Το Victoria sponge cake είναι από τις πιο κλασικές βρετανικές συνταγές και ένα γλύκισμα που δεν λείπει από το παραδοσιακό απογευματινό τσάι, ειδικά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, μιας και έχει βασιλική καταγωγή.

Πρόκειται για μία τούρτα που αποτελείται από δύο στρώσεις αφράτο κέικ, με γέμιση από κρέμα και μαρμελάδα. Λέγεται ότι η βασίλισσα Βικτώρια του είχε μεγάλη αδυναμία και έτσι, κάποια στιγμή του έδωσαν και το όνομα της.

Φέτος, μπορεί τα καθιερωμένα Royal Garden Parties της βασίλισσας Ελισάβετ να ακυρώθηκαν, λόγω της πανδημίας τους κορωνοϊού, ωστόσο οι ζαχαροπλάστες του παλατιού βρήκαν ένα τρόπο να τα τιμήσουν, δημοσιεύοντας τη συνταγή για το διάσημο Victoria sponge cake στον επίσημο λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας στο Instagram. Η συνταγή παρατίθεται και σε βίντεο, με τη διαδικασία παρασκευής βήμα – βήμα.Έτσι, κάθε φίλος του στέμματος και οπαδός του απογευματινού τσαγιού, θα μπορεί να φτιάξει την κλασική αυτή λιχουδιά και να απολαύσει την ίδια τούρτα με τη βασίλισσα. Μάλιστα, καλούν τον κόσμο να ανεβάσει τις δικές του δημιουργίες, με το hashtag #royalbakes.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

The Victoria Sponge was named after Queen Victoria, who regularly ate a slice of sponge cake with her tea, each afternoon! To mark Royal Garden Parties, Buckingham Palace Pastry Chef’s are delighted to share this traditional recipe with you. Remember to share your #royalbakes : -3 eggs -150g caster sugar -150g unsalted butter -150g sieved self-raising flour -1/2 tsp of vanilla essence -100g jam (strawberry or raspberry) : -150g softened unsalted butter -220g sieved icing sugar -1/3 vanilla pod or vanilla essence : -Preheat the oven to 180C (375F, gas mark 4) -Grease and line two 8 inch cake tins (if you only own one tin, you can bake the sponge and slice in half) -Cream the caster sugar, vanilla essence and softened unsalted butter until light and fluffy -In a separate bowl whisk the eggs -Gradually add the beaten eggs, a little at a time, to avoid the mixture curdling -Sieve the flour and fold into the mixture -Divide the cake mix between the two cake tins and smooth -Place on the middle shelf of the oven and bake for approximately 20 minutes, until the cake appears golden brown -Insert a skewer and ensure it comes out clean -Remove the sponges from their tins and leave to cool : -Cream the softened butter with the sieved icing sugar and seeds from the vanilla pod (or vanilla essence) : -Ensure that both sponges are completely cold before spreading a layer of jam onto the surface of one sponge -Spread a thick layer of buttercream on top of the jam ( if you prefer this can be done first) -Gently place the second sponge on top and gently press down -Sprinkle with icing sugar and serve with a pot of fresh English tea!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Royal Family (@theroyalfamily) στις

Η συνταγή για το διάσημο Victoria sponge cake:

Υλικά

Για το κέικ:
3 αβγά
150γρ. ζάχαρη
150γρ. βούτυρο ανάλατο
150γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100γρ. μαρμελάδα (φράουλα ή σμέουρο)

Για τη βουτυρόκρεμα:
150γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
220γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1/3 λοβό βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία
Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί 2 στρογγυλές φόρμες για κέικ, των 20εκ. Εάν δεν έχετε 2 φόρμες μπορείτε να ψήσετε όλο το μίγμα σε 1 και αφού κρυώσει καλά, να το κόψετε στη μέση.

Χτυπάτε τη ζάχαρη, με τη βανίλια και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Σε δεύτερο μπολ χτυπάτε τα αβγά. Σταδιακά προσθέτετε τα χτυπημένα αβγά στο μίγμα του βουτύρου, για να μην σβολιάσει. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το προσθέτετε στο μίγμα.

Μοιράζετε το μίγμα στις δύο φόρμες και ισιώνετε την επιφάνεια του. Βάζετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια. Ελέγχετε ότι τα κέικ έχουν ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο, που πρέπει να βγαίνει καθαρή. Ξεφορμάρετε και αφήνετε τα κέικ να κρυώσουν.

Για τη βουτυρόκρεμα: Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν κρέμα.

Για τη σύνθεση: Βεβαιωθείτε ότι και τα δύο κέικ έχουν κρυώσει πολύ καλά, πριν απλώσετε τη μαρμελάδα στην επιφάνεια του ενός. Απλώνετε σε παχιά στρώση την κρέμα πάνω από τη μαρμελάδα και προσεκτικά καλύπτετε με το δεύτερο κέικ. Πιέζετε ελαφρά, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε με ένα ένα φλιτζάνι τσάι.

Δείτε επίσης:
10 πράγματα που δεν ξέρεις για τη βασιλική οικογένεια (και αφορούν το φαγητό)

O πρίγκιπας Κάρολος δίνει συνταγή για cheesy baked eggs

Η συνταγή του πρίγκιπα Χάρι για έξτρα τραγανό μπέικον

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr