Καλαμάρια, σουπιές, χταπόδια, μύδια και γαρίδες έχουν την τιμητική τους τώρα τη Σαρακοστή, αφού δεν λείπουν από σχεδόν κανένα μενού. Εδώ τα απολαμβάνουμε σε συνταγές που αποθεώνουν την εποχικότητα της πραγματικής κουζίνας.

Γαρίδες με τζίντζερ και χούμους
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 20΄ • ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά
Για το χούμους

500 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
200 γρ. ταχίνι
2 λεμόνια, τον χυμό
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
½ πρέζα πιπέρι
1 πρέζα αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο
250 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
λίγη πάπρικα γλυκιά, για το σερβίρισμα
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τις γαρίδες
500 γρ. γαρίδες
2 δαφνόφυλλα
λίγους κόκκους μαύρου πιπεριού
1 μικρό κρεμμύδι
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί

Για τη μαρινάδα των γαρίδων
5 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοτριμμένο
1 κουτ. σούπας χυμό λάιμ + λίγο ξύσμα
½ πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
λίγα φυλλαράκια φρέσκο μαϊντανό ή
κόλιανδρο ψιλοκομμένο
λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
ανθό αλατιού, πιπέρι λευκό

Διαδικασία
Χούμους:
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε κρύο νερό αποβραδίς. Την επομένη τα βράζουμε σε φρέσκο νερό να μαλακώσουν για περίπου 1 ώρα. Σουρώνουμε κρατώντας λίγο ζωμό τους. Τα βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το σκόρδο, το ταχίνι, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μείγμα να γίνει λείο. Αν το μείγμα είναι σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο από τον ζωμό ρεβιθιών που έχουμε κρατήσει. Το σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα ή μπολ προσθέτοντας τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την πάπρικα. Συνοδεύουμε το χούμους με πίτες και τις γαρίδες.

Γαρίδες: Σε κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα δαφνόφυλλα, το ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο, τους κόκκους πιπεριού και το κρασί. Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε και βράζουμε τις γαρίδες για 2 λεπτά. Σουρώνουμε και αποφλοιώνουμε τις γαρίδες.

Μαρινάδα: Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη μαρινάδα ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Σε ένα μπολ περιχύνουμε τις γαρίδες με τη μαρινάδα και τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Τις σερβίρουμε με το χούμους και τα συνοδευτικά του.

Καλαμάρια στη σχάρα με ζεστή πατατοσαλάτα
1 ΩΡΑ • ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά
1 κιλό καλαμάρια φρέσκα, καθαρισμένα

Για την πατατοσαλάτα
200 γρ. πατάτες baby βρασμένες, σε κύβους
2 κολοκυθάκια βρασμένα, σε κύβους
1 ντομάτα αποφλοιωμένη, ξεσποριασμένη, σε κύβους
1 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη
2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια. τα σχίζουμε και τα μαρινάρουμε σε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε μια σχάρα που ακουμπάει σε ταψί και τα ψήνουμε στο καυτό γκριλ του φούρνου ή εναλλακτικά σε καυτό σχαροτήγανο για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά τους.

Πατατοσαλάτα: Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σαλάτα βάζοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν. Μόλις είναι έτοιμα τα καλαμάρια στα περίπου 5 λεπτά, τα βγάζουμε ζουμερά να μη μας στεγνώσουν, τα κόβουμε σε κομμάτια, τα μαρινάρουμε με λίγο λεμόνι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα πάνω από την πατατοσαλάτα.

Σαλονικιώτικο σαγανάκι με μύδια
15 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά
3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπεριά κομμένη σε λεπτές φέτες
1 κοφτή κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
1 ντομάτα αποφλοιωμένη, ξεσποριασμένη, σε κύβους
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
50 ml κρασί λευκό ξηρό
300 γρ. μύδια ψίχα
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη*
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την καυτερή πιπεριά. την ντομάτα, τη μουστάρδα και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα μύδια τελευταία στιγμή για 2 λεπτά ανακινώντας λίγο το σκεύος, γιατί δεν θέλουμε να βράσουν πολύ και να στεγνώσουν. Τα μύδια τα ρίχνουμε με τα υγρά τους. Αν δεν έχουν και είναι στεγνά, προσθέτουμε 100 m καυτό νερό. Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και τοποθετούμε το φαγητό σε ζεστή πιατέλα. Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

*Οσοι νηστεύουν ή είναι χορτοφάγοι, μπορούν πριν σερβίρουν να θρυμματίσουν από πάνω 100 γρ. φυτικό τυρί ή να αφαιρέσουν τελείως τη φέτα.

Σουπιοπίλαφο
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ • ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά
1,5 κιλό σουπιές φρέσκιες
400 γρ. ρύζι κίτρινο, ή μπασμάτι ή όποιο άλλο θέλουμε
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ρίζα φινόκιο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες & ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι λευκό κρασί
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
½ πρέζα πιπέρι
1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία
Ανοίγουμε τις σουπιές από το πλάι και κρατάμε το μελάνι τους σε ένα μπολάκι. Τις κόβουμε σε λωρίδες ομοιόμορφα, τις καθαρίζουμε και τις πλένουμε καλά αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει το στόμα, τα μάτια το κόκαλο και το δέρμα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, βάζουμε μέσα όλο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο, όλα ψιλοκομμένα. Μόλις μαραθούν ελαφρά προσθέτουμε τις σουπιές ανακατεύοντας να πάρουν μια-δυο βράσεις. Τις σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Διαλύουμε το μελάνι με λίγο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει δυνατή βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Μετά από 1 ώρα που έχουν σχεδόν μαγειρευτεί οι σουπιές, ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο καυτό νερό. Προσθέτουμε το ρύζι στις σουπιές, το οποίο έχουμε ξεπλύνει με κρύο νερό και ανακατεύουμε.

Δοκιμάζουμε τη γεύση για αλάτι επειδή το μελάνι είναι αλμυρό και αν χρειαστεί διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ακόμη. Προσέχουμε να υπάρχουν υγρά στο φαγητό για να μην είναι στεγνό και σφιχτό. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί και να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

Χταποδομακαρονάδα
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ • ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά
Για το χταπόδι

1 χταπόδι 2 κιλών περίπου
1 κρεμμύδι
1 δαφνόφυλλο
μερικούς κόκκους πιπέρι
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί

Για τη μακαρονάδα
500 γρ. σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες, σε κυβάκια
1 μικρή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες κορινθιακές
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι

Διαδικασία
Χταπόδι: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια πυρίμαχη κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο. Προσθέτουμε 1,5 ποτήρι νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση στο μάτι της κουζίνας. Κατόπιν βάζουμε την κατσαρόλα σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 200οC. Στη συνέχεια, μόλις κρυώσει ελαφρώς, βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το καθαρίζουμε από την κουκούλα και τις μαύρες μεμβράνες και κόβουμε τα πλοκάμια σε ίσια κομμάτια. Κρατάμε τα ζουμιά.

Μακαρονάδα: Σε μία άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα κομμάτια του χταποδιού, το σοτάρουμε ελαφρά να αχνιστεί και να μελώσει και το σβήνουμε με τα υγρά που έχει βράσει το χταπόδι. Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε την ντομάτα, το τσίλι και τον μαϊντανό. Βράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμη. Κατόπιν προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και μόλις πάρει βράση αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε τη γεύση του και προσθέτουμε μισό κιλό σπαγγέτι ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό προτιμάμε. Αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας.

Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Φροντίζουμε να υπάρχουν υγρά στο φαγητό και να είναι ζουμερό. Σερβίρουμε αμέσως. Το χταπόδι μπορεί να ψηθεί τυλιγμένο σε δύο-τρία φύλλα λαδόκολλας μαζί με τα ίδια υλικά. Θα βγει εξίσου μαλακό και πολύ νόστιμο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος Food styling: Μ. Γεωργιάδης Φωτογραφίες: Studio M

Δείτε επίσης:

Δεν φαντάζεστε πόσο καλό κάνουν τα θαλασσινά στην υγεία μας

Ελληνικά θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι και όχι μόνο 

5 χρυσοί -και απαράβατοι- κανόνες για τα θαλασσινά

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr