O «Άλλος Άνθρωπος» είναι μια πρωτότυπη φιλανθρωπική δράση που βοηθά ανθρώπους που έχουν ανάγκη, προσφέροντας και μαγειρεύοντας. Αυτό το διάστημα βρίσκεται κοντά στους πυρόπληκτους και ταξιδεύει στις πληγείσες περιοχές για να μαγειρέψει για τον κόσμο. Κουβαλάνε μαζί τους μια τεράστια μαρμίτα, η οποία βγάζει εκατοντάδες μερίδες φαγητού, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της οργάνωσης;
Η διαφορά της από τις κλασικές φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι ότι αποτελεί μια αυτοδιαχειριζόμενη δράση, όπου όλοι όσοι συμμετέχουν ευνοούνται. Γύρω από την τεράστια και ζεστή μαρμίτα όλοι είναι ίσοι, μαγειρεύουν μαζί και τρώνε από το ίδιο φαγητό κι ας είναι διαφορετικοί από πολλές απόψεις. Η δράση τους ξεκινά από το 2012, έχουν ανθρώπους σε πολλά μέρη της Ελλάδας ενώ μαγειρεύουν συστηματικά για άστεγους και αναξιοπαθούντες, προσφέροντας φαγητό, παρέα και μια ζεστή ατμόσφαιρα που όλοι έχουν ανάγκη.

Το πρόγραμμα της οργάνωσης και οι συνεχείς ενέργειές της
Η οργάνωση Κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» μαγειρεύει εθελοντικά σε διάφορα σημεία της χώρας για τους άστεγους και για τα άτομα που έχουν ανάγκη. Οι δράσεις τους είναι συνεχείς, τα… αντανακλαστικά τους πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σχεδόν παντού όπου υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή. Η δράση τους ξεκινά από το 2012. Μαγειρεύουν σε μια μαρμίτα 150 λίτρων και ζητούν ακτιβιστές και εθελοντές για να βοηθήσουν στο έργο τους.
Το πρόγραμμά τους το αναρτούν στα κοινωνικά δίκτυα και αναζητούν εθελοντές που είτε θα προσφέρουν τα απαραίτητα τρόφιμα είτε θα γίνουν μέρος της παρέας και θα βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Στο «παιχνίδι» συμμετέχουν και εστιατόρια που προσφέρουν φαγητό ή τον χώρο για το μαγείρεμα.
Άλλωστε, πέρα από τα απαραίτητα υλικά, χρειάζονται πολλά χέρια για να πλυθούν, να καθαριστούν και να ετοιμαστούν τα υλικά της μαρμίτας αλλά και να συσκευαστούν σε μερίδες για να μοιραστούν στον κόσμο.

Τον Αύγουστο (όπως και τον Ιούλιο) μαγειρεύουν συστηματικά κάθε Σάββατο στο Αιγάλεω (έξοδο μετρό) και κάθε Κυριακή στο Θησείο (Πουλόπουλου και Απ. Παύλου) στις 11.00.
Πέρα από το μαγείρεμα, μαζεύουν χρήματα για λογαριασμούς ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ κλπ σε άτομα που έχουν ανάγκη και καλούν τον κόσμο να βοηθήσει μέσω των αναρτήσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι δράσεις τους για τις πυρκαγιές
Αυτό το διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του κόσμου βρίσκονται οι πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αντί απλώς να μαζέψουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ταξιδεύουν σε διάφορες περιοχές, μαγειρεύουν και προσφέρουν με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές βρίσκονται στο πλευρό ανθρώπων και ζώων είτε διά ζώσης είτε προτρέποντας τον κόσμο να βοηθήσει πρακτικά με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα.

Στις 8 Αυγούστου βρέθηκαν κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.Όπως φαίνεται στο live βίντεό τους από την περιοχή, μοίρασαν νερά και μαγείρεψαν για τους πληγέντες. Ετοίμασαν και διένειμαν γύρω στις 800 μερίδες φαΐ, ενώ μάζεψαν και παγωμένα νερά, φυσιολογικούς ορούς και Betadine για τα χωριά Λάλα και Νεμούτα για τους κατοίκους και τους πυροσβέστες.

Παράλληλα, μέσω καλεσμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, μάζεψαν και διένειμαν τρόφιμα στη Βαρυμπόμπη αλλά και στην Εύβοια, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζωάκια.

Προχθές βρέθηκαν στο Κρυονέρι και μαγείρεψαν στο ΚΑΠΗ Κρυονερίου στην Πλατεία ενώ στο κάλεσμα ζητούσαν λάδι, κοφτό μακαρονάκι ή κριθαράκι, σακούλες, μπολ μιας χρήσεως, κουτάλια και φυσικά χέρια για να βοηθήσουν στο μαγείρεμα και τη διανομή.

Οι επόμενες δράσεις τους για τους πυρόπληκτους
Η οργάνωση είναι πολύ ενεργή στα social media και ειδοποιεί τον κόσμο για τις δράσεις της μέσω αναρτήσεων και stories. Αύριο Πέμπτη ταξιδεύουν στην Εύβοια και καλούν τον κόσμο να συμβάλει ως εξής:

Πώς μπορείτε να συμβάλλετε στις δράσεις τους
Για να παρακολουθήσετε τις δράσεις τους μπορείτε να τους ακολουθήσετε στα social media, στο Facebook και στο Instagram (@oallosanthropos) ενώ έχουν και ένα blog, στο οποίο ζητούν συνεχώς κάποια βασικά υλικά τόσο για το μαγείρεμα όσο και για το πακετάρισμα αλλά και το πλύσιμο της μαρμίτας στην οποία μαγειρεύουν. Φυσικά χρειάζονται πάντα εθελοντές να βοηθούν στο έργο τους ενεργά ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα μπορούν να τους ενισχύσουν και οικονομικά στον λογαριασμό που θα βρουν στα social τους.

Δείτε επίσης:
Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ανθρώπους και ζώα

H ΜΚΟ Food On ξεκινά πάλι τα κοινωνικά της γεύματα

Θεσσαλονίκη: Κωφοί σερβιτόροι σε καφετέρια που προωθεί τη νοηματική γλώσσα

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr