Το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδήγησε σε νέα μέτρα περιορισμού και δυστυχώς ξανά πλήρες κλείσιμο της εστίασης. Μέτρα στήριξης του κλάδου θα υπάρξουν ωστόσο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις καταφεύγουν στην εναλλακτική του take – away και της διανομής στο σπίτι για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Μετά από μια παρατεταμένη δεκαετή οικονομική κρίση, ο κλάδος της εστίασης δίνει ξανά μάχη επιβίωσης, αυτή τη φορά όμως λόγω ζητημάτων υγειονομικού χαρακτήρα με αρκετές επιχειρήσεις να αλλάζουν άρδην το μοντέλο λειτουργίας τους. Η ανακοίνωση του κλεισίματος εστιατορίων, cafe και μπαρ ξανά ήταν σενάριο που επιβεβαιώθηκε ωστόσο τα γρανάζια της μηχανής της εστίασης πρέπει να παραμείνουν σε κίνηση. Από την πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας λοιπόν take – away και delivery σε συνεργασία με πλατφόρμες διανομής φαγητού και ποτού λειτούργησαν καταλυτικά στο να παραμείνουν αρκετές επιχειρήσεις ανοιχτές, για άλλες όμως όχι. Με το άκουσμα της λέξης delivery, της διανομής δηλαδή κατ’ οίκον, οι περισσότεροι συνειρμικά σκέφτονται σουβλάκι, πίτσα, μπέργκερ, γενικά γρήγορο φαγητό ενίοτε αμφιβόλου ποιότητας. Στο παιχνίδι όμως των διανομών έχουν μπει πλέον και μαγαζιά που προσφέρουν value for money ποιοτικές προτάσεις, ακόμα και κοκτέιλ. Πρόκειται για επιλογή που αρκετοί δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να εφαρμόσουν, καθένας για διαφορετικούς λόγους, πρακτικούς ή γραφειοκρατικούς. Ωστόσο, η νοοτροπία αλλάζει και βλέπουμε ακόμα και γαστρονομικά εστιατόρια αλλά και μπαρ να τολμούν να στήνουν private dining concepts αλλά και αυτόνομα brands διανομής και μάλιστα με επιτυχία.

Στο παιχνίδι των διανομών και των take – away έχουν μπει πλέον και μαγαζιά που προσφέρουν value for money ποιοτικές προτάσεις, ακόμα και κοκτέιλ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ekiben, της ομάδας του Birdman, μια εμπειρία που μπορεί να προσφέρει σε bento boxes μερικά από τα signature πιάτα της γνωστής γιαπωνέζικης παμπ ωστόσο είναι διαφοροποιημένη αφού προσαρμόζεται για το σπίτι αποτελώντας ξεχωριστή πλέον οντότητα, όπως επισημαίνει και ο σεφ-ιδιοκτήτης, Άρης Βεζενές. «Μάς έχει δώσει καινούρια δυναμική και ο κόσμος το αγκάλιασε ενώ τα πρώτα δείγματα μάς δίνουν την προοπτική όχι μόνο να το διατηρήσουμε αλλά και να το εξελίξουμε, κάτι που ήδη προσπαθούμε διαμορφώνοντας κάθε λεπτομέρεια που αποτελεί κομμάτι της εμπειρίας, από τον τρόπο και το στυλ της συσκευασίας μέχρι τα πιάτα και τη σωστή διανομή τους. Το φαγητό στο πακέτο που έρχεται στο σπίτι δεν πρέπει να υστερεί από αυτό του εστιατορίου, ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε κάτι ανάλογο και με το Vezene. Σκοπός είναι να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε πιάτα ημέρας για διανομή και είναι κάτι που μπορεί να γίνει στην πράξη γιατί είμαστε μπιστρό, δεν έχουμε ειδικά στησίματα πιάτων. Οι πίτες μας και πιάτα όπως ένα κατσικάκι με τραχανά μπορούν άνετα να έρθουν στο σπίτι και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Υπολογίζουμε επίσης παράγοντες όπως συγκεκριμένη ακτίνα διανομής αλλά και ειδική εκπαίδευση των διανομέων έτσι ώστε το φαγητό να φτάνει στο σπίτι όπως πρέπει. Όλα μπορούν να γίνουν, δημιουργικότητα, υπομονή και ευελιξία χρειάζεται».

Το The box από τον Χριστόφορο Πέσκια και την Different & Different δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προσωπικό σας μενού επιλέγοντας τα είδη που επιθυμείτε

Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας με την Different & Different δημιούργησαν μια νέα υπηρεσία take – away υψηλού γαστρονομικού χαρακτήρα, το Different & Different: the box. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο box με τα αγαπημένα πιάτα του σεφ και της ομάδας του, εμπνευσμένο από τις κουζίνες του κόσμου. Το concept είναι απλό! Εσείς καλείτε την παρέα σας, 6 άτομα minimum, και η ομάδα της Different & Different ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο μενού για εσάς, με πιάτα ετοιμα για σερβίρισμα, χωρίς να έχετε το άγχος της προετοιμασίας, απολαμβάνοντας ξεκούραστα το ρόλο σας ως οικοδεσπότες. Το The box δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσετε το προσωπικό σας μενού επιλέγοντας τα είδη που επιθυμείτε από τις εξής κατηγορίες: Σαλάτες, αλοιφές, ορεκτικά, κυρίως πιάτα, συνοδευτικά, γλυκά. Επιπλέον, στον κατάλογο θα βρείτε και έτοιμες θεματικές προτάσεις.

Κάτι αντίστοιχο, διαμορφωμένο στη λογική της in house fine dining φιλοσοφίας, είναι και το Home Fine Dining από το Matsuhisa Athens, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες γαστρονομικές προτάσεις στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια βρήκε τη θέση της στην καρδιά των νότιων προαστίων, προσφέροντας signature πιάτα αξιώσεων. H Nobu style japanese κουζίνα πλέον έρχεται στο χώρο μας, για να αναβαθμίσει το private dining με high-end προτάσεις και όλα τα διάσημα πιάτα που έχουν χρίσει το Matsuhisa επίκεντρο της εκλεπτυσμένης γευστικής εμπειρίας. Η υπηρεσία προσφέρεται σε αποκλειστική συνεργασία με τη Σπανός ΑΕ και εγγυάται την παροχή ενός premium delivery service που ανταποκρίνεται στα υψηλά standards του Matsuhisa Athens.


Το Chirashi sushi του Matsuhisa τώρα έρχεται και στο σπίτι

Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η συνεργασία του The Clumsies, με τον εξαιρετικό σεφ Αθηναγόρα Κωστάκο του οποίου το νέο μενού θα έκανε επίσημα «πρεμιέρα» την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, με την ανακοίνωση του κλεισίματος της εστίασης τα πράγματα εξελίχθηκαν κάπως διαφορετικά με το μενού να προσφέρεται σε delivery και take away καθημερινά 11:00 – 23:00 από το Clumsies και μέσα από τις πλατφόρμες Wolt και efood. Η κεντρική φιλοσοφία του μενού κινείται γύρω από ένα παγκόσμιο food trend που θέλει το φαγητό να έχει comfort και βιώσιμο χαρακτήρα με χορταστικές μερίδες και υγιεινό προσανατολισμό στη λογική του bowl food. Οι προτάσεις συμπληρώνουν ιδανικά την εμπνευσμένη cocktails & spirits list του Clumsies. Το all day menu χαρακτηρίζεται από διεθνείς αναφορές με finger food και snacks σε πρώτο πλάνο, όπως τα mini burgers, τα mini tacos και τα baos, ενώ δεν λείπουν και οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με πολλαπλές ερμηνείες και μια σύγχρονη εκτέλεση όπως τα σουτζουκάκια ταρτάρ. Την ίδια στιγμή το brunch menu το οποίο είναι διαθέσιμο καθημερινά μέχρι τις 18:00, προβάλλει με all time classic και πληθωρικά πιάτα, ενώ τις Κυριακές ενισχύεται με τρεις επιπλέον pop-up γευστικές προτάσεις. Τα επιδόρπια της καινούριας κάρτας επιμελείται ο pastry chef Σπύρος Αρτελάρης με επιλογές από την παγκόσμια γαστρονομία οι οποίες κλείνουν το μάτι στην ελληνική παράδοση και ισορροπούν ανάμεσα στην πλούσια γεύση και τη υγιεινή φιλοσοφία του μενού.

Στο παιχνίδι της ποιοτικής γαστρονομίας στο σπίτι μπαίνουν σιγά σιγά και ξενοδοχεία όπως το St George Lycabettus που προσφέρει πιάτα από το La Suite Lounge restaurant στην άνεση του σπιτιού σας. Μπορείτε να επιλέξετε από τo Greek Aromatic Menu, Brunch menu και το ολοκαίνουριο Poke Menu του executive chef Βασίλη Μήλιου, να κάνετε την παραγγελία σας για business lunch, οικογενειακό ή φιλικό δείπνο. Η υπηρεσία της διανομής εδώ δεν προσφέρεται μέσω σχετικής πλατφόρμας αλλά με παραγγελία από την επίσημη ιστοσελίδα του ξενοδοχείου.


Τα pancakes με αβγά του The Clumsies

Η «αδερφότητα για αγόρια και κορίτσια», το Frater & Soror στο Παγκράτι είναι από τα μαγαζιά που αγαπήθηκαν πολύ και ξεκίνησε νωρίς το delivery και takeaway. Οι προτάσεις τους που φτάνουν στο σπίτι μέσω των εφαρμογών Wolt και E-Food αλλά μπορείτε και οι ίδιοι να τις παραλάβετε, περιλαμβάνουν τις κλασικές F&S pancakes με μπουκιές σιγοκαπνισμένου κοτόπουλου, μπεσαμέλ και colselow, το άπαιχτο βοδινό μπέργκερ με καραμελωμένα κρεμμύδια, τσένταρ, καπνιστή μαγιονέζα και ντομάτα, αλλά και σάντουιτς, επιλογές πρωινού, καφέδες και φυσικούς χυμούς. Αντίστοιχης υψηλής ποιότητας και οι επιλογές της βερμουτερίας Odori που επίσης μπήκε στο «ρινγκ» του delivery από το Μάιο. Γνωστό για τα κοκτέιλ αλλά και το εξαιρετικό φαγητό που προσφέρει, προτείνει επιλογές όπως η Vesouvio pizza, με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, σαλάμι πικάντε , πανσέτα και παρμεζάνα, Ortolana, με σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, πιπεριά, ντοματίνια, παρμεζάνα και μοτσαρέλα, πιάτα όπως τα κλασικά λαζάνια με μοσχάρι, ροφήματα και Clumsies Cocktails (με τη σφραγίδα της ομάδας του Clumsies), που διανέμονται σε μπουκαλάκια κ.ά.

Η λίστα αναμένεται προσεχώς να εμπλουτιστεί αλλά παράλληλα λειτουργεί και μία αξιόλογη πρωτοβουλία, η Save one Seat, μια δράση που στόχο έχει να στηρίξει τις επιχειρήσεις εστίασης της χώρας που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, τονώνοντας τη ρευστότητά τους και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους. Με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών χώρων εστίασης που θα παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον έναν μήνα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και με σεβασμό απέναντι στα κρατικά υγειονομικά μέτρα, η πλατφόρμα του Save One Seat καλεί τους καταναλωτές να επιλέξουν τα αγαπημένα τους στέκια και να αγοράσουν σήμερα vouchers που θα εξαργυρώσουν στο μέλλον. Οι χώροι εστίασης αυξάνουν έτσι τη ρευστότητά τους ενώ οι πελάτες έχουν ένα χρόνο στη διάθεση τους να χρησιμοποιήσουν το Save One Seat voucher τους αλλά και την ευκαιρία να απολαύσουν πληθώρα προσφορών στα αγαπημένα τους μαγαζιά.

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: 6 εστιάτορες μιλούν για την κρίση που βιώνουν

Κορωνοϊός: Πώς διαμορφώνεται η εστίαση στην Ευρώπη μετά τους περιορισμούς

Κορωνοϊός: Κλείνει η εστίαση σε Γερμανία και Γαλλία

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr