Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ψήνει στον φούρνο κοτόπουλο, φασόλια με λουκάνικο και αυγά, τσιπούρες με κρούστα μυρωδικών, αλλά και μπανάνες. Γιατί τα ψητά ταιριάζουν στο καλοκαίρι.

Κοτόπουλο με σάλτσα blue cheese

2 ώρες και 20 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
1.200 γρ. ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο στη μέση

Για τη μαρινάδα
4 κουτ. σούπας μηλόξιδο
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
μαύρο πιπέρι
1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού
1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή
50 γρ. βούτυρο

Για τη σάλτσα blue cheese
75 γρ. τυρί blue cheese
100 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. μαγιονέζα
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 λεμόνι, τον χυμό
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Μαρίναδα: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια αλείφουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα μας. Το βάζουμε σε ένα ταψί, το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα και ψήνουμε το κοτόπουλο για 1-1½ ώρα ή μέχρι να ψηθεί καλά μέχρι μέσα.

Σάλτσα blue cheese: Σε ένα μπλεντεράκι χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο μέχρι το μείγμα μας να γίνει λείο και ομογενές. Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες και το σχοινόπρασο και τα ρίχνουμε πάνω από τη sauce.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο αμέσως με την blue cheese sauce στο πλάι.

Τσιπούρα ψητή με κόκκινη πάστα κάρυ & σαλάτα ρυζιού με μάνγκο

40 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
4 τσιπούρες καθαρισμένες, πλυμένες
2 κουτ. σούπας κόκκινη πάστα κάρυ
6 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας θυμάρι (φρέσκο ή ξερό)
1 λάιμ, χυμό και ξύσμα
αλάτι

Για τη σάλτσα ρυζιού με μάνγκο
300 γρ. ρύζι basmati
200 γρ. μάνγκο φρέσκο
4 κρεμυδάκια φρέσκα
3 κουτ. σούπας μπαλσάμικο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι τηγανητό
3 κουτ. σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο

Για το τηγανητό κρεμμύδι
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές
ροδέλες στο μαντολίνο
αλεύρι
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι

Διαδικασία
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την πάστα κάρυ, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τον χυμό και το ξύσμα από το λάιμ.

Βάζουμε τις τσιπούρες μας σε ένα ταψί και τις μαρινάρουμε με το μείγμα μας για 15΄.

Σαλάτα ρυζιού: Παράλληλα βράζουμε το ρύζι μας, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Κρυώνουμε με νερό και σουρώνουμε καλά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μάνγκο σε κυβάκια 2 εκ. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι α σερβίρουμε. Λίγο πριν σερβίρουμε τη σαλάτα ανακατεύουμε μέσα το τηγανητό κρεμμύδι.

Τηγανητό κρεμμύδι: Στεγνώνουμε πολύ καλά το κρεμμύδι σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το πασπαλίζουμε με το αλεύρι, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια, αλατίζουμε ελαφρά και τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσει καλά. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε ελαφρά. Αφήνουμε στην άκρη.

Ψήνουμε τις τσιπούρες μας σε δυνατή φωτιά σε ένα αντικολλητικό σχαροτήγανο για 7΄ από κάθε πλευρά. Αν η φωτιά μας είναι δυνατή, τη χαμηλώνουμε λίγο για να μην καούν εξωτερικά και μείνουν άψητα τα ψάρια μέσα. Τις σερβίρουμε ζεστές με την εξωτική ρυζοσαλάτα.

Μπανάνα σπλιτ

20 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
4 ώριμες μπανάνες, με τη φλούδα
50 γρ. κομματάκια μαύρης σοκολάτας
25 γρ. μίνι marshmallows

Για το σερβίρισμα
σαντιγί ή παγωτό
4 μπισκότα τύπου πτι μπερ, θρυμματισμένα
λίγα ψιλοκομμένα καρύδια
8 κερασάκια μαρασκίνο

Διαδικασία
Κόβουμε τις μπανάνες με τη φλούδα κατά μήκος στη μέση και τις ανοίγουμε σε σχήμα πεταλούδας. Δηλαδή δεν κόβουμε τις μπανάνες μας τελείως μεχρι κάτω. Τις βάζουμε μέσα σε αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε στη μέση τα μικρά κομματάκια σοκολάτας και marshmallows, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στους 200°C στον αέρα για 15΄-20΄.

Τις σερβίρουμε με παγωτό ή σαντιγί, τα θρυμματισμένα μπισκότα, καρύδια ψιλοκομμένα και κερασάκια μαρασκίνο.

Αγγλικό πρωινό

40 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα
1 κουτ. σούπας φυτικό λάδι
4 λουκάνικα τσιπολάτα ή άλλα μικρά
λουκάνικα χοιρινά ή μοσχαρίσια
4 φέτες μπέικον
4 μανιτάρια μεγάλα πορτομπέλο, σε φέτες
400 γρ. φασόλια λευκά από κονσέρβα
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
μερικές σταγόνες Tabasco (προαιρετικά)
2 αυγά
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα λουκάνικα για 5΄ ή μέχρι να ροδίσουν. Σπρώχνουμε τα λουκάνικα στη μία πλευρά του σκεύους, προσθέτουμε το μπέικον στην άλλη και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Όταν τα λουκάνικα και το μπέικον μαγειρευτούν, τα βγάζουμε σε ένα πιάτο.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια και λίγο λάδι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε και αυτά στο πιάτο με τα λουκάνικα και το μπέικον.
Κατόπιν ρίχνουμε τα φασόλια στο τηγάνι μαζί με το υγρό τους και με τις ντομάτες, το σκόρδο και το θυμάρι.

Σιγοβράζουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες. Προσθέτουμε την πάπρικα, αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 10΄-15΄ να συμπυκνωθεί η σάλτσα.

Τοποθετούμε τα λουκάνικα, το μπέικον και τα μανιτάρια στα φασόλια, κάνουμε τρύπες και ρίχνουμε από ένα αυγό. Καλύπτουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 5΄-8΄ ή μέχρι να ψηθούν τα αυγά.

Ραντίζουμε με λίγο Tabasco αν θέλουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Δείτε επίσης:

Η εποχή της μελιτζάνας: 4 απίστευτα νόστιμες συνταγές

Το καλοκαίρι στο πιάτο με 20 super καλοκαιρινές συνταγές

15 καλοκαιρινές συνταγές για vegetarians & vegans

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr