θωρακίζουμε το κρέας ολόκληρο, για περίπου 30 λεπτά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να καταφέρουμε ένα ομοιόμορφο, βαθύ θωράκισμα ώστε να αποκτήσει το κρέας κρούστα, γι’ αυτό και σταδιακά, αφού πάρει το πρώτο χρώμα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά ώστε να μην καεί. Αποσύρουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε μια βαθιά και σχετικά στενή κατσαρόλα. Στο τηγάνι όπου θωρακίσαμε το κρέας, προσθέτουμε λίγο από το κρασί και ξύνουμε με την κουτάλα τη βάση του σκεύους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και με το καθαρό υγρό περιχύνουμε το κρέας. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για σχεδόν 1,5 ώρα με κλειστό καπάκι. Κατόπιν προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τον χυμό ντομάτας (βάζουμε παραπάνω, αν θέλουμε περισσότερη σάλτσα στο τελικό αποτέλεσμα), αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Βγάζουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε το ρόστο κομμένο σε φέτες με σάλτσα και συνοδεύουμε με ζυμαρικά ή πατάτες φούρνου.

Εξυπνο tip: Μαγειρέψτε το ρόστο σε χαμηλή φωτιά. Τα υγρά που προσθέσατε είναι αρκετά οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον.

Καρυδόψωμο χωρίς ζύμωμα

1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10΄ + 10 ΩΡΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ | ΕΥΚΟΛΟ

Το φρεσκοψημένο πεντανόστιμο καρυδόψωμο χωρίς ζύμωμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει ένα γιορτινό γεύμα ή ακόμη και το πρωινό μας. Η ευκολία του συναρπάζει και η επιτυχία του είναι βέβαιη.

Υλικά για 4-6 άτομα

15γρ. νωπή μαγιά
300ml νερό
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
370γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με το μισό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο 15 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Σε ευρύχωρο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε με μια κουτάλα με γρήγορες κινήσεις, χωρίς να ζυμώσουμε· θέλουμε απλώς να ενωθούν τα υλικά. Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 10 ώρες. Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα. Πλάθουμε με γρήγορες κινήσεις ένα καρβέλι και το τοποθετούμε σε μικρή γάστρα με καπάκι ή πυρίμαχο σκεύος, όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε το ψωμί για 40 λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε ακόμη για 20-30 λεπτά. Βγάζουμε εκτός φούρνου και χτυπάμε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος, σημαίνει ότι έχει ψηθεί. Αφήνουμε εκτός φούρνου πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει μπαλσάμικο και ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.

Νόστιμο tip: Μπορείτε να εμπλουτίσετε το ψωμί με ηλιόσπορους ή μαύρες σταφίδες. Για ένα ψωμί πιο καθημερινό, αφαιρέστε τα καρύδια.

Δείτε επίσης: 

Οι ηδονές της γάστρας: 5 συνταγές απίστευτης νοστιμιάς

Πάρτι για λίγους: Γιορτινές συνταγές για τσίμπημα

5 συνταγές από τον Φάνη Μαικαντή για το γιορτινό τραπέζι

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr