Νάτσος, τάκος, hot dogs και σάντουιτς με ελληνικά αρώματα και γεύσεις. Τα ολόφρεσκα λαχανικά της εποχής συνοδεύονται ιδανικά με μοσχάρι, κοτόπουλο και λουκάνικα.

 1. Νάτσος με γκουακαμόλε
15 λεπτά| Εύκολο| Για 3-4 άτομα

Υλικά
1 συσκευασία νάτσος
2 ώριμα μεγάλα αβοκάντο
1 λάιμ, τον χυμό
1 ντομάτα, αποφλοιωμένη, σε κυβάκια
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
1 ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 πρέζα ανθό αλατιού
1/2 πρέζα μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τη σάρκα του αβοκάντο, στύβουμε τον χυμό λάιμ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Το βάζουμε σε ένα μπολ, κατόπιν σε μια πιατέλα και συνοδεύουμε με τα νάτσος.

2. Τορτίγια με κοτόπουλο, πιπεριές & καλαμπόκι
30 λεπτά| Εύκολο| Για 2-3 άτομα

Υλικά
1 μεγάλη τορτίγια
400 γρ. στήθος κοτόπουλο
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
1/2 πιπεριά κόκκινη, σε κυβάκια
1/2 πιπεριά κίτρινη, σε κυβάκια
1/2 πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια
100 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι,
σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας καλαμπόκι, βρασμένο
1 πρέζα κόλιανδρο, σκόνη
1 πρέζα κύμινο, σκόνη
1 πρέζα τσίλι, σκόνη
1 πρέζα κουρκουμά, σκόνη
100 γρ. κέτσαπ
120 γρ. μαγιονέζα
100 γρ. τυρί ρεγκάτο, τριμμένο
1 αβοκάντο, σε φέτες
1 λάιμ, τον χυμό
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια και το σοτάρουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί. Προσθέτουμε τις πιπεριές, τις ελιές, το κρεμμύδι, το καλαμπόκι και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 1΄-2΄. Κατόπιν, προσθέτουμε τον κόλιανδρο, το κύμινο, το τσίλι, τον κουρκουμά και την κέτσαπ. Αλατοπιπερώνουμε και μετά από 3΄ τραβάμε το σκεύος από τη φωτιά.
Απλώνουμε την τορτίγια και χωρίζοντάς τη νοητά σε 4 τμήματα, αλείφουμε στο 1/4 τη μαγιονέζα, στο άλλο 1/4 τη γέμιση κοτόπουλου, στο επόμενο 1/4 το τυρί και στο τελευταίο 1/4 φέτες από αβοκάντο που έχουμε μαρινάρει ελαφρώς με χυμό λάιμ.
Κόβουμε την τορτίγια σε ένα σημείο ξεκινώντας από το κέντρο της προς την άκρη του κύκλου και τη διπλώνουμε σε φάκελο.Την ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι για 3΄ από κάθε πλευρά και σερβίρουμε αμέσως.

3. Τάκος με μοσχαρίσιο κιμά
1 ώρα| Εύκολη| Για 6 άτομα

Για τον κιμά
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 πιπεριά κόκκινη, σε κυβάκια
1/2 πιπεριά κίτρινη, σε κυβάκια
1/2 πιπεριά πράσινη, σε κυβάκια
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 πρέζα κύμινο
1/2 πρέζα μπαχάρι, σκόνη
1/2 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη
1 ξύλο κανέλας
2-3 γαρίφαλα
1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
1 ντομάτα ζεματισμένη, ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη
3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
6 τεμ. τάκος
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 καρδιά μαρουλιού, ψιλοκομμένη
200 γρ. γιαούρτι
200 γρ. τσένταρ, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

Διαδικασία
Κιμάς : Βάζουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε όλο το κρεμμύδι, το τσίλι και το σκόρδο για 1΄. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τον κιμά να τσιγαριστεί, να καβουρδιστεί και να πάρει ωραίο χρώμα. Κατόπιν προσθέτουμε τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ να καβουρδιστεί και αυτός και μετά την ντομάτα. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί ο κιμάς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του, για περίπου 20΄-30΄. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και μετά από περίπου 20΄ προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα τάκος με τον κιμά μέχρι λίγο πάνω από τη μέση. Προσθέτουμε τα υλικά σερβιρίσματος και απολαμβάνουμε.

4. Hot dog με κασέρι
30 λεπτά| Εύκολο| Για 6 άτομα

Υλικά
100 γρ. βούτυρο μαλακό
1 σκελίδα σκόρδο
6 λουκάνικα με πάπρικα
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
6 ψωμάκια hot dog
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
100 γρ. κασέρι, τριμμένο

Διαδικασία
Χτυπάμε το βούτυρο με το σκόρδο σε μπολάκι. Ψήνουμε τα λουκάνικα για 5΄ σε αντικολλητικό τηγάνι ή μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα αλείφουμε από τη μία πλευρά με το σκορδοβούτυρο και από την άλλη με τη μουστάρδα.
Βάζουμε μέσα τα ψημένα λουκάνικα, περιχύνουμε από πάνω με την κέτσαπ και πασπαλίζουμε με το κασέρι. Τα ψήνουμε στον φούρνο για λίγα λεπτά έως ότου λιώσει το κασέρι και σερβίρουμε αμέσως.

5. Ψητό μοσχάρι με λαχανικά σε πολύσπορο ψωμάκι
30 λεπτά| Εύκολο| Για 3 άτομα

Υλικά
500 γρ. μοσχάρι γάλακτος κόντρα
1 κολοκύθι, σε φέτες
1 μελιτζάνα φλάσκα, σε φέτες
100 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
6 φέτες από πολύσπορο ψωμί
Για το dressing
1 κρόκο αυγού, βρασμένο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα με μέλι
λίγες σταγόνες ξίδι κόκκινο
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
λίγο ανθό αλατιού
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Κόβουμε το μοσχάρι σε λεπτές φέτες των 100 γρ. Το αλατοπιπερώνουμε και το περνάμε από ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ή από το γκριλ να ψηθεί. Το ίδιο κάνουμε και με όλα τα λαχανικά. Τα διατηρούμε ζεστά.
Dressing: Χτυπάμε όλα τα υλικά σε μούλτι ή με ραβδομπλέντερ να ομογενοποιηθούν. Αλείφουμε τις φέτες από πολύσπορο ψωμί με το dressing, στρώνουμε στις μισές φέτες ομοιόμορφα τα λαχανικά και από πάνω βάζουμε φέτες από το κρέας. Κλείνουμε από πάνω με άλλη μία φέτα ψωμί και σερβίρουμε.

Styling: Έλενα Jeffrey- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Δείτε επίσης:
Street food στην έθνικ γειτονιά του Συντάγματος

Αρέπας, τορτίγιας, πιροσκί: Street food από σπίτι!

Κοτόπουλο: 4 έθνικ τρόποι για να το φτιάξετε

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr