Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να ζεσταθείτε το χειμώνα από ένα πιάτο με αχνιστή σούπα; Όχι; Δεν είστε οι μόνοι. Οι σούπες είναι χειμερινή-και όχι μόνο- επιλογή σε κάθε γωνιά του κόσμου και κάθε χώρα έχει τις δικές της, αγαπημένες, comfort εκδοχές. Παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς.

Φασολάδα – Ελλάδα
Μαζί με την κοτόσουπα, τα γιουβαρλάκια και την κρεατόσουπα, το εν λόγω πιάτο είναι σημείο αναφοράς του ελληνικού χειμώνα. Έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Ελλήνων και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της μαγειρικής μας παράδοσης. Είναι η επιτομή της απλότητας στο μαγείρεμά της αφού περιέχει φασόλια, καρότο κομμένο σε ροδέλες και σέλινο αλλά το αποτέλεσμα είμαι μια ωραία χυλωμένη, νόστιμη σούπα.

Caldo Verde – Πορτογαλία
Γνωστή και ως «πράσινη σούπα», οφείλει το ιδιαίτερο χρώμα της στο βασικό συστατικό της, το kale. Παραδοσιακά περιέχει επίσης πατάτες, ελαιόλαδο, σκόρδο και καπνιστό χοιρινό λουκάνικο, που ενισχύουν το γευστικό της χαρακτήρα.

Σούπα miso
Πρόκειται για μια σούπα με ξεχωριστή και έντονη γεύση που οφείλεται στο βασικό της συστατικό, το miso, ένα μοναδικό άρτυμα της ιαπωνική κουζίνας, που είναι φασόλια σε ζύμωση με αλάτι και Aspergillus oryzae, μύκητα γνωστό στους Ιάπωνες ως κότζι. Προσθέτουν επίσης ζωμό από φύκια και το αποτέλεσμα είναι μια γήινη και πλούσια γευστικά σούπα.

Halászlé – Ουγγαρία
Γνωστή και ως «σούπα του ψαρά», περιέχει κρεμμύδια, πράσινες πιπεριές, πάπρικα, και φρέσκο ποταμίσιο ψάρι. Παραδοδιακά, οι ψαράδες τη μαγείρευαν σε ένα μικρό καζάνι που ζεσταινόταν με ανοιχτή φωτιά στο τέλος της ημέρας.

Κρεμμυδόσουπα-Γαλλία
Τα κρεμμύδια καραμελώνουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική γλύκα που δίνει και υπέροχη γεύση σε αυτή τη σούπα. Παραδοσιακά προσθέτουν μια φέτα ψωμί και τριμμένο τυρί που στη συνέχεια γκρατινάρουν.

Menudo- Μεξικό
Πρόκειται για παραδοσιακή σούπα του Μεξικού που είναι γνωστή και ως αποτελεσματική επιλογή για το hangover. Τα βασικά υλικά της είναι πατσάς με πιπερίτσες τσίλι, λάιμ, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κόλιανδτρο και ρίγανη.

Gazpacho – Ισπανία
Κρύα σούπα με βάση την ντομάτα, από τη νότια ακτή της Ανδαλουσίας, που αποτελεί και ένα από τα εμβληματικότερα πιάτα της ισπανικής κουζίνας. Παραδοσιακά περιέχει αγγούρι, πιπεριά, κόκκινο κρεμμύδι, πιπεριά jalapeno, σκόρδο, χυμό από λάιμ, βαλσαμικό ξίδι, σάλτσα Worcestershire, κύμινο και αλατοπίπερο.

Tom Yum – Ταϊλάνδη
Ελαφρώς ξινούτσικη σούπα που παραδοσιακά στην Ταϊλάνδη φτιάχνουν με κοτόπουλο και γαρίδες αλλά είναι δημοφιλής και σε χώρες όπως η Καμπότζη, η Μπρουνέι, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη.

Borscht-Ουκρανία
Ξινή παραδοσιακή σούπα που στην Ουκρανία αποτελεί διαχρονική αξία και περιέχει φρέσκα παντζάρια, μοσχαρίσιο ποδαράκι, κρεμμύδια, καρότα, πατάτες, λάχανο, άνηθο και sour cream.

Minestrone -Ιταλία
Δημοφιλής επιλογή στη γενέτειρά της, την Ιταλία, αλλά και τη βόρεια Αμερική, η μινεστρόνε είναι μια χορταστική σούπα που περιέχει φασόλια, κρεμμύδια, σέλινο, καρότα και ντομάτα μαζί με κάποιο ζυμαρικό.

Δείτε επίσης
Ο γύρος του κόσμου με ένα αβγό

Ο γύρος του κόσμου με μια σχάρα

Ο γύρος του κόσμου με μία μπριζόλα

Ο γύρος του κόσμου με έναν κεφτέ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr