Πόσα ξέρεις αλήθεια για τον αρωματικό κόλιανδρο με την ωραία, χαρακτηριστική του γεύση;

Ο κόλιανδρος (Coriandrum sativum, κορίανδρος, κοριός, κουτβαράς) είναι ενδημικό φυτό της ανατολικής περιοχής της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης και ανήκει στην οικογένεια του μαϊντανού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική τόσο φρέσκος όσο και ως σπόρος. Τα φύλλα του νοστιμίζουν κυρίως πιάτα της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου, της Νότιας Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Κίνας. Η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερη, έχει πολύ διαφορετική γεύση από εκείνη των σπόρων.

Στην όψη μοιάζει με τον μαϊντανό, αλλά η επίγευσή του θυμίζει σε κάποιους εσπεριδοειδή. Μπαίνει σε σαλάτες, ως γαρνιτούρα σε μαγειρευτά πιάτα, π.χ. κάρι, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ψήνεται αρκετά καθώς η θερμότητα καταστρέφει τη λεπτή γεύση του. Ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου νοστιμίζουν φρέσκες σαλάτες με ντομάτα, αγγούρι και κρεμμύδι, σάλτσες (όπως οι μεξικάνικες) και σε γουακαμόλε. Μπορείτε ακόμα να αρωματίσετε το νερό που έχετε βάλει να βράσει ρύζι ή κους κους και να δώσετε άρωμα σε σουβλάκια ή ψητό ψάρι.

Δείτε επίσης:
Ο πιο εύκολος τρόπος να «αναστήσεις» τα μαραμένα μυρωδικά

Τα «αντηλιακά» της φύσης

Φιλέτα τσιπούρας με κόλιανδρο και λάιμ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr