Από τους πιο δυναμικούς και παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας είναι αυτός των ζυμαρικών, όπως φαίνεται μέσα από τα στοιχεία νέας μελέτης.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Infobank Hellastat AE., πρόκειται για δυναμικό κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, με υψηλό βαθμό συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγες αλλά μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις. Μάλιστα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών, εφαρμόζει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή, στοχεύοντας στις οικονομίες κλίμακας και στην ανταγωνιστικότητα.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 2017 ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών αυξήθηκε κατά 1,7% έναντι του προηγούμενου έτους. Αυτό αποδεικνύει ότι η αγορά αρχίζει να ομαλοποιείται και να κινείται ανοδικά, έπειτα από την πτώση των πωλήσεων που προκάλεσαν οι ανακατατάξεις στον κλάδο των super market το 2016. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η πρόσφατη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 13%, θα τονώσει σημαντικά την αγορά των ζυμαρικών τα επόμενα χρόνια.

Γεγονός είναι πάντως ότι τα ζυμαρικά θεωρούνται από τα πιο δημοφιλή προϊόντα διατροφής, κυρίως λόγω της χαμηλής λιανικής τιμής πώλησης τους, έναντι άλλων προϊόντων διατροφής. Από την άλλη, η υψηλή διατροφική αξία και η συνεχής προσπάθεια των βιομηχανιών να αυξήσουν την προϊόντική τους βάση, προσφέρουν στους καταναλωτές πληθώρα επιλογών, με αποτέλεσμα να τα προτιμούν περισσότερο. Τέλος, ο εύκολος και γρήγορος τρόπος παρασκευής τους αποτελούν επιπλέον κίνητρο για να τα επιλέξει κάποιος.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η κατατάσσεται στην 4η θέση της διεθνούς κατάταξης που αφορά την κατανάλωση ζυμαρικών μετά την Ιταλία, την Τυνησία και τη Βενεζουέλα, από τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών. Συγκεκριμένα, η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ζυμαρικών στη χώρα μας υπολογίστηκε περίπου στα 11,1 κιλά ανά άτομο.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr