Τυλιχτή σπανακόπιτα, λαδένια γεμιστή ρολό, μπακαλιάρος σαν γύρος και άλλες νοστιμιές σε πίτες για σουβλάκι.

Η παράδοση του τυλιχτού καλά κρατεί, αλλά για να επιβιώσει και να πάει ένα βήμα παραπέρα οφείλει να αποδεχτεί τους νεωτερισμούς και να μην τρώγεται αποκλειστικά όπως παλιά, με χοιρινό σουβλάκι, κρεμμύδι, ντομάτα και, ίσως, μπόλικο μαϊντανό. Ούτε μόνο τυλωμένο, oversized, παραγεμισμένο από πατάτες και γύρους και αλοιφές, έτοιμο να εκραγεί με το που προσγειώνεται στο χέρι σου.

Γι’ αυτό εδώ το φτιάχνουμε αλλιώς. Το γεμίζουμε με τα υλικά της σπανακόπιτας, με κεμπάπ φακής για τους vegan, με μπακαλιάρο σαν γύρο, με τα υλικά της αγαπημένης κιμωλιάτικης λαδένιας. Ανοιχτές για τη μέση ή κλειστές στο χέρι, οι πίτες αυτές είναι ό,τι πρέπει για παρεΐστικες συναθροίσεις σε βεράντες και αυλές με μπίρα ή ό,τι αλκοόλ τραβάει η όρεξή μας.

1. Vegan κεμπάπ φακής
1 ώρα + 30 λεπτά αναμονή

Υλικά για 4 άτομα
Για τα κεμπάπ:
100 γρ. φακές
2 κου. σούπας λιναρόσπορο, κοπανισμένο
80 γρ. νιφάδες βρώμης
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
10 γρ. μουστάρδα απαλή
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι καυτερό
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού δυόσμο, ψιλοκομμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τις πίτες
4 πίτες για σουβλάκι
2 μέτριες ντομάτες, κομμένες στη μέση
λίγο έ.π. ελαιόλαδο
1/2 σκελίδα σκόρδο
1/2 λεμόνι
1/2 αγγούρι, σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι, ρίγανη

Διαδικασία
Για τα κεμπάπ
Βράζουμε τις φακές σε 500 ml νερό μέχρι να σπάσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Σουρώνουμε.
Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον λιναρόσπορο και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας νερό. Αφήνουμε για 15΄-20΄. Χτυπάμε τη βρώμη για 10΄΄- 15΄΄ στο μπλέντερ να σπάσει. Σε λεκανάκι ανακατεύουμε τη φακή, τη βρώμη, τον λιναρόσπορο, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι μια λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα.

Για τις πίτες
Πλάθουμε 4 μακρόστενα κεμπάπ με το μείγμα της φακής. Απλώνουμε στο ταψάκι και τις ντομάτες αφού πρώτα τις μαρινάρουμε στο ελαιόλαδο, στο σκόρδο, προσθέτοντας αλάτι και ρίγανη. Τα ψήνουμε για 15΄.
Μαρινάρουμε σε ένα μπολ το αγγούρι στο ξίδι και αλατίζουμε. Ψήνουμε τις πίτες σε τηγάνι ελαφρώς λαδωμένες.
Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε στις πίτες από 1 κεμπάπ, 1/2 ντομάτα κομμένη σε 3-4 κομμάτια, λίγο αγγούρι και ραντίζουμε με λίγο λεμόνι.

2.Τυλιχτή σπανακόπιτα με μπέικον
1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα
4 πίτες για σουβλάκι
1 κιλό σπανάκι, πλυμένο, ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
6-7 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
200 γρ. φέτα
1 αυγό
1/2 λεμόνι, το ξύσμα
8 φέτες μπέικον, ψημένες
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Βάζουμε σε λεκανάκι το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο και προσθέτουμε 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε πιέζοντας το μείγμα για να αρχίσει να μαραίνεται. Το γυρίζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε για 30′ να στραγγίξει από τα υγρά που θα βγάλει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Προσθέτουμε σε ένα μπολ το μείγμα σπανακιού μαζί με το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, τη φέτα σπασμένη, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και μπόλικο πιπέρι. Το απλώνουμε πάνω στις πίτες, καλύπτουμε με 2 φέτες μπέικον σε κάθε πίτα και ψήνουμε για 10΄-15΄. Τις σερβίρουμε ζεστές.

3. Λαδένια τυλιχτή με πέστο φέτας
1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα
Για τις πίτες
4 μικρά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
4 πίτες για σουβλάκι
4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε
λεπτές φέτες, χωρίς υγρά
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, ρίγανη

Για το πέστο φέτας
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γρ. φέτα, σπασμένη
1/2 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. δυόσμο φρέσκο
1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

Διαδικασία
Για τις πίτες
Αλατίζουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε για 30΄ να ιδρώσουν. Τα πατάμε ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα υγρά τους και τα λαδώνουμε ελαφρώς. Απλώνουμε σε καθαρό πάγκο τις πίτες, από πάνω στρώνουμε τις ντομάτες, αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη και ραντίζουμε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 15΄.

Για το πέστο φέτας
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί να ομογενοποιηθούν καλά και διατηρούμε στο ψυγείο. Μόλις οι πίτες βγουν από τον φούρνο, απλώνουμε το πέστο από πάνω και τις σερβίρουμε ζεστές.

4. Βbq μπακαλιάρος
45 λεπτά + 15 λεπτά αναμονή

Υλικά για 4 άτομα
Για τον μπακαλιάρο
600 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου (ή ρολό) χωρίς κόκαλο, κατεψυγμένο,αποψυγμένο
4 κουτ. σούπας bbq sauce
2 κουτ. σούπας soy sauce
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
3 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι καυτερό

Για τις πίτες
4 πίτες για σουβλάκι
1 μέτρια ντομάτα, κομμένη σε μισές φέτες
1/2 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1/2 λεμόνι, τον χυμό
1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Για τον μπακαλιάρο
Σε λεκανάκι ανακατεύουμε την bbq sauce, το σκόρδο, τη soy sauce, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το κρασί και το πιπέρι.
Ρίχνουμε μέσα τον μπακαλιάρο, ανακατεύουμε και μαρινάρουμε για 15΄. Τον βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι, περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει απομείνει στο μπολ, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄ στους 180ºC σε προθερμασμένο φούρνο. Αφαιρούμε το ψάρι και σε ένα μικρό τηγανάκι ρίχνουμε το ζουμί του ψησίματος και το συμπυκνώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει το μισό. Σπάμε με ένα πιρούνι τον μπακαλιάρο, ανακατεύουμε με το ζουμί από το τηγανάκι και μοιράζουμε σε 4 πίτες, σερβίροντας με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M.

Δείτε επίσης:
Χούμους με τραγανές αραβικές πίτες

Ελαφρύ κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού και χειροποίητες πίτες

Κεμπάπ μανιταριών με κόκκινη σάλτσα στο φούρνο

 

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr