Η μπίρα είναι από τις πρώτες δροσιστικές επιλογές τους ζεστούς μήνες του χρόνου -και όχι μόνο- ωστόσο, είναι και από τις προσθήκες που μπορεί να δώσουν στο φαγητό μας ξεχωριστή νοστιμιά.

Η μπίρα είναι ένα από τα αρχαιότερα ποτά, αφού έχουν βρεθεί αναφορές για αυτήν μέχρι και το 3000π.Χ. Γνωστή σε όλους τους αρχαίους λαούς, ταξίδεψε από την Αίγυπτο και εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο με τον κάθε πολιτισμό να την βελτιώνει σε γεύση και συντήρηση. Οι Έλληνες, για παράδειγμα, χρησιμοποίησαν λυκίσκο σε αντίθεση με τους Κέλτες, οι οποίοι τον αντικαθιστούσαν με διάφορα χορταρικά. Το Μεσαίωνα η μπίρα απέκτησε στενή σχέση με τη Βαυαρία και τα μοναστήρια της, μιας και βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν περισσότερο τις μεγάλες νηστείες. Από την οικιακή παραγωγή πέρασε στην εμπορική και το 1516 εκδόθηκε ο «νόμος περί καθαρότητας» στο γερμανικό αυτό κρατίδιο, ώστε να χρησιμοποιείται μόνο κριθάρι, λυκίσκος και νερό. Τους επόμενους αιώνες η ζυθοποιία βελτιώθηκε και τελειοποιήθηκε περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και ξεκίνησε η πώληση εμφιαλωμένης μπίρας. Αυτά για να να σάς βάλουμε στο πνεύμα πριν τις δοκιμές.

10 συνταγές για τους λάτρεις της μπίρας

Μπουτάκια κοτόπουλου σε μπίρα και σάλτσα ντομάτας με πιπεριά
Μία από τις πιο νόστιμες συνταγές για κοτόπουλο στη σχάρα! Το μυστικό της βρίσκεται στη νόστιμη μαρινάδα μπίρας και στη σάλτσα ντομάτας-πιπεριάς που συνοδεύει το φαγητό. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Γαρίδες τηγανητές με ουζάτο κουρκούτι μπίρας
Θαλασσινός ουζομεζές, με κουρκούτι επίσης με άρωμα ούζου, που ετοιμάζετε εύκολα και γρήγορα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Ψαρονέφρι με σάλτσα από μπίρα και μουστάρδα
Το ψαρονέφρι είναι από τα κομμάτια που θέλουν πολλή προσοχή στο μαγείρεμα γιατί στεγνώνει εύκολα ενώ «ζητά» βαθιά νόστιμες σάλτσες όπως αυτή που σάς προτείνουμε σε αυτή τη συνταγή. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Χοιρινά σουβλάκια μαριναρισμένα σε μπίρα
Τρυφερές χοιρινές μπουκιές, μαριναρισμένες σε μπίρα και μπαχαρικά. Σουβλάκια μπουκιά και συχώριο! Ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα τους πάει πολύ. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Βρετανική πίτα με μοσχαράκι και μπίρα
Η Αγγλία μπορεί να μη φημίζεται για το ντόπιο φαγητό της, ωστόσο διακρίνεται για τις γευστικότατες πίτες της, οι οποίες μάλιστα θυμίζουν ψητό της κατσαρόλας αφού έχουν φύλλο μόνο από πάνω. Μία από τις πιο δημοφιλείς που συχνά τη συναντάμε στα κυριακάτικα τραπέζια των Βρετανών είναι και η “Steak and ale pie”. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πατάτες με μπίρα, κεφαλοτύρι και θυμάρι
Οι πατάτες φούρνου είναι το τέλειο συνοδευτικό για ψητό κρέας. Αν τους προσθέσετε μπίρα και τυριά μάλιστα, γίνονται ακόμα πιο απολαυστικές. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Ψωμί με μπίρα και ξηρούς καρπούς
Ένα φοβερό μπιρόψωμο με ξηρούς καρπούς που ταιριάζει πολύ στο πρωινό αλειμμένο με μαρμελάδα της επιλογής σας, αλλά μαζί του φτιάχνετε και ιδιαίτερα σάντουιτς. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Μύδια αχνιστά με σκόρδο και μπίρα
Μια συνταγή για μύδια αχνιστά που προτιμά την μπίρα από το κρασί. Αλάτι δεν θα χρειαστείτε γιατί τα μύδια έχουν τη θάλασσα μέσα τους, αλλά και η μπίρα έχει την αλμύρα της επίσης… Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Αρνάκι με μπίρα
Πανεύκολη συνταγή και πολύ πολύ νόστιμη για το κυριακάτικο τραπέζι σας. Συνοδέψτε το αρνάκι με πιλάφι ή με πατάτες που θα βράσετε πρώτα και μετά θα κόψετε σε κυβάκια και θα τηγανίσετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πέννες με μελιτζάνες, μπέικον, μπίρα και δεντρολίβανο
Μια διαφορετική συνταγή ζυμαρικών που συνδυάζει τη μελιτζάνα με μπέικον και δεντρολίβανο και τη μεθά με μπίρα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr