Παρασκευάζεται 40 χρόνια τώρα με τη μέθοδο της «πάστα φιλάτα» και του ιταλικού προβολόνε και, όμως, το μετσοβόνε είναι ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά τυριά και φυσικά, είναι Π.Ο.Π..

Το ίδρυμα Τοσίτσα ιδρύθηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1940 από τον Μιχαήλ Τοσίτσα και τον Ευάγγελο Αβέρωφ στο Μέτσοβο, ενώ το 1958 λειτούργησε και πρότυπο τυροκομείο. Έπειτα από επιθυμία του προέδρου, Ευαγγέλου Αβέρωφ, νεαροί Μετσοβίτες από οικογένειες κτηνοτρόφων πήγαν για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία. Ένας από αυτούς, ο Αποστόλης Μπίσας, επιστρέφοντας θέλησε να παρασκευάσει την παραδοσιακή ιταλική παρμεζάνα. Φοβόταν όμως ότι θα διακινδύνευε τα 500 κιλά γάλα που απαιτούσε η παρασκευή μιας παρμεζάνας βάρους 25 κιλών κι έλεγε στον Αβέρωφ: «Φοβάμαι, Πρόεδρε, μην το χαλάσω». Κι εκείνος απαντούσε: «Εσύ θα το χαλάς κι εγώ θα πληρώνω… γιατί μόνον έτσι θα μάθεις». Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε το Μετσοβόνε, το βαρύ αγελαδινό Π.Ο.Π. τυρί με τη βασιλική γεύση.

Το μετσοβόνε τρώγεται πολύ ευχάριστα σκέτο, αλλά ψητό στα κάρβουνα με λεμόνι είναι απλά ακαταμάχητο! Δοκίμασε το επίσης σε πίτες και γκρατέν ή τάρτες και πασπάλισε το σε ζυμαρικά. Το μετσοβόνε συνοδεύει εξίσου άψογα λαχανικά και κρεατικά, χαρίζοντας το δικό του ξεχωριστό, καπνιστό άρωμα, ενώ ταιριάζει πολύ και σε βελουτέ σούπες και ζυμαρικά φούρνου.

Σκορδόψωμο με φουρνιστές ντομάτες, πικάντικη ρόκα και μετσοβόνε
Νόστιμο σκοδόψωμο με φουρνιστές ντομάτες, ρόκα και μετσοβόνε, που θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Σαγανάκι μετσοβόνε με μαρμελάδα σύκο και μοσχολέμονο
Κάθε μπουκιά αυτού του μεζέ γεμίζει το στόμα με γεύσεις και αρώματα, από τη μια γλυκο-καπνιστό και από την άλλη γλυκο-πικάντικο! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Μακαρονόπιτα με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε
Η μακαρονόπιτα αποκτά άλλη γευστική διάσταση με την προσθήκη του καπνιστού χαρακτήρα του μετσοβόνε. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Κρεμμυδομακαρονάδα με ξινομυζήθρα, Μετσοβόνε και καρύδια
Δεν θέλει πολλές γνώσεις αυτή η ξεχωριστή, χωριάτικη μακαρονάδα, που ετοιμάζεται με πέννες. Ούτε κόπο θέλει, παρά μόνο υπομονή για να καραμελώσετε τα κρεμμύδια της. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Μανιταρόσουπα με Μετσοβόνε
Η μανιταρόσουπα είναι έτσι κι αλλιώς από τις πλέον αγαπημένες σούπες, με την προσθήκη του μετσοβόνε όμως, το πιάτο πραγματικά απογειώνεται γευστικά. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Χοιρινές μπριζόλες γεμιστές με Μετσοβόνε
Μπορούν οι μπριζόλες να γίνουν ακόμη πιο απολαυστικές; Σαφώς, αρκεί να τις μαρινάρετε με υπομονή και να τους προσθέσετε τα κατάλληλα υλικά, όπως τυρί Μετσοβόνε που τους χαρίζει ακόμα πιο νόστιμη γεύση. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Σουφλέ σπανάκι με μετσοβόνε, γραβιέρα και κασέρι
Ξεχάστε την παρμεζάνα, το έμενταλ και το γκούντα. Αυτό το σουφλέ γίνεται με 3 αγαπημένα ελληνικά τυριά και είναι απλά ακαταμάχητο! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Σπιτικό club sandwich με προσούτο, μετσοβόνε και αβγό
Βάλαμε Μετσοβόνε, προσούτο, ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια, αβγά και μια ωραία σπιτική σος και φτιάξαμε ένα κλαμπ σάντουιτς πειρασμό! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Τάρτα με μανιτάρια, σπανάκι, κατσικίσιο τυρί και καπνιστό Μετσόβου
Η καπνιστή γεύση του μετσοβόνε με τα μανιτάρια δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτή την τάρτα που είναι ιδανική και για μπουφέ. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Σαλάτα με σπανάκι, μήλα και καρύδια
Το ντρέσινγκ και οι επιπλέον πινελιές κάνουν μια σαλάτα πιο λαχταριστή… Φτιάξαμε λοιπόν ένα ωραίο ντρέσινγκ με μηλόξιδο, ψήσαμε λίγο μετσοβόνε, πασπαλίσαμε στην πρασινάδα μας και λίγα καρυδάκια και ιδού! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Δείτε επίσης

Lockdown: Τα μαγειρέματα της καραντίνας

Μένουμε σπίτι: 10 ταινίες με πρωταγωνιστή το φαγητό

Κρασάτες συνταγές: Όταν το κρασί γίνεται βασικό συστατικό στο φαγητό

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr