Γκρατέν είναι όρος της γαλλικής κουζίνας που χρησιμοποιούμε για τα φαγητά που καλύπτουμε με τριμμένο τυρί ή τριμμένη φρυγανιά με την προσθήκη βουτύρου ή αβγών και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να σχηματιστεί στο φαγητό μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.

Μπορείτε να φτιάξετε γκρατέν με ό,τι υλικό τραβάει η όρεξή σας ενώ είναι η ιδανική λύση για να αξιοποιήσετε νόστιμα το περίσσευμα φαγητού της προηγούμενης μέρας. Επίσης, τα γκρατέν συνοδεύουν άψογα πιάτα με κρέας ή πουλερικά.

 

Γκρατέν με πατάτες, σελινόριζα και σύγκλινο
Ένα νόστιμο γκρατέν με πατάτες και τυρί είναι πάντα ευπρόσδεκτο στο καθημερινό τραπέζι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Γκρατέν με μπρόκολο και τυριά
Ένα νόστιμο ορεκτικό που ανοίγει ιδανικά κάθε χειμωνιάτικο τραπέζι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Γκρατέν με μελιτζάνες, πέννες και κοτόπουλο
Τα ζυμαρικά φούρνου είναι από τις αγαπημένες επιλογές όσων είναι λάτρεις του είδους. Ένα δεκάλεπτο στο φούρνο είναι αρκετό για να αποκτήσουν μια ελαφρώς τραγανή κρούστα ενώ η απαλή μπεσαμέλ που τα αγκαλιάζει συμπληρώνει τον πληθωρικό χαρακτήρα της συνταγής. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Αγκινάρες ο’ γκρατέν
Τρυφερές καρδιές αγκινάρας γεμισμένες με σύγκλινο και βελούδινη μπεσαμέλ, γκρατιναρισμένες στο φούρνο με γραβιέρα και κοπανισμένη φρυγανιά. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πατάτες ογκρατέν (gratin dauphinois)
Η κλασική γαλλική συνταγή σε μια νόστιμη, πιο ελαφριά παραλλαγή με γάλα αντί για κρέμα γάλακτος. Συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο πάσης φύσεως κρεατικά αλλά και ψαρικά. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Γκρατέν με πατάτες και μανιτάρια
Το απλούστερο των φαγητών αλλά και το νοστιμότερο. Συνοδεύει ιδανικά ψητό ψάρι και κρέας. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Ζυμαρικά ογκρατέν γεμιστά με σπανάκι και ανθότυρο
Ποιoς αρνείται στην πρόκληση των ζυμαρικών, πόσο μάλιστα όταν είναι στο φούρνο με μια νόστιμη γέμιση; Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr